Borgen-skuespiller til NRK: – Jeg har blitt veldig interessert i politikk

Etter at skuespiller Birgitte Hjort Sørensen fikk rollen som journalist Katrine Fønsmark i «Borgen» ser hun nå nesten bare nyheter på TV.

Birgitte Hjort Sørensen i rollen som Katrine Fønsmark i Borgen

Birgitte Hjort Sørensen spiller rollen som Katrine Fønsmark i den danske dramaserien «Borgen».

Foto: Mike Kollöffel / DR

– Jeg spurte en gang en dansk politiker om det er mulig å være idealist og politiker i Danmark. Han svarte at det synes han, men det finnes ikke så mange av dem, forteller Birgitte Hjort Sørensen når Nitimen møter henne i København.

Sørensen spiller journalisten Katrine Fønsmark i den danske dramaserien «Borgen» som sendes på NRK1 på mandager. Politisk spill, intriger og problematisk privatliv er blant ingrediensene i den populære serien.

Tredje sesong hadde premiere på NRK forrige mandag, og Fønsmark har i denne siste sesongen tatt steget over fra å være TV1s stjernereporter til å bli presseansvarlig for tidligere statsminister Birgitte Nyborg.

Forberedte seg til rollen i dansk «Dagsrevyen»

Birgitte Hjort Sørensen, Sidse Babett Knudsen og Alastair Mackenzie

Katrine Fønsmark og Birgitte Nyborg får et nært arbeidsforhold i tredje sesong av «Borgen».

Foto: Mike Kollöffel / DR

Sørensen forteller at hun allerede som ung drømte om å bli journalist.

– Jeg likte godt å skrive, og er nysgjerrig av natur. Da jeg forberedte meg til rollen som Katrine, snakket jeg med mange journalister og var i praksis i TV-avisen i DR for å få en grunnforståelse for hvordan arbeidsplassen fungerer. Hva kreves av journalistene, hvordan er de interne relasjoner, og så videre.

Sørensen forteller at hun ble overrasket over hvor redigerte nyhetene er når de når tv-seerne.

– Det skal være bilder til historien og et forståelig budskap som gjør at måten ting fremstilles på noen ganger blir litt sort/hvitt. Jeg mener ikke at de lyver, men det er mange nyanser som blir utelatt for at man skal klare å fortelle historien. Dermed er mediene med på å bestemme hvilken versjon av nyhetene danskene ser. Akkurat det kom litt overraskende på, forklarer Sørensen.

Nøkkelen til å forstå det politiske spill

Birgitte Hjort Sørensen

«Borgen» vant en BAFTA for beste internasjonale TV-serie i 2012. Nitimens Synnøve Svabø benyttet sjansen til å gratulere med en flaske champagne.

Foto: Synnøve Svabø / NRK

I «Borgen» har seerne kunnet følge Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) fra hennes første dag som statsminister, gjennom et komplisert politisk liv og frem til sesong tre, der hun vil prøve å bygge opp et helt nytt politisk parti. Arbeidet med serien har gitt Birgitte Hjort Sørensen en nyvunnet interesse for politikk.

– Før vi lagde «Borgen» syns jeg det var vanskelig å følge med i politikken. De snakket et språk jeg syns det var vanskelig å forstå, kanskje hadde det også med alderen min å gjøre.

– Men underveis i arbeidet har jeg blitt veldig, veldig interessert, og nå ser jeg nesten kun nyheter på TV. Jeg føler at jeg har fått en nøkkel til å forstå det politiske spill, forklarer hun.

Skuespilleren tror mye av det som skjer i «Borgen» også kan overføres til det virkelige liv.

– Jeg syns universet vi beskriver er veldig reelt i forhold til virkeligheten. Selvfølgelig er ting dramatisert litt ekstra og satt på spissen for å gjøre det mer spennende å se på. I virkeligheten deltar politikerne på timelange forhandlingsmøter som vi ikke viser fordi det ikke er spesielt god tv-dramatikk.– Samtidig viser vi kombinasjonen av det politiske liv og hvordan det preger privatlivet. Vi ser at disse personene ikke er supermennesker. Koalisjonspolitikken vi har i Danmark medfører at man alltid må inngå kompromisser og gjøre avtaler med folk på begge sider og det tror jeg mange kan gjenkjenne ikke bare fra det politiske system, men også fra andre arbeidsplasser.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Har skapt debatt i Danmark

Birgitte Hjort Sørensen i rollen som Katrine Fønsmark i Borgen

– Det er spennende at forfatterne har valgt at det går litt frem tid og at det på den måten skjer noe helt annet enn før. Katrine står et helt annet sted nå, hun har fått et barn og det er helt nytt for henne, det er utfordrende for meg som skuespiller, forklarer Birgitte.

Foto: Mike Kollöffel / NRK

Dette er den siste sesongen seerne får av «Borgen». Etter å ha jobbet med serien i mange år går skuespillerne nå over til andre ting. Sørensen er fornøyd med resultatet.

– Jeg syns sesong tre er den beste vi har laget. Vi får belyst noen problemstillinger og politiske emner som også har skapt debatt i Danmark. Det har faktisk blitt debatt om noen av temaene etter at vi har tatt dem opp i «Borgen» og det er spennende, avslutter Sørensen.

Hør hele intervjuet med Birgitte Hjort Sørensen i Nitimen lørdag mellom klokken 09.05 og 11.00.

Kulturstrøm

 • Billie Eilish: – Skummelt

  Billie Eilish fekk internettet til å eksplodere då ho delte bilde av seg sjølv i tettsittande korsettar. No snakkar ho ut om korleis det var å sjå reaksjonane.

  – Det fekk meg til å ikkje ville dele og publisere bilde igjen, innrømmer ho.

 • Erik Poppe lager film om Quisling

  Regissør Erik Poppe og filmselskapet Paradox skal lage spillefilm om landssvikeren Vidkun Quisling, og får 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filministitutt. Filmen skal ta for seg tiden fra frigjøringen fram til Quisling ble henrettet.

 • En strålende film fra ville vesten

  Kinoklare «First Cow» tar oss til et barskt miljø med nybyggere og pelsdyrjegere i 1800-tallets Oregon. – En nydelig film, med kloke, morsomme og rørende observasjoner av myke menn i Det ville vesten, skriver filmanmelder Birger Vestmo. (Terningkast 6)

  Fra filmen "First Cow"
  Foto: Allyson Riggs / A24 Films