NRK Meny
Normal

Blogg blir plateselskap

Det blir mer og mer gratis musikk på nettet, og nå kan du også få den gratis. Nå kommer den første bloggen som også er et plateselskap.

Cut Copy

Det australske bandet Cut Copy har vært det mest populære på RCRDLBL den siste uken.

Foto: Kelly Kearney

- Vi er det første fullstendig reklamefinansierte og gratis plateselskapet, sier amerikanske Elliott Aronow. Han jobber med å finne nye artister til RCRD LBL , som er et musikkmagasin på nett, en blogg og et sted du kan laste ned låter.

Finansiert av sponsorer

Elliott Aronow

Elliott Aronow, RCRDLBL

Foto: www.rcrdlbl.com

En spådom er at bloggene dermed vil ta over for tradisjonelle plateselskaper. De fleste bloggene har operert i en juridisk gråsone når de har lagt ut musikkfiler til fri nedlasting på nett. Men RCRD LBL har avtaler som gjør nedlastingen helt lovlig. Sponsorinntekter betaler artistene, så tjenesten er gratis for brukerne.

- All musikken er lagt ut med tillatelse fra artisten eller plateselskapet. Dette skiller oss fra en del andre nettsider, men jeg tror dette er noe vi vil komme til å se mer av i fremtiden, sier Elliott Aronow.

Han sammenligner tjenesten med de viktige, halvstore plateselskapene som på 80- og 90-tallet ga ut musikken til artister som Aphex Twin, Joy Division, the Smiths, og Belle and Sebastian.

- Ingen revolusjon

Daglig leder i EMI Music i Norge, Bjørn Rogstad, har blant annet jobbet mot ulovlig nedlasting. Han ser ikke noe revolusjonerende i RCRD LBL .

- Det er ingen hemmelighet at det eksperimenteres med mange forskjellige betalingsløsninger, men musikk vil aldri bli gratis. Nå er også utvalget på denne siden veldig dårlig.

Les også: Reklame gir gratis musikk

Kulturstrøm

 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK
 • Slik vil dei styrke Astruptunet

  Etterkomarar av kunstnaren Nikolai Astrup, søstrene Kari og Elisabeth Astrup, vil gje delar av garden sin i gåve til Jølster kommune, det skriv Firda Tidend. Dei to søstrene eig eit lite småbruk som er skilt ut frå resten av Astruptunet, der det i dag er museum. Søstrene vil no gi både litt innmark, og ein god del utmark til kommunen. Dei håpar at det kan vere med på å styrke Astruptunet. Jølster-ordførar Oddmund Klakegg seier gåva betyr svært mykje for kommunen.

  Astruptunet
  Foto: Merete Husmo Høidal / NRK