Hopp til innhold

Blir ikke kvitt «Trekant»

Programmet «Trekant» skal opp i Kringkastingsrådet - igjen.

Trekant

«Trekant» skapte nærmest sjokkbølger blant seerne i høst. Her lærer programlederne Pia Dailey Christoffersen, Marie Kinge og Thomas Albertsen Dahlen mer om lakk, lær og pisking.

Foto: Nyhetsspiller

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag er det Kringkastingsrådets egen behandling av klagene som skal diskuteres, for den er det ikke alle som her helt fornøyd med. I tillegg er også programmet «Ikke gjør dette hjemme» klaget inn med begrunnelse at klager mener programmet kan oppfordre til terror og skadeverk.

Disse to programmene skal til behandling fra kl 13, torsdag ettermiddag.

Fikk ros for «Trekant»

Tidlig i desember måtte redaktør Håkon Moslet møte i Kringkastingsrådet for å vise fram programmet.

Det gikk ikke helt som de mange som hadde klaget på serien håpet på.

Programmet fikk nemlig unison applaus fra rådsmedlemmene, som ga NRK honnør for at ungdom og seksualitet ble satt på dagsorden.

Klager fremdeles

Serien ble avsluttet før jul, men programmet dominerer fortsatt klagebunken til Kringkastingsrådet og på torsdag skal alle klagesakene gjennomgås på nytt.

Ifølge rådssekretær Erik Berg-Hansen er det ikke uvanlig at rådet må diskutere eget arbeid på nytt, det uvanlige er at så mange har klaget.

«Vi vil herved klage på at Kringkastingsrådet behandler tusenvis av innsendte klager på Trekant på den overfladiske og arrogante måten de har gjort. At tusenvis av enkeltstående klager blir avfeid som organiserte er useriøst», skriver en klager.

En annen skriver følgende:

«Jeg så på TV at Kringkastingsrådets leder forsvarte serien, på tross av mange protester. Det smakte dårlig etter mitt skjønn, å neglisere så mange protester og innvendninger.»

Noen fornøyde

Andre seere er fornøyd både med Trekant og at Kringkastingsrådet har signalisert at de er fornøyd med programmet, og gjerne ser en oppfølger.

«Jeg synes også det er helt riktig å tenke at det ikke er nok med dette, programmet må følges opp – og hører hjemme i denne kanalen (NRK3)», skriver en lisensbetaler, som erklærer at Trekant gjør det lettere å betale akkurat den regningen.

Mener terrorfaren økes

Også skaperne bak programmet «Ikke gjør dette hjemme» må svare for seg hos Kringkastingsrådet torsdag.

Årsaken er også her de mange klagene som har kommet inn.

«Jeg er redd for at enkelte deler av de famtviste forsøkene i programmet kan øke risikoen for terror eller grovt skadeverk i Norge», skriver en seer.

En far fra Østlandet spør om det virkelig er en oppgave for NRK å motivere barn og unge til å utføre farlige eksperimenter.

«Selv om advarselen vises før hvert forsøk, fremstår den ikke som seriøs og alvorlig ment», skriver han.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober