NRK Meny
Normal

Blogg blir plateselskap

Det blir mer og mer gratis musikk på nettet, og nå kan du også få den gratis. Nå kommer den første bloggen som også er et plateselskap.

Cut Copy

Det australske bandet Cut Copy har vært det mest populære på RCRDLBL den siste uken.

Foto: Kelly Kearney

- Vi er det første fullstendig reklamefinansierte og gratis plateselskapet, sier amerikanske Elliott Aronow. Han jobber med å finne nye artister til RCRD LBL , som er et musikkmagasin på nett, en blogg og et sted du kan laste ned låter.

Finansiert av sponsorer

Elliott Aronow

Elliott Aronow, RCRDLBL

Foto: www.rcrdlbl.com

En spådom er at bloggene dermed vil ta over for tradisjonelle plateselskaper. De fleste bloggene har operert i en juridisk gråsone når de har lagt ut musikkfiler til fri nedlasting på nett. Men RCRD LBL har avtaler som gjør nedlastingen helt lovlig. Sponsorinntekter betaler artistene, så tjenesten er gratis for brukerne.

- All musikken er lagt ut med tillatelse fra artisten eller plateselskapet. Dette skiller oss fra en del andre nettsider, men jeg tror dette er noe vi vil komme til å se mer av i fremtiden, sier Elliott Aronow.

Han sammenligner tjenesten med de viktige, halvstore plateselskapene som på 80- og 90-tallet ga ut musikken til artister som Aphex Twin, Joy Division, the Smiths, og Belle and Sebastian.

- Ingen revolusjon

Daglig leder i EMI Music i Norge, Bjørn Rogstad, har blant annet jobbet mot ulovlig nedlasting. Han ser ikke noe revolusjonerende i RCRD LBL .

- Det er ingen hemmelighet at det eksperimenteres med mange forskjellige betalingsløsninger, men musikk vil aldri bli gratis. Nå er også utvalget på denne siden veldig dårlig.

Les også: Reklame gir gratis musikk