Hopp til innhold

– Det er ikke pengene det kommer til å stå på, sier kulturminister Abid Raja

For å få gjennomført testkonsertene må Folkehelseinstituttet få godkjenning fra helsemyndighetene, men tiden renner snart ut. Men blir det godkjent er kulturminister Abid Raja villig til å finne pengene.

Frank Nes er daglig leder i Bergen Live og Bergenfest og Abid Raja.

Abid Raja er positiv til testkonsertene. Han sier at regjeringen om snarlig tid vil få saken til behandling.

Foto: NRK

Dersom regjeringen sier ja, kan Oslo Spektrum og Grieghallen i Bergen bli fylt opp av 5.000 nordmenn i juni.

Gjennomføringen av testkonsertene vil koste mellom 20 og 30 millioner kroner. Kulturminister Abid Raja er tydelig på at dette er noe Kulturdepartementet er villig til å bruke penger på dersom Helse- og omsorgsdepartementet gir tillatelse til å gjennomføre forskningsprosjektet.

– Det er ikke pengene det kommer til å stå på, sier kulturminister Abid Raja. Kulturministeren sier han er veldig positivt innstilt til å få det til.

Godkjent av den etiske komiteen

Søknaden er godkjent av regional komité for medisinsk forskningsetikk (REK), som har konkludert at det er etisk forsvarlig med testkonserter med 5000 publikummere.

– Den etiske komiteen var et hinder som den nå har vært gjennom, sier Raja.

Men det er også en del andre etiske problemer man skal lande, men det handler ikke om penger sier han.

Må gjennomføres i juni

Gir egentlig konserter økt risiko for smitte? Det er det Folkehelseinstituttet (FHI) ønsker å finne ut av gjennom testkonserter. Men hvis testkonsertene skal gjennomføres, må det bli i juni, før for mange har fått koronavaksinen.

– Vi er litt stresset, fordi det begynner å bli dårlig tid. Det haster å få den tillatelsen, sier Atle Fretheim som er forskningsdirektør i FHI.

Testkonsertene skal ha 30.000 deltagere. Halvparten av testgruppen skal dra på konsert, mens den andre halvparten får leve som normalt.

Målet er å arrangere 3–4 konserter med 5000 tilskuere per konsert.

Dette har blant annet blitt testet i Tyskland, Nederland og Spania.

FHI er litt redd de ikke får gjennomføre

Folkehelseinstituttet er redd de ikke får gjennomført testkonsertene i juni, dersom Helse- og omsorgsdepartementet ikke gir tillatelse snart.

Tenk deg at du står sammen med 15.000 andre mennesker. Lyset slukkes, publikum jubler og favorittartisten din går på scenen.

Ønsker seg Bruno Mars

For mange av oss har disse konsert-øyeblikkene blitt et fjernt minne. Men student Marthe Sofie Tropitzsch Hegdahl sier at hun hadde deltatt om hun fikk muligheten.

– Jeg hadde definitivt vært åpen for det. Jeg er jo ung og frisk og ikke i en risikogruppe. Hvis man skulle gjort det i forskningens navn så helt sikkert.

Marthe Sofie Heggdal

Heggdal håper at testkonsertene blir gjennomført i Norge også.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Hun savner konserter, spesielt å bli dyttet i mengden. Og hun er helt sikker på hvilken artist hun hadde ønsket å se:

– Hvis jeg kunne velge fra øverste hylle så Bruno Mars eller Katy Perry.

– Tror du det er realistisk at konsertene blir gjennomført i juni?

– Hvis det er en ting jeg har lært av pandemien, så er det at tar ting lengre tid enn man tror. Juni er nok ikke realistisk men sikkert mot høsten.

Trenger snarlig avklaring

Atle Fretheim fra FHI håper at Helse- og omsorgsdepartementet konkluderer med at prosjektet er viktig nok for å gjennomføres.

– Vi venter fremdeles på en avklaring. Vi må få en dispensasjon fra covid-19-forskriften for å samle så mange mennesker. Vi har ventet noen uker nå.

Atle Fretheim, leder for senter for informerte helsebeslutninger i Folkhelseinstituttet

Fretheim sier at FHI føler på et sterkt tidspress på å gjennomføre konsertene før de fleste har vaksinert seg.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Vi klarer ikke å dra dette i land før sommeren, hvis vi ikke får en snarlig avklaring. Til helga må vi gjøre en vurdering av om vi tror prosjektet er liv laga, eller ei, sier Fretheim.

– Vet dere hvilke artister som blir aktuelle?

– Vi vil prøve å få artister som er populære og som fenger for de mellom 18–45 år. Det blir nok noen store norske artister.

Han understreker at det er vanskelig å planlegge før de vet om det kan gjennomføres.

– Det er vanskelig å sikre finansiering før vi har nødvendig tillatelse på plass.

Må avklare om deltakerne må i karantene

Statssekretær Saliba Andres Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet sier at de vil konkludere så raskt som mulig etter svar fra Helsedirektoratet.

Vi må blant annet vurdere om deltakerne i forskningsprosjektet må i karantene i etterkant, og må også se på test- og smittesporingskapasiteten i helsetjenesten der dette eventuelt skal gjennomføres.

Tone Østerdal er daglig leder for Norske Konsertarrangører. Hun mener at testkonsertene har nytteverdi.

Tone Østerdal

Østerdal håper at regjeringen nå støtter forskningsprosjektet.

Foto: Camilla Engum Paulsen

– Hvis vi skal kunne ha reelle diskusjoner om risikoen ved å samle mange mennesker i en pandemisituasjon, så trenger vi den type data som disse testkonsertene er ment å gi oss.

Østerdal mener at positive resultater vil bidra til at kultur, idrett og næringsliv kommer fortere tilbake til normalen.

– Det vil potensielt spare samfunnet for mange hundre millioner.

– Vi har en tydelig forventning om at regjeringen er opptatt av data knyttet til større arrangementer.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP