NRK Meny
Normal

Bass-spill hjalp mot uro i klassen

Uroen sprer seg som ild i tørt gress i «Klasse 10B» og elevene forstyrrer hverandre med kommentarer i ett sett. - Et blodslit å takle disiplinproblemene i klassen, sier lærer.

Jonas (elev) og Thomas (lærer)

Jonas lager mye uro i klassen, men kommer på andre tanker når han får en bass å spille på. «Klasse 10B» (3:8)

Foto: Strix

Mathias Iversen, musikklærer

Mathias Iversen, musikklærer i dokumentarserien «Klasse 10B»

Foto: Strix

Musikklærer Mathias Iversen forsøkte å undervise i en 10.klasse der undervisningen ble avbrutt vært femte minutt av uro og manglende konsentrasjon. Han ga en av de urolige elevene i klassen i oppgave å spille bass i prosjektbandet - og det hjalp:

– Fra å være en som forstyrret de andre, forandret Jonas seg til å bli en som tok ansvar. For ham var det nok bra å få en rolle.

– Jeg vet ikke egentlig hvorfor det ble så mye bråk i timene, hele klassen var urolig, det smittet, og jeg har lett for å bli revet med. Men, det var gøy å få spille bass. Det har jeg hadde aldri gjort det før - jeg har bare spilt litt gitar, sier Jonas Bakken.

Disiplin - et hovedproblem

I dokumentar-serien «Klasse 10B» går musikklæreren inn i 10. klassen ved Sten-Tærud skole i Akershus for å etablere to band som skal spille ved avslutningen av skoleåret. Men, klassen sliter svært med å samle seg om en aktivitet. Spørsmålet er om de klarer målsetningen om å bli en av landets beste 10. klasser ved skoleårets slutt. I 3. episode viser dokumentar-serien for alvor i hvilken grad klassen forstyrres av uro - og at om at gammel vane kan være vond å vende.

El-bass

Å få en bass til å låte bra, gir mestringsfølelse, som igjen gir elevene konsentrasjonsferdigheter, mener musikklærer.

Foto: Scanpix

Verre enn på TV

Maria Spydevold, en annen av ungdomskolelærerne som medvirker i serien, opplevde også at disiplin kunne være et av de største problemene i klasse 10 b. Hun underviser i religion, livssyn og etikk.

– Det var et blodslit, det var verre enn du ser på tv. Det var et himla berg – og dalbaneliv jeg opplevde i den klassen det halvåret. Jeg har sjelden opplevd så mange følelsessvingninger, sier Spydevold.

Maria Spydevold, lærer (RLE)

Marie Spydevold, lærer i RLE-faget

Foto: Strix

I følge Spydevold eide ikke klassen grenser og manglet grunnleggende forståelse for at ro og orden har en betydning. Hun brukte lytteøvelser for å få elevene til å lære å høre etter og høre på hverandre.

– Oppgaven min ble å få elevene til å vise respekt for hverandre, passe på seg selv, og slutte å kommentere det de andre gjorde hele tiden. Men, når klassen har skjønt at lærer og elev er på lag, kan man utrette små mirakler, sier Maria Spydevold.

– En fordel å undervise i sirkel


– En fordel med musikkfaget, er at mange av aktivitetene kan foregå i ring. Da oppstår det ingen lommer og blindsoner der bråket kan starte, sier musikklærer Mathias Iversen.

Likevel måtte også Iversen jobbe med å få elevene til å slutte å hakke på hverandre, for situasjonen kunne være slik: Når en elev klappet feil, haglet kommentarene i klasserommet og musikken stoppet opp.

– Jeg forsøkte aller først å få dem til å slutte å kommentere hverandres feil, for i musikk er det helt essensielt å få lov til å prøve og feile. Ingen tør å prøve seg fram hvis de hele tiden må sitte og være redd for å mislykkes, sier musikklæreren.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller