Billettrøkk på festivalene

Tool, Tori Amos, Killers og Wolfmother gir trøkk på billettsalget for sommerens festivaler.

Maynard James Keenan, vokalist i bandet Tool
Foto: MATT SAYLES / AP

Øyafestivalen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

ALT OM SOMMERENS FESTIVALER!

Det er et stort trøkk over billettsalget til årets musikkfestivaler. Øya har allerede sluppet opp for festivalpass.

Hos Norwegian Wood-ledelsen merker de seg at torsdag 14. juni er den mest etterspurte dagen. Da stiller blant andre Tori Amos og Wolfmother i Frognerbadet.

På Hovefestivalen er det tirsdag 26. juni, med Queens of The Stone Age, Amy Winehouse, Kaiser Chiefs og Klaxons, og onsdag 27. juni, med The Killers, Arcade Fire og Lamb of God, som selger best.

Øyafestivalen melder at det er torsdag 9. august - med Tool som headliner - som er mest etterspurt på dagsbillettfronten.

Quartfestivalen har både dags- og festivalpass ledig.

Wood

Brian Wilson
Foto: LAURENT GILLIERON / AP

- Vi er generelt helt på linje med fjoråret, da det ble fire så godt som utsolgte dager og 33.000 besøkende i badet. Det ser lovende ut, sier Norwegian Woods festivalsjef Sten Randers Fredriksen til NTB.

- Og skal jeg gjette hvilken dag som selger ut først, så holder en knapp på torsdagen, mener festivalsjefen. Han legger til:

- Og ikke vent for lenge. Når det er utsolgt, så er det utsolgt. Badet rommer «bare» 8.000 tilskuere, og vi har ingen mulighet til å utvide arenaen selv om etterspørselen er stor.

Norwegian Wood kjører forskjellige profiler på de ulike festivaldagene.

- Verdt å merke seg er at svømmebassengene i Frognerbadet er åpne både lørdag og søndag, og disse dagene vil få en litt «snillere» profil, godt egnet for barnefamilier og ungdommer. Fredagen blir det atskillig mer trøkk, med Korn og Evanescence.

Amy Winehouse opptrer på Brit Awards onsdag
Foto: KIERAN DOHERTY / REUTERS

Norwegian Wood arrangeres i Frognerbadet i Oslo fra 14.-17. juni, og i et sjangermessig bredt program kommer storheter som Tori Amos, Brian Wilson, The Lemonheads, The Waterboys, Wolfmother, Travis, Evanescence og Korn.

Øya

På Øyafestivalens kontor kan en fornøyd PR-sjef bekrefte at festivalpassene er revet vekk.

- Men det er fortsatt dagsbilletter igjen til alle dagene, understreker Jonas Prangerød. Blant dagsbillettene er det så langt torsdag 9. august, med Tool som headliner, som er mest etterspurt, kan han opplyse.

Prangerød understreker at programmet ikke er helt ferdig, og at det til selve parken gjenstår om lag ti artister.

- Det meste vil falle på plass i løpet av den neste måneden, tror han.

Mike Scott, the waterboys
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Prangerød forteller at Øyafestivalen er den festivalen som - helt siden 2002 - har klart å selge helt ut, og som også har kvittet seg med festivalpassene lenge før festivalstart.

- Og vi ligger veldig bra an i år også. I år har vi jo én dag mer å selge billetter til også. Men nå som vi har gått tomme for festivalpass, merker vi at salget av dagsbilletter begynner å ta av. Det er ingen grunn til å vente dersom du har en spesiell dag - eller to - du vil ha med deg. Vi regner med at festivalen blir utsolgt i år også, mener han.

Øyafestivalen arrangeres i Middelalderparken i Oslo fra 7. - 11. august, og ved siden av Tool har også størrelser som Nine Inch Nails, Lily Allen, Primal Scream, Amy Winehouse og Roky Erickson meldt sin ankomst.

Hove

My chemical romance
Foto: SCOTT GRIES / AFP

En blid Toffen Gunnufsen melder fra Sørlandet at Hovefestivalen har solgt «noenogtyvetusen» billetter. Der pusher man festivalpass fremfor dagsbilletter, og Toffen fastslår at over halvparten av passene er solgt. Når det gjelder dagsbilletter er det igjen rundt 1.500 billetter til hver dag. Et festivalpass regnes som fem enkeltbilletter.

- De to første dagene selger best når det gjelder dagsbilletter. Men også lørdagen, med My Chemical Romance, selger bra. Etter at vi fikk på plass Lil' Wayne begynner også torsdagen med hip hop å ta seg opp, fastslår han.

Hove akter å slippe inn maks 10.000 per dag i jomfruåret. Ut fra 16 års erfaring fra konkurrenten Quart sier bookingsjefen at billettsalget kan sammenlignes med gode år der.

Pete Townshend, The Who
Foto: MATT ROURKE / AP

- Pass tar lengre tid å selge fordi det er en større investering. Men vi vil selge flest av dem for å skape festivalfølelse, at ikke folk shopper for band og ankommer seint bare for å få med seg stornavnene, sier Toffen.

Han lover teltplass til alle, der det bare er å møte opp når det gjelder festivalcampingen. Toffen regner med i alt 6.000 teltere på Tromøya under festivalhelgen. Noe man derimot bør være rask med å bestille, er plass på båtcampen som har 400 plasser - og som har vist seg å være svært populær, der man kan bo i egen båt fem minutter fra hovedscenen.

Quart

Quart har både dags- og festivalpass igjen. Det blir ifølge fvn.no lagt ut 15.000 billetter daglig, slik at det totale antall billetter til salgs er 75.000 - mot tidligere maksantall 60.000 - fordi festivalen har utvidet kapasiteten med den nye Idrettsplassen, der Velvet Revolver og Turboneger drar i gang ballet mandag 2. juli.

De største navnene som Quartfestivalen kan by på i år er The Who, Beastie Boys, Scissor Sisters, Velvet Revolver, Turboneger.
Festivalen arrangeres 2. til 6. juli i Kristiansand.

(NRK / NTB - Veronica Karlsen og Gitte Johannessen) 

Kulturstrøm

 • Dyvik Husby begraves 9. desember

  Hans-Erik Dyvik Husby begraves i Lillestrøm kirke på torsdag i neste uke. Husby døde 19. november, 49 år gammel.

  Seremonien foregår i Lillestrøm kirke 9. desember fra klokken 12, skriver Jølstad begravelsesbyrå i en pressemelding.

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)