Bli med på Norges største lesesirkel

Seks bøker er nominert til P2-lytternes romanpris. Vinneren kåres i en radiosendt jurydiskusjon i mars. Kast deg med på leseinnspurten!

Hans Olav Brenner

JURYLEDER: Hans Olav Brenner er for første gang programleder for P2-lytternes romanpris.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Vi er ikke ferdig med å kåre de beste bøkene fra 2018, selv om nyttårsaften for lengst er forbi. I månedsskiftet februar-mars kan du være med på en unik opplevelse, når P2-lytternes jury diskuterer seg fram til en vinner blant seks nominerte norske romaner.

Dette er Norges eneste kåring som foregår for åpen mikrofon.

Hvert år får NRK Bok inn bunker med søknader fra folk som gjerne vil sitte i juryen. Kun seks heldige fra hele landet blir håndplukket til å komme i radiostudio på NRK og slåss for sine favoritter. Men alle kan delta på sitt vis!

Hvorfor ikke lage din egen lesesirkel omkring én eller flere av de nominerte?

Diskusjon

DISKUSJON: Å høre noen andres tanker om en god roman kan utvide synet på verden.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Det gir anledning til å komme i dybden på noen av de beste norske samtidsromanene, og du vil bli overrasket over hvor forskjellig ulike folk leser samme bok. Du trenger ikke engang være P2-lytter selv, eller spesielt belest. Så kan dere høre om dere er enige med juryen i studio på Marienlyst, når de kårer sin utvalgte vinner den 3. mars.

Presentasjon av årets seks nominerte romaner.

Her er noen råd om hvordan få mest mulig ut av diskusjonen rundt bøkene.

Tips for en vellykket bokdiskusjon

1. Ha en innledende runde hvor hver deltager i boksirkelen forteller om hvordan det var å lese boken, uten å gå inn på om boken er god eller dårlig.

2. Begynn gjerne med bokens overflate: tittelen og omslaget. Stemmer det overens med historien som er fortalt?

3. Gode diskusjonsspørsmål er:

 • Hvor utspiller romanen seg? Hvordan ser det ut der? Hvem og hvordan er hovedpersonen?
 • Opplever hovedpersonen noen forandring? Hvem er fortelleren? Når foregår romanen?
 • Hvordan er språket? Hva tror du forfatteren har villet fortelle på et dypere plan med denne historien? Hvordan har romanen påvirket deg? Hva kommer til å sitte igjen hos deg
 • Øv dere på å stille spørsmål og oppfølgingsspørsmål til hverandre. Vær nysgjerrig.

4. Plukk ut et sitat og forklar for de andre om hvorfor du valgte akkurat det sitatet.

5. Fordel oppdrag. La hver og en få fundere over en spesifikk del av romanen og være den som leder en runde om den delen.

6. Bruk fantasien. Se på kart. Hvordan ser det ut der? Lages det mat i boken? Hva med å servere dette på møtet?

Juryen i P2-lytternes romanpris

TYPISK JURY: Disse seks kåret «Enkle atonale stykker for barn» til den beste romanen fra 2016. I år er jurymedlem Tharaniga Rajah (nr. 2 fra høyre) selv nominert til prisen!

Foto: Thomas Espevik / NRK

Alle som har lest minst to bøker kan sende en mail til romanprisen@nrk.no og bli med i trekningen av et flott bokpakke.

Lykke til!

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.