Hopp til innhold

NRKbok utfordrar til skrivetevling på Twitter

Kan du skriva månadens beste kort-novelle? I samband med NRKbok sin nynorskmånad på Twitter, utfordrar me lesarane våre til skrivetevling.

Helge Torvund

Poeten Helge Torvund har vore ein aktiv bidragsytar i Twitter-tevlingen #nynov. Han har allereie nådd å skrive ei kort-novelle til månadens temaord.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

September er årets nynorskmånad på Twitter for NRKbok, og me samarbeider derfor med den frittståande Twitter-redaksjonen for #nynov, som engasjerer folk til å skrive kort-noveller kvar månad.

Månadens temaord er «ingen»

Temaordet for september er «ingen». Dermed er utfordringa gitt: skriv ei kort-novelle med emneknaggen #nynov og trykk på den lyseblå tweet-knappen.

Den einaste rettesnora du har, ut over dei rammene formatet gir, er temaordet.

Og er du som underteikna, ein som alltid grua seg til å skriva nynorskstil på skulen, er det berre til å finne fram ordboka og prøva så godt du kan.

Lukke til!

Laster Twitter-innhold

Starta i 2013

Per Roger Sandvik

#Nynov fekk nytt liv i februar i år, etter at fleire etterlyste det, fortel initiativtakar Per Roger Sandvik.

Foto: Privat

#Nynov blei tatt i bruk i 2013 då Deichmanske inviterte til skrivetevling på Twitter. Prosjektet vart støtta av stiftinga Fritt ord, og hadde Språkåret 2013 som ein viktig støttespelar. I tillegg var Samlaget rause og delte ut bokpremiar til alle delvinnarane.

Mannen bak ideen, Per Roger Sandvik, fortel at konseptet fekk ei enorm merksemd.

– Gjennom seks rundar kom det inn over 3 000 bidrag frå 500 unike Twitter-kontoar, seier han.

– Sakna ein publiseringsarena

Då tevlinga tok slutt, var det fleire som etterlyste eit framhald, seier Sandvik:

– Det kom fleire og fleire signal på at Twitter-folket sakna ein stad å publisere korttekstane sine. Difor fekk emneknaggen #nynov nytt liv i februar i år, men utan tevlingsaspektet.

Kvar månad sidan då, har Twitter-brukarar halde fram med å publisere alle slags kort-noveller på nynorsk. Den frittståande nynov-redaksjonen, beståande av Synneva Erland, Rita Mundal, Arinfinn Ski og Per Roger Sandvik, har halde det heile i gong.

Denne månaden er altså NRKbok med på leiken, og i den anledning vart det likevel høve for dei som likar smaken av tevling. I byrjinga av oktober vil ein kompetent jury kåra dei ti beste bidraga som vart skrivne i september.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Irene Cara er død

  Sangeren og skuespilleren Irene Cara er død. Det opplyser hennes agent, melder ABC News.

  Cara døde i sitt hjem i Florida og ble 63 år gammel.

  Hun var mest kjent for sin rolle i filmen «Fame», der hun sang tittelsangen. Hun sang også tittelsangen i «Flashdance».

  Hun spilte inn fire studioalbum, bidro med musikk til en rekke filmer, i tillegg til å spille i en rekke filmer og TV-serier.

  Irene Cara
  Foto: Anonymous / AP
 • Tross dårligere tilbud handlet mange på Black Friday

  Prisjakts oversikt viser at årets Black Friday-tilbud var dårligere enn i fjor. Likevel handlet nordmenn for store summer.

  – Snittrabatten på de beste tilbudene i nettbutikkene var lavere enn i fjor, og andelen tilbud, som fremsto bedre enn de reelt var, økte kraftig, forteller Norge-sjef Christoffer Reina i Prisjakt til NTB.

  Over halvparten av produktene Prisjakt overvåker hadde en høyere pris på Black Friday enn de har hatt tidligere i år.

  Over en tredjedel av all netthandel i Norden går gjennom betalingstjenesten Klarnas systemer, og de hadde en salgsøkning på 18 prosent sammenlignet med i fjor.

 • Squid Game-skuespiller anklaget for seksuell overgrep

  «Squid Game» skuespilleren O Yeong-su (78) er anklaget og siktet for seksuell overgrep mot en kvinne, opplyser sørkoreanske rettsmyndigheter. Hendelsen skal ha funnet sted i 2017, skriver BBC.

  Yeong-su har benektet påstanden, melder lokale medier.

  O Yeong-su ble den første skuespilleren fra Sør-Korea som vant en Golden Globe-pris for beste mannlig birolle i Netflix-serien «Squid Game».

  Den sørkoreanske skuespilleren O Yeong-su deltok på Netflixs «Squid Game» arrangement i Los Angeles i juni 2022
  Foto: VALERIE MACON / AFP