NRK Meny
Normal

Blomstrer bregner?

Å blomstre eller ikke blomstre er spørsmålet Hage-Tor må svare på i dag. Mer konsist er det snakk om bregner og hvorvidt de blomstrer.

bregner
Foto: NRK

Hei Tor

Blomstrer bregner?

vennlig hilsen, Truls Nilssen

 

Fantastisk spørsmål, Truls!

Det bringer oss helt til den aller innerste og eldste kjernen av planteriket, lenge før vi garnere i det hele tatt var påtenkt, om det da ikke fantes egne gartnerdinosaurer da, og det tviler jeg på. Dette bare må jeg bruke litt tid på:

Først av alt: Svaret er nei. Bregner blomstrer ikke. Slekten tilhører de eldste plantene på jorda, faktisk fra lenge før dinosaurtiden. Vi skal omtrent 300 millioner år tilbake da klodens landareal stort sett var dekket av bregner. Enkelte av bregnene kunne bli høye som hus, kanskje helt opp til femti meter høye beist. Det er ganske utrolig er at disse urtidsplantene fortsatt finnes spredd over hele jorda, i alle klimastrøk.

Bregner er svært enkle planter. De formerer seg ikke med frø, og har dermed heller ingen blomstring. Det skal du lenger fram i plantenes utviklingshistorie for å finne. Bregnene formerer seg med en slags sporer på bladundersidene. Disse sporene er kjønnsløse, og er altså ikke avhengig av noen befruktning fra andre bregner, insektsbestøvning og slikt.

Som nevnt skal du lenger fram i plantenes utviklingshistorie før du finner blomstring. De første var ulike palmer, siden bartrær og til slutt løvtrærne. En snurrig sak på utviklngsstigen er Ginkgo biloba. Botanikerne trodde treslaget var utdødd. Den troen bygde de på at funn av Ginkgo-fossiler fra hele verden, også på Svalbard, inntil det ble fullet spill levdende eksemplarer i et avsides dalføre i Chikiang-provinsen i det østlige Kina sent i 1690.

Dette omlag 230 millioner år gamle treslaget er enestående på kloden, har ingen slektninger igjen på kloden, ingen kjente sykdommer, tåler alskens forurensing, og til overmål, heller ingen kjente fiender blant skadedyr og sopp - og på toppen av det hele; det blomster. Og det setter frukt, som et av de første treslagene på kloden. Det har det altså holdt på med i 230 millioner år, eller så.

Siden Ginkgo har plantene utviklet en utrolig rikt sammensatt blomstringsevne, der rosene og orkideene er de mest infløkte og avanserte. Og samtidig har bregnene altså holdt stand.

En ting til om bregner, forresten: Mange av dem er utmerkete hagestauder på skyggefulle plasser. Noen passer også godt inne om du holder luftfuktigheten oppe, enten med hyppig dusjing med spruteflaske, eller ganske enkelt ved å ta dem med deg på badet når du dusjer.

HageTor

 

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller