NRK Meny
Normal

Ble takket av etter 22 år

Talkshowverten Jay Leno viste følelser da han var vertskap for siste «Tonight Show» i natt. Se video.

Slik så det ut da Jay Leno tok siste avskjed med publikum, etter 22 år i programlederstolen.

Jay Leno ble møtt av sin aller første gjest, komikerkollega Billy Crystal, da han i natt var vert for sitt siste «Tonight Show» noensinne. Leno har, med korte avbrudd, vært programleder i 22 år, og han tok en følelsesladd avskjed med publikum i natt.

Folk i salen applauderte voldsomt da Leno kom på scenen.

– Dere er altfor snille. Jeg liker ikke avskjeder, men det gjør NBC, sa Leno, og sendte med det et siste stikk til TV-kanalen han har jobbet for de siste 22 årene.

I forrige uke fortalte amerikanske aviser at hele staben til Leno ble sparket, og det var ikke Leno selv som tok avgjørelsen om å slutte. Det er andre gangen Leno har mistet jobben i NBC, men denne gangen er det trolig permanent.

Likevel har Leno den siste uken vært offensiv.

– Jeg drar heller mens jeg er nummer én på målingene, enn å snike meg ut døra som nummer tre, sa Leno til TV Guide Magazine denne uka.

– Jeg vet ikke når det er riktig å forlate jobben heller. Er det når jeg fyller 71? 68? 84? spør han.

Forsøkt sagt opp tidligere

NBC har forsøkt å avskjedige Leno tidligere.

I 2009 forsøkte kanalen å gi showet videre til Conan O'Brien, og med delegere Leno til et nytt show, men det var et eksperiment som endte i katastrofe for seertallene.

Leno fikk jobben tilbake i 2010, men det skulle ikke vare mer enn fire år før han igjen var ute. I 2014 som i 2009 er hans «Tonight Show» blant USAs mest sette programmer.

39-åring tar over

«Tonight Show» er en institusjon i USA, og talkshowet har gått på amerikanske skjermer i seksti år med fem forskjellige programledere. Selv tok Leno over etter legendariske Johnny Carson i 1992.

Da hadde Carson sittet i stolen i 30 år, og det skulle ifølge Leno selve ta fem år før han følte seg godkjent som den nye verten. Nå er det 39-årige Jimmy Fallon som tar over showet.