NRK Meny
Normal

Bli din egen kassadame

- I prinsippet har IKEA gjort oss til gratisarbeidene ansatte, sier ekspert om fenomenet som blir stadig mer vanlig.

Selvbetjente kasser IKEA
Foto: IKEA

Du må forberede deg på å gjøre stadig mere selv, også i kassa på butikken. IKEA har allerede selvbetjente kasser.

Hør reportasjen: Selvbetjeningskasser

Siden i fjor høst har kundene på IKEA hatt muligheten til å bruke selvbetjeningskasser. Ubemannede betalingskasser der du selv må føre strekkodeleseren over alle varene i handlevogna. Og dette er er bare begynnelsen, tror ekspert på selvbetjente løsninger.

Mindre kø

IKEA

Kassaområdet ved IKEA.

Foto: IKEA

Kundene kan velge bemannet eller selvbetjent kasse. Forteller Jan Christian Thommensen ved IKEA Furuseth som har hatt selvbetjene kasser siden november i fjor.

- Vi har innført dette for å redusere ventetiden i kassa slik at medarbeiderne kan yte bedre service til dem som handler.

En av kundene vi møter i den selvbetjente kassa er Sven Lund. Han har ingen problemer med å forstå hvordan varene skal betales.

- Jeg synes egentlig det er greit hvis køa blir kortere.

Opplever du at den blir det?

- Ja faktisk.

Gjort oss til gratisarbeidere


- Her tar IKEA flatpakkeideen enda lengre, når de også flatpakker kassene og lar kundene betale. Nå skal vi ikke bare skru sammen møblene selv men også betale selv.

Tor Walin Andreassen, professor i markesføring ved Handelshøyskolen BI. Han har sett nærmere på fremveksten av selvbetjeningsløsninger i samfunnet. Han mener IKEA på denne måten ønsker å tyne kostnadene nedover og gjøre det billigere for kundene. På den andre siden må forbrukerne gjøre jobben for IKEA.

- I prinsippet har IKEA gjort oss til gratisarbeidene ansatte.

Tor Walin Andreassen, professor ved BI

Må regne goder over kundene

Selvbetjente kasser

Linda Fernström demonstrere kassa for en kunde.

Foto: IKEA

Men det er ikke bare IKEA som velger selvbetjente løsninger. Dette er i ferd med bli et stadig mer vanlig fenomen i hverdagen vår.

- Vi kjenner det fra mange sektorer, kanskje særlig banken – i form av nettbank.

Når vi gjør jobben for butikken, burde vi forlange avslag i prisen?

- De flinke og smarte vil dele med kundene. De grådige vil beholde alt selv og dette vil føles urettferdig for kundene, sier Andreassen.

- Det må alltid regne fordeler nedover kundene, enten i form av lavere pris, mindre kø eller større fleksibilitet.

Kåseri om jobben å være kunde

Selvbetjent kasse IKEA

Ikke bli skremt hvis du møter en kasse av denne typen når du er på IKEA.

Foto: IKEAKulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK