NRK Meny
Normal

Ble emosjonelt utladet av å spille Annika i «Hjem»

Å spille rollen som Annika i «Hjem» har vært krevende for skuespiller Jannike Kruse. – Det har vært veldig mye følelser, og jeg har vært emosjonelt sliten, sier hun.

Jannike Kruse som Annika i Hjem

Frisøren Annika, spilt av Jannike Kruse, har det ikke alltid så lett. Utad prøver hun å ha det perfekte livet.

Foto: Hans Erik Lindbom / NRK

Jannike Kruse i Hjem
Foto: Hans Erik Lindbom / NRK

I «Hjem» spiller Jannike Kruse en av det tre kvinnene som i voksen alder får vite at de er halvsøsken.

Rollefiguren hennes Annika er den eneste kjente datteren til countrykongen i bygda, Leif Åge Haugen, og vokste opp med turnéliv og en far med forkjærlighet for damer og alkohol.

De har brutt kontakten for mange år siden, og Annika streber etter å leve et så normalt liv som mulig, uten å skille seg ut på verken en positiv eller negativ måte.

– For Annika må alt være på stell. Ingenting må synes, hun må ikke flashe, men heller ikke være dårlig. Ting må være helt «average», først da er alt greit, sier Jannike Kruse når NRK.no møter henne på «Hjem»-settet.

I det helt normale livet som frisør, gift og tobarnsmor, er det å få vite at hun har søsken det verste som kan skje en person som Annika.

– Hun er så skamfull, så redd for hva andre skal si. Hun har et perfekt ytre, men et krakelert indre.

– Får vondt av henne

Kruse forteller at hun stadig vekk får litt vondt av rollefiguren hun spiller.

– Ofte føler Annika noe, men viser noe annet. Hun gjør ting eller handler på måter jeg føler jeg må forsvare, og man må bli kjent med henne for å skjønne hvorfor hun gjør som hun gjør. Det er så veldig mange lag hele tiden, sier hun.

Kruse håper derfor at folk også skal se hvordan Annika har det, og hun forteller at også teamet på settet får vondt av henne under innspillingen.

– Det blir en del «neimen, stakkars Annika, da». For det går ikke så innmari bra med henne. Hun sliter, og sliter med å holde livet sitt oppe i alt det som skjer, sier Kruse.

Mange følelser samtidig

Å tolke alle disse følelsene og situasjonene som Annika opplever har heller ikke vært en lett oppgave for Kruse.

– Jeg har brukt mye krefter på å prøve å kle meg så naken som mulig i spillet, og prøve å være «ren» og lesbar. Sånn at man ser godt hva jeg tenker, mener og føler, selv om jeg egentlig mener noe annet, sier hun.

For en skuespiller er det å spille én følelse om gangen det mest gunstige, mens det er verre å prøve å vise mange samtidig.

– Hos Annika er det ofte flere forskjellige ting som skjer på en gang, og det er kjempevanskelig. Det har rett og slett vært en liten skole.

Måtte gråte ferdig

Etter snart ett år som Annika har Kruse fått tid til å bli kjent med henne, men det har vært en krevende reise.

Har det vært mange utfordringer?

– Ja, det har det. Det har vært mye grining, og det har vært mye trist, og mye vanskelig for Annika, som for eksempel begravelsen. Ikke skal jeg bare gråte over en far som er død, men gråte over alt Annika ikke fikk med han, alt som ikke ble, og at hun ikke fikk tatt ordentlig farvel. Det var veldig mange ting å være lei seg for.

Flere av scenene har vært krevende å spille inn, fordi de har vært så emosjonelt vanskelige. Da Annikas far, Leif Åge, døde på sykehuset, var det tøft å være skuespiller.

– På sånne dager som det var jeg så emosjonelt utladet at jeg måtte hjem og fortsette å gråte. Jeg måtte liksom gråte meg ferdig. Det har vært veldig mye følelser, og jeg har mer emosjonelt sliten enn fysisk sliten. Sliten i følelsene, sier Kruse.

 • Se «Hjem» på NRK1 søndager kl. 20.45.

Jannike Kruse som Annika i Hjem

Det ble mye gråt og mye følelser. I farens begravelse klarer ikke Annika å holde tårene tilbake.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz