NRK Meny
Normal

Blir muren gjenreist i Melodi Grand Prix?

Øst-europeerene kuppet semifinalen i Melodi Grand Prix. Er muren i ferd med å bli gjenreist, - i musikalsk forstand?

Koldun fra Hviterussland
Foto: SVEN NACKSTRAND / AFP

 

Jostein Pedersen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Europa hadde ikke sans for det norske bidraget til Melodi Grand Prix i semifinalen torsdag kveld, og i ettkant ble det fra mange hold hevdet at øst-europeerne hadde rottet seg sammen.

Jostein Pedersen, som har fulgt Grand Prix tett i årevis for NRK, sier at det ikke er noe nytt at tyngdepunktet i Melodi Grand Prix ligger i det vi kaller tidligere Øst-Europa. Her finner vi flest deltagerland, som også har annen populærkultur enn den vi kjenner.

- Hvorfor kan ikke disse landene få lov til å stemme på hverandre når det er helt greit at Norge gir 12 poeng til Sverige annethvert år, sier Pedersen.

Hør: Blir muren gjenreist i Melodi Grand Prix?

Gleder seg over østeuropeisk dominanse

 

Hans-Wilhelm Steinfeld
Foto: NRK

NRKs tidligere korrespondent i Øst-Europa, Hans-Wilhelm Steinfeld, gleder seg over den østeuropeiske dominansen i Melodi Grand Prix. Men han tror ikke de bevisst rotter seg sammen for å feie de vestlige bidragene av banen. Beviset mener han ligger i at østeuropeerne ikke akkurat er gode naboer politisk sett.

Ser med skrekk på Grand Prix-framtiden

Jonas Brenna er en erfaren Melodi Grand Prix-seer. Han ser med skrekk på Grand Prix-fremtiden om den østeuropeiske dominansen fortsetter

Hør: Steinfeld og Brenna om Grand Prix

Norgesglasset NRK P1