Bløffer om lykke på sosiale medier

– Alle vet jo at det sitter mange ensomme folk bak tastaturene rundt i de tusen hjem og rapporterer om hvor fantastisk de har det, sier forfatter Marit Eikemo.

Video Marit Eikemo om ensomhet og sosiale medier

Marit Eikemo forteller om hovedperson Elisabeth Brenner i sin nye roman, «Samtale ventar».

Sosiale medium var min syltynne tråd til det livet eg ein gong levde. Det var min viktigaste kanal for å orientere omgivnadene om at alt var ved det gamle, gjennom daglige, små, kvite statusløgner: Elisabeth Brenner har fått ny jobb! (5 liker!) Elisabeth Brenner reiser til New York! (10 liker!) Elisabeth Brenner er i eit forhold! (20 liker!) Kvar dag la eg ut nye spor som ikkje hadde rot i røynda, men som alle på ulikt vis sa det same: Eg er her, eg òg!

Marit Eikemo i «Samtale ventar»

Hovedpersonen i Marit Eikemos nye roman Samtale ventar, Elisabeth Brenner, har det ikke bra. Hun har gått på det vi gjerne kaller «en smell».

Forside"Samtale ventar"

«Samtale ventar» av Marit Eikemo.

Brenner er tidligere journalist, en relativt fremgangsrik sådan, men har nå falt utenfor arbeidslivet og er på attføring. Gjennom NAV får hun en ny sjanse. Hun får som jobb å reise til den tidligere industribygda Einvik for å samle inn dialektprøver.

– Faller du utenfor i mediabransjen, i den litt «kjappe» bransjen, så faller du virkelig ut av alt, sier Marit Eikemo til NRK.

Eikemo er selv tidligere journalist, men er nå leder for Litteratursymposiet i Odda.

For romanpersonen Elisabeth Brenner blir redningen i en traurig hverdag å lyve på seg et vellykket liv på sosiale medier.

– Det er det hun har igjen, å følge med på hva andre gjør på Facebook og Twitter. Brenner prøver å gi inntrykk av at alt er som normalt med henne, men hun er jo ikke fungerende, forteller forfatteren.

Video Marit Eikemo leser fra sin roman Samtale ventar

Marit Eikemo leser fra sin roman «Samtale ventar».

LES OGSÅ: Anmeldelse av Marit Eikemos "Mellom oss sagt"

Suksess-kappløp

Sosiale medier fungerer i mange tilfeller som et utstillingsvindu for hvor vellykket man er sosialt og karrieremessig: hvor morsom festen i helgen var, hvor avanserte retter man har laget til middag (fra bunnen av), eller hvor langt man har løpt eller syklet.

Sosiale medier har også en bakside, ifølge Eikemo.

– Mange opplever ensomhet i møte med sosiale medier. For Elisabeth Brenner blir det ekstra understreket fordi hun ikke har noe annet, hun har ikke kolleger som hun treffer på jobb, hun har falt utenfor og det har skjedd fort, det har skjedd i løpet av et par år, sier forfatteren.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Marit Eikemos "Mellom oss sagt"

Lite intimitet

Det går ikke så bra med dialektprøveinnsamlingen, heller, derav tittelen «Samtale ventar».

– Tittelen henger sammen med de to forrige romanene mine, «Mellom oss sagt» og «Arbeid pågår». Samtale venter betyr nettopp det: Det er samtaler som aldri blir noe av. Samtaler er et bilde på kommunikasjon mellom mennesker, der intimitet oppstår, og her blir det ikke så mye av det.

Det komiske og det tragiske glir over i hverandre i romanen.

– Det oppstår stadig komikk i disse forsøkene på samtale, men hele tiden med et underliggende alvor. Boken ble mørkere enn jeg egentlig hadde tenkt. Elisabeth Brenner finner ikke så lett ut av det i Einvik, sier Eikemo.

LES OGSÅ: 1000 timer lydbøker på norsk - gratis og lovlig

Kulturstrøm

 • Kvinnelig forfatter var tre menn

  Fredag kveld mottok forfatter Carmen Mola en litteraturpris i sitt hjemland, Spania. Men da Mola kom for å motta prisen, var det ikke én kvinne, men tre menn, som entret scenen. Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero har nemlig skrevet alle bøkene under et kvinnelig pseudonym.

  Prisen var på én million euro, og ble tildelt forfatteren for hennes spennende krimbøker, ofte med en sterk kvinnelig hovedrolle. De tre forfatterne bak bøkene sa under utdelingen at de ikke la så mye vekt på at de brukte et kvinnelig pseudonym, skriver Washington Post.

  Forfattertrioen Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero skriver under navnet Carmen Mola.
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • TV-spesial med Adele hos Oprah

  Den britiske superstjernen Adele får et eget to timers TV-program på amerikanske CBS i forkant av sitt nye album «30», som lanseres i midten av november. Programmet vil bestå av en konsert med de nye låtene, samt et intervju med Oprah Winfrey, skriver Variety.