Blir spaltist i nytt radioprogram på NRK

Harald Eia og Knut Schreiner er blant spaltistene i NRK Nyheters nye aktualitetsmagasin på radio.

Harald Eia

Harald Eia blir en av fem som bytter på å kåsere i NRK Nyheters nye radioprogram Ytring.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

NRKs debattsider Ytring er en stor suksess, og nå utvides merkevaren til å også bli et radioprogram. Ytring er navnet på NRK Nyheters nyeste radiosatsing, med premiere søndag formiddag.

Programmet erstatter det nedlagte Søndagsavisa, og blir et aktualitetsmagasin med en ny vri.

Menn som vil imponere hverandre

Ytringredaktør Halvor Finess Tretvoll

Redaksjonssjef Halvor Finess Tretvoll i NRK Debatt sier at NRK skal lage et radioprogram med en bred definisjon av hva som er nyheter.

Foto: Anne Liv Ekroll/NRK

Harald Eia blir en av fem faste bidragsytere, og i første program snakker han om «det alle menn vet, men som ingen tør å snakke om».

Han konkluderer han med at menn har en naturlig trang til å bare ville imponere hverandre. Men dette er ikke bra for kvinner, som da føler seg ekskludert. Eia vil denne praksisen til livs.

– Det er ikke bra for menn på lang sikt å bare ville imponere hverandre. Og resultatet blir ikke bedre av det, kanskje med unntak av noen rockeband. Dette har jeg egne erfaringer med, og Lille lørdag ville bare blitt halvparten så bra om ikke det hadde vært med kvinner i produksjonen.

Nytt og friskt

Han sier at det oppriktig talt er en ære for ham å skulle hoppe etter Søndagsavisa, og han lover å ikke levere bare tull, men mene ting med fynd og klem.

– Forventningen var antakelig at jeg skulle være litt morsommere enn jeg er i det første avsnittet, men jeg prøvde heller å si noe nytt og friskt i kraft av å være sosiolog, sier Eia.

Sist gang han jobbet med radio, var sammen med Bård Tufte Johansen i «Tazte Priv» og «Herreavdelingen».

- Å utforske diverse felter med tre-fire minutters monologer om ting som jeg synes er interessante, var en kunstnerisk utfordring jeg hadde lyst til å ta, sier han.

Musikk og nyheter

Knut Schreiner

Turboneger-gitarist og sosiolog Knut Schreiner skal hver søndag finne en låt som gir en ny forståelse av viktige samfunnsspørsmål.

Foto: Magnus Stivi

Knut Schreiner, kjent rockeartist og sosiolog, skal ha en ukentlig spalte hvor han kobler sin musikkompetanse opp mot hendelser i nyhetsbildet. Han skal finne fram en låt til hver sending som gir en utvidet forståelse av viktige samfunnsspørsmål.

Andre faste bidragsytere er Olav Brostrup Müller, Agnes Moxnes, Shazad Rana og Anne Viken.

Nettdebattanter får plass på lufta

Redaksjonssjef Halvor Finess Tretvoll i NRK Debatt sier at NRK skal lage et radioprogram med en bred definisjon av hva som er nyheter, hvor også temaer rundt livsstil får plass.

– Men som hovedsak skal programmet være nyhetsstyrt, sier Tretvoll, og lover at det ikke blir debatter i klassisk forstand, hvor folk slår hverandre i hodet med tall, sier han.

Programledere blir erfarne NRK-navn som Gro Engen, Alf Hartgen og Lilly Fritzman, alle tidligere programledere i nå nedlagte Søndagsavisa.

Tretvoll lover et samspill mellom innlegg og kronikker på NRK Ytring og radio-Ytring. Det opprettes en «telefonsvarer», hvor folk kan kommentere kronikker muntlig og sende inn til NRK.

Ytring har premiere på NRK P2 og NRK Alltid Nyheter søndag klokka 11.03.

Kulturstrøm

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)

 • Passerer 200.000 i Norge

  Det norske kinobesøket for «Verdens verste menneske» har rundet 200.000. Samtidig er filmen i ferd med å passere det samme antallet solgte kinobilletter i Frankrike. Samtidig spår Los Angeles Times at filmen er en av favorittene til å bli nominert i den gjeveste Oscar-kategorien, som er Beste film.

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios