NRK Meny
Normal

Blei du lurt på 1. april?

Det var det mange andre som blei.

Illustrasjonsbilde, ler
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Glad jente
Foto: Stein Styve

Det er var nok mange som blei lurt på 1. april. Sidan dette er dagen då folk kan lure kvarandre med alle slags spøkar. Nokre gode og andre mindre gode.

Om ein les avisene i dag er det nok ikkje alle sakene ein skal tru på.

Dette er aprilspøkens opprinnelse

NRK aprilspøker gjennom tidene

Ingen spøk i Frokost-TV

I 2005 lovte Frokost-TV sjåarane at dei skulle få både frilisens av Bernander, tippekupong av Arne Scheie og nakkemassasje av Elin Ruhlin Gjuvsland.

Problemet var at ingen trudde på det.

Ler
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Folk sine historier

Frokost-TV tok turen ut på gata for å høre om folk sine eigne aprilspøker.

Nett-TV: Folks aprilspøker

Liv i rommet?

I Nitimen i dag fekk du høyre Knut Jørgen Røed Ødegaard, ein mann som no altså har oppdaga liv i eit anna solsystem...

Det var kanskje ikkje mange som gjekk på den, men nokre trudde ikkje ein gong at det var Knut jørgen Røed Ødegaard som snakka.

HØR: Knut Jørgen Røed Ødegaard om liv utenfor vårt solsystem

Dette kjem aprilspøkar av

Dame som ler
Foto: Scanpix

Det er ikkje sikkert, men ein trur at aprilspøken kjem frå Frankrike. På 1500-talet gjekk Frankrike som det første europeiske landet over til den gregorianske kalenderen.

Og det førte til at starten på det nye året blei flytte frå slutten av mars til 1. januar, men nokre etternølarar valde å halde seg til det gamle systemet.

Dei blei då lurt av resten av befolkninga, og fekk kallenamnet «Poisson d'Avril» eller aprilfisk. Dei som blei narra, fekk festa ein papirfisk på ryggen sin.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".