NRK Meny
Normal

Inviterer deg inn i Game of Thrones-universet

Arrangørene venter tilreisende fra hele Europa når Game of Thrones-utstillingen i Oslo åpner på lørdag. De lokker med autentiske plagg, gjenstander fra serien og en skremmende virtuell reise inn i Westeros.

– Å se, der er den ja, sier Kristofer Hivju, og går bort til drakten som tilhører hans egen karakter i suksesserien Game of Thrones.

– Jeg ser han har litt mindre brede skuldre enn jeg har, så den ser ikke like tøff ut på han som på meg, smiler mannen som spiller Tormund Giantsbane i serien, og dulter karslig bort i dukken drakten henger på.

Kjolen til Daenerys Targaryen

Kjolen til Daenerys Targaryen er ennå ikke pakket ut da NRK er innom utstillingen.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Denne måneden var det premiere på fjerde sesong av Game of Thrones. Serien vises for tiden i USA, og hver mandag legges det ut nye episoder til strømming for norske kunder på HBO Nordic.

Som ledd i promoteringen av serien, tar HBO med seg originale kostymer, sverd og annet eksotisk stæsj og setter opp en Game of Thrones-utstilling på utvalgte steder i verden.

Kun åtte byer er valgt ut, og Oslo er én av kun to europeiske byer som får lov til å vise utstillingen.

Utstillingen i Oslo åpnes på lørdag og vises fem dager i Posthallen i hovedstadens sentrum.

Fantasidrama

Game of Thrones er en amerikansk TV-serie basert på fantasyserien «A Song of Ice and Fire» av forfatter George R.R. Martin. Serien er spekket med intriger, vold og dramatikk og viser hvordan ulike karakterer kjemper om makten over kontinentet «Westeros».

Kristofer Hivju tester Oculus Rift

Kristofer Hivju tester Oculus Rift.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Kristofer Hivjus rollefigur Tormund Giantsbane leder i sesong tre det frie folket fra nordsiden av «the wall», på vei mot Jerntronen som de alle kjemper om.

– Å, se der er sverdet til Jon Snow, sier Hivju, og tar opp et rikt utsmykket sverd. Han demonstrerer så at han har fått en del sverdtrening etter å ha spilt i serien.

– Sverdet har blitt en forlengelse av min arm, når jeg får et sverd i hånden er jeg tilbake i barnehagen, da koser jeg meg, røper Hivju, og viser rundt i lokalene i Posthallen i Oslo.

NRK er invitert inn mens riggingen av utstillingen pågår. Rundt oss bæres drager, sverd og kostymer, mens både journalister og Hivju fryder seg over alle Westeros-effektene som finnes i lokalene.

– Jeg har ikke sett utstillingen ennå, så jeg er spent på å se alt, sier Hivju, før han løper videre.

Magisk å være med

I tillegg til kostymer er utstillingen delt opp i ulike avdelinger som viser forskjellige deler av Game of Thrones-universet.

Innerst finner man kroken til Daenerys Targaryen og hennes drager, en drage ligger pent i esken sin og venter på å bli heist opp i taket. Ved siden av står de broderte kostymene til de kongelige i King's Landing, det finnes også en vegg som hedrer seriens mange avdøde.

– Det er magisk å være en del av denne gjengen. Jeg var en stor fan av serien før jeg kom med i den. Det var en «klype seg i armen og slå seg i ansiktet»-opplevelse å plutselig spille med dem, sier Hivju, foran veggen som viser hvordan spesialeffektene i serien legges på.

Saken fortsetter etter videoen.

Vil du friske opp hukommelsen før fjerde sesong av Game of Thrones men har bare to minutter til rådighet? Fortvil ikke. Vi oppsummerer GoTs 3 sesonger på 2 minutter.

Oculus Rift

Morsomst for Hivju er fire bur i den ene enden av lokalet. Der kan man teste ut spillteknologien Oculus Rift og få en virtuell 3D-reise opp «The wall» i serien.

Hivju prøver først og holder seg godt fast i boksen, som skal illudere heisen opp den bratte veggen.

NRKs journalister klamrer seg enda hardere til gitteret og er litt skjelvne i beina når «turen» er over.

Det føles nemlig som om man befinner seg i Westeros når brillene er på. En vindmaskin i taket gjør at du føler du står midt i den sure blåsten i vinterriket. Vel oppe blir møtet med det brutale universet dramatisk.

– Dette var gøy. Jeg har bare stått på sånne sett, men her fikk du den ekte varen, sier Hivju etterpå.

Venter 30.000 besøkende

Utstillingen åpner lørdag og er gratis for alle besøkende. Interessen for utstillingen på Facebook er stor, og nå forventer arrangør HBO Nordic lange køer og rundt 20.000 til 30.000 besøkende i løpet av utstillingens fem dager.

Rune Espedalen, HBO Nordic

Rune Espedalen i HBO Nordic Norge venter opp til 30 000 besøkende til Game of Thrones-utstillingen.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

– Vi har fått masse henvendelser. Interessen har vært stor og økende fra hele Europa. Det kommer folk fra alle de nordiske landene, Tsjekkia og Spania, forteller Rune Espedalen fra HBO Nordic Norge.

Kristofer Hivju tror han vet hvorfor maktkampene i Game of Thrones engasjerer så mange.

– Nietzsche mente at viljen til makt er det som driver oss alle. Du kan se denne serien som en parallell til hvordan hele verden fungerer. Alle land er delt opp med røde streker. Det er streker av blod. Hver grense har blitt kjempet for politisk eller med makt. Serien er en metafor over hvordan verden fungerer og alltid har fungert til enhver tid, og kanskje alltid vil gjøre det. Fred er bare en ventetid mellom to kriger.

Game of Thrones

Kristofer Hivju i Dagsrevyen

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP