Hopp til innhold

Blek til bryllupet

Fire bæreposer med helseskadelige hudblekingsmidler ble nylig beslaglagt da Mattilsynet kom på uanmeldt besøk i atten butikker i Oslo-området. Såpene og kremene skal gjøre folk med afrikansk og asiatisk bakgrunn lysere i huden.

Noreen Sohail

Skjønnhetssalongen der Noreen bleker ansiktet sier de ikke bruker farlige produkter.

Foto: Arne Raanaas / NRK

I en skjønnhetssalong i Oslo ligger Noreen Sohail på en benk med en hvit ansiktsmaske. Hun skal gifte seg og bleking av huden er en viktig del av forberedelsene. En brud skal være så hvit som mulig.

Noreen Sohail

Noreen Sohail på bryllupsdagen.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Se Noreen bleke huden

Les også: Kleopatras døtre

- Det er ganske vanlig for folk med pakistansk bakgrunn, forteller venninnen Aneela Liaquat Ali. Hun har selv prøvd å bleke huden tidligere. Da begynte øynene å renne fordi kremen etset på huden.

Eieren av skjønnhetssalongen Noreen Sohail bruker sier at behandlingen de gir ikke er skadelig. Men hudpleieprodukter som er farlige selges i butikker i Norge, det kan Mattilsynet bekrefte.

Spesialavfall

Mattilsynet må behandle kremene de beslaglegger som spesialavfall, på grunn av stoffene disse produktene inneholder.

- Hydrokinon påvirker cellefunksjonen og er mulig kreftfremkallende, sier Gry Holmbakken, seksjonssjef i Mattilsynet. Kvikksølv er giftig. Det kan på sikt gi nyreskader, slår hun fast.

I første omgang informerer Mattilsynet butikkeierne om at de må fjerne de ulovlige produktene. Hvis ikke, risikerer eierne å bli politianmeldt.

Blek mote

- Dessverre vil alle være lyse, sier Amar Faiz..

Han er stylist og driver et motebyrå. Faiz var nylig i Pakistan der han stylet og intervjuet pakistanske modeller for et norsk moteblad.

Amar Faiz

Amar Faiz, stylist og modellbyråeier.

Foto: NRK

- Det er status å være lys. Det viser at man ikke jobber. Eller at man jobber i en "white collar job" eller jobber et sted hvor man sitter inne, forteller Faiz. Med en gang du ser en lys jente, tenker du at hun tilhører en rik familie.

- Er det et ønske om å se vestlig ut?

- Nei, jeg tror ikke det. Det er noe som har vært der i generasjoner i flere asiatiske land, sier Faiz. Han mener at færre ville bleket huden hvis motebladene ville bruke flere mørke modeller.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober