– Det er ikke pengene det kommer til å stå på, sier kulturminister Abid Raja

For å få gjennomført testkonsertene må Folkehelseinstituttet få godkjenning fra helsemyndighetene, men tiden renner snart ut. Men blir det godkjent er kulturminister Abid Raja villig til å finne pengene.

Katy Perry på Telenor Arena i 2015

Telenor Arena, 20.03.15

Frank Nes er daglig leder i Bergen Live og Bergenfest og Abid Raja.

Abid Raja er positiv til testkonsertene. Han sier at regjeringen om snarlig tid vil få saken til behandling.

Foto: NRK

Dersom regjeringen sier ja, kan Oslo Spektrum og Grieghallen i Bergen bli fylt opp av 5.000 nordmenn i juni.

Gjennomføringen av testkonsertene vil koste mellom 20 og 30 millioner kroner. Kulturminister Abid Raja er tydelig på at dette er noe Kulturdepartementet er villig til å bruke penger på dersom Helse- og omsorgsdepartementet gir tillatelse til å gjennomføre forskningsprosjektet.

– Det er ikke pengene det kommer til å stå på, sier kulturminister Abid Raja. Kulturministeren sier han er veldig positivt innstilt til å få det til.

Godkjent av den etiske komiteen

Søknaden er godkjent av regional komité for medisinsk forskningsetikk (REK), som har konkludert at det er etisk forsvarlig med testkonserter med 5000 publikummere.

– Den etiske komiteen var et hinder som den nå har vært gjennom, sier Raja.

Men det er også en del andre etiske problemer man skal lande, men det handler ikke om penger sier han.

Må gjennomføres i juni

Gir egentlig konserter økt risiko for smitte? Det er det Folkehelseinstituttet (FHI) ønsker å finne ut av gjennom testkonserter. Men hvis testkonsertene skal gjennomføres, må det bli i juni, før for mange har fått koronavaksinen.

– Vi er litt stresset, fordi det begynner å bli dårlig tid. Det haster å få den tillatelsen, sier Atle Fretheim som er forskningsdirektør i FHI.

Testkonsertene skal ha 30.000 deltagere. Halvparten av testgruppen skal dra på konsert, mens den andre halvparten får leve som normalt.

Målet er å arrangere 3–4 konserter med 5000 tilskuere per konsert.

Dette har blant annet blitt testet i Tyskland, Nederland og Spania.

FHI er litt redd de ikke får gjennomføre

Folkehelseinstituttet er redd de ikke får gjennomført testkonsertene i juni, dersom Helse- og omsorgsdepartementet ikke gir tillatelse snart.

Tenk deg at du står sammen med 15.000 andre mennesker. Lyset slukkes, publikum jubler og favorittartisten din går på scenen.

Ønsker seg Bruno Mars

For mange av oss har disse konsert-øyeblikkene blitt et fjernt minne. Men student Marthe Sofie Tropitzsch Hegdahl sier at hun hadde deltatt om hun fikk muligheten.

– Jeg hadde definitivt vært åpen for det. Jeg er jo ung og frisk og ikke i en risikogruppe. Hvis man skulle gjort det i forskningens navn så helt sikkert.

Marthe Sofie Heggdal

Heggdal håper at testkonsertene blir gjennomført i Norge også.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Hun savner konserter, spesielt å bli dyttet i mengden. Og hun er helt sikker på hvilken artist hun hadde ønsket å se:

– Hvis jeg kunne velge fra øverste hylle så Bruno Mars eller Katy Perry.

– Tror du det er realistisk at konsertene blir gjennomført i juni?

– Hvis det er en ting jeg har lært av pandemien, så er det at tar ting lengre tid enn man tror. Juni er nok ikke realistisk men sikkert mot høsten.

Trenger snarlig avklaring

Atle Fretheim fra FHI håper at Helse- og omsorgsdepartementet konkluderer med at prosjektet er viktig nok for å gjennomføres.

– Vi venter fremdeles på en avklaring. Vi må få en dispensasjon fra covid-19-forskriften for å samle så mange mennesker. Vi har ventet noen uker nå.

Atle Fretheim, leder for senter for informerte helsebeslutninger i Folkhelseinstituttet

Fretheim sier at FHI føler på et sterkt tidspress på å gjennomføre konsertene før de fleste har vaksinert seg.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Vi klarer ikke å dra dette i land før sommeren, hvis vi ikke får en snarlig avklaring. Til helga må vi gjøre en vurdering av om vi tror prosjektet er liv laga, eller ei, sier Fretheim.

– Vet dere hvilke artister som blir aktuelle?

– Vi vil prøve å få artister som er populære og som fenger for de mellom 18–45 år. Det blir nok noen store norske artister.

Han understreker at det er vanskelig å planlegge før de vet om det kan gjennomføres.

– Det er vanskelig å sikre finansiering før vi har nødvendig tillatelse på plass.

Må avklare om deltakerne må i karantene

Statssekretær Saliba Andres Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet sier at de vil konkludere så raskt som mulig etter svar fra Helsedirektoratet.

Vi må blant annet vurdere om deltakerne i forskningsprosjektet må i karantene i etterkant, og må også se på test- og smittesporingskapasiteten i helsetjenesten der dette eventuelt skal gjennomføres.

Tone Østerdal er daglig leder for Norske Konsertarrangører. Hun mener at testkonsertene har nytteverdi.

Tone Østerdal

Østerdal håper at regjeringen nå støtter forskningsprosjektet.

Foto: Camilla Engum Paulsen

– Hvis vi skal kunne ha reelle diskusjoner om risikoen ved å samle mange mennesker i en pandemisituasjon, så trenger vi den type data som disse testkonsertene er ment å gi oss.

Østerdal mener at positive resultater vil bidra til at kultur, idrett og næringsliv kommer fortere tilbake til normalen.

– Det vil potensielt spare samfunnet for mange hundre millioner.

– Vi har en tydelig forventning om at regjeringen er opptatt av data knyttet til større arrangementer.

Kulturstrøm

 • Blir Artist in Residence

  John Zorn (67) blir Artist in Residence på Moldejazz neste år. Det seier festivalsjef Mariann Bjørnelv til rbnett.no. Den amerikanske multiinstrumentalisten og komponisten har vore på jazzfestivalen tre gonger før. Festivalen ønsker også å få verdsstjerna John Legend tilbake til utescena på Romsdalsmuseet.

  John Zorn
  Foto: Pressebilde
 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

Flere kulturnyheter