NRK Meny
Normal

Blir muren gjenreist i Melodi Grand Prix?

Øst-europeerene kuppet semifinalen i Melodi Grand Prix. Er muren i ferd med å bli gjenreist, - i musikalsk forstand?

Koldun fra Hviterussland
Foto: SVEN NACKSTRAND / AFP

 

Jostein Pedersen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Europa hadde ikke sans for det norske bidraget til Melodi Grand Prix i semifinalen torsdag kveld, og i ettkant ble det fra mange hold hevdet at øst-europeerne hadde rottet seg sammen.

Jostein Pedersen, som har fulgt Grand Prix tett i årevis for NRK, sier at det ikke er noe nytt at tyngdepunktet i Melodi Grand Prix ligger i det vi kaller tidligere Øst-Europa. Her finner vi flest deltagerland, som også har annen populærkultur enn den vi kjenner.

- Hvorfor kan ikke disse landene få lov til å stemme på hverandre når det er helt greit at Norge gir 12 poeng til Sverige annethvert år, sier Pedersen.

Hør: Blir muren gjenreist i Melodi Grand Prix?

Gleder seg over østeuropeisk dominanse

 

Hans-Wilhelm Steinfeld
Foto: NRK

NRKs tidligere korrespondent i Øst-Europa, Hans-Wilhelm Steinfeld, gleder seg over den østeuropeiske dominansen i Melodi Grand Prix. Men han tror ikke de bevisst rotter seg sammen for å feie de vestlige bidragene av banen. Beviset mener han ligger i at østeuropeerne ikke akkurat er gode naboer politisk sett.

Ser med skrekk på Grand Prix-framtiden

Jonas Brenna er en erfaren Melodi Grand Prix-seer. Han ser med skrekk på Grand Prix-fremtiden om den østeuropeiske dominansen fortsetter

Hør: Steinfeld og Brenna om Grand Prix

Norgesglasset NRK P1 

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).