Hopp til innhold

Blodharry, høylydt og absurd

NRK.no dro på Top Gear-show i Birmingham. Det ble ikke som vi hadde tenkt.

Video a245dba6-c2ae-4623-b229-41414489cfdc.jpg

Top Gear har dratt på turné. Et enormt show skal sendes til sju små og store byer over hele verden. Blant dem er Oslo.

Henrik Brattli Vold på Top Gear

NRKs Henrik Brattli Vold tok turen til Birmingham og Top Gears liveshow.

Foto: NRK

Showet har en stor og dedikert fanskare i Norge, og producerne har satt opp sju forestillinger i Oslo Spektrum i slutten av mars neste år.

Det er et eneste stort sirkus, med noen av verdens mest eksklusive biler, fyrverkeri, pyroteknikk, og en og annen lettkledd dame.

Hvorfor Oslo er blant byene som får besøk er mindre kjent. Clarkson selv kunne ikke være helt tydelig på hvorfor han valgte Oslo.

- Jeg synes det er fantastisk at vi har endt opp med Norge. 179 av 180 land i verden ser på Top Gear, og det har vært morsomt å plukke ut ett av dem som skal få oss på besøk. Vi endte opp med Norge, og det er en pervers side av meg som synes det er veldig tiltrekkende. Det kunne vært i Los Angeles, sier han.

- Showet i Norge kommer til å bli annerledes enn her. Det som går inn i showet blir et slags Greatest Hits fra Top Gear-liveshowene vi har gjort i løpet av de siste årene, sier Clarkson til NRK.no.

Henrik Brattli Vold på Top Gear.

NRKs reporter Henrik Brattli Vold på Top Gear-show.

Foto: NRK

Blodharry

NRK.no var tilskuer under showet på NEC Arena i Birmingham, men ble fortalt at det vi fikk se ikke nødvendigvis var det samme som dukket opp i Oslo. Det eneste som er sikkert er at det blir annerledes.

Det er neppe negativt.

Publikum i Birmingham ble vitne til et show som tippet over til blodharry, med lettkledde damer, aggressiv lukeparkering, brennende biler og et animasjonsshow av en annen verden.

En massiv videovegg, 60 ganger ti meter fylt med japansk animasjon med forsvinnende lite Top Gear-relevans.

Til tider ble det så ille at sidemannen fra Aftenposten lente seg over og hvisket syrlige gloser om absurditet og kvalitet.

Det er vanskelig ikke å være enig.

Hoveddelen av showet er viet ”nye Stig” som et slags actiondrama i flere deler utspilt med biler i hovedrollene. Det er blodharry, høylydt og litt kjedelig.

Henrik Brattli Vold på Top Gear.
Foto: NRK

- Artig å være der når ting går galt

Det betyr at det er lenger mellom sekvensene som har gjort Top Gear så populært. Småpraten og skittkastingen til øst og veste noe av det som har gjort programmet kjent i de fleste land i hele verden.

- Hva handler dette showet om?

- Vi har tatt Top Gear på TV og dratt det ut i liveformat. Det høres ut som det er umulig, men det er det ikke, fordi du får utnyttet attituden Top Gear har, sier Hammond.

- Og ting tar fyr, skyter Clarkson inn.

- Jepp. Det artige er at folk kan være der når det går gærnt. Noe det gjør. Ofte, sier Hammond.

Vi fikk med oss en goodiebag fra Birmingham. Den kan bli din, om du melder deg inn i NRK.nos Facebookgruppe. Vi trekker ut én heldig vinner.

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord

Fosse-fest i 40 timer

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.