Hopp til innhold

Ble offer for bombene

Klaseammunisjon kan ha skadet eller drept over 100.000 mennesker. Møt ett av ofrene.

Branislav Kapetanovick
Foto: NRK

Klasebomber er beholdere med opptil hundrevis av småbomber. Beholderne skytes ut fra bakken eller fra fly og åpner seg i luften. Det er anslått at over 100.000 mennesker er såret eller drept av klasebomber.

For elleve år siden oppnådde verden et internasjonalt forbud mot landminer, og onsdag denne uka skriver 100 land under på et tilsvarende forbud mot klasebomber.

I studio hos Christian Strand tirsdag var Branislav Kapetanovick. Han bodde i Sør-Serbia og jobba i militæret inntil han ble utsatt for en klasebombes sprengkraft. Han mista begge armer og begge beina, og lå på sykehus i fire år.

Intervju med Branisla Kapetanovick

Norsk Folkehjelp og Røde Kors om den nye forbudsavtalen

Klasevåpen

Disse har drept og skadet flere titalls tusen.

Foto: MOHAMMED ZAATARI / AP

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober