NRK Meny
Normal

Ble lurt av «Skam»-svindleren: – Dette er bare ekkelt og dårlig gjort!

Skuespiller Hanne Beck (26) sendte bilde av seg selv til mannen som lurte jenter med falsk «Skam»-annonse. Lokking som dette forekommer i økende grad, advarer Kripos.

Skam-jenter i heisen

LOKKENDE: – Hvem ville ikke vært med i «Skam» om de kunne? spør skuespiller Hanne Beck.

Foto: NRK

– Jeg var ganske trøtt da jeg svarte på mailen på søndag morgen. Jeg stusset, for det var noe som var rart, men jeg tenkte at det ikke ville skade å sende et portrettbilde og si hvor gammel jeg var.

Hanne Beck er utdannet skuespiller ved Bårdar-akademiet i Oslo og er en av dem som som har blitt lurt av den falske «Skam»-­e-posten.

Skuespiller Hanne Beck

PORTRETT: Dette bildet av seg selv sendte Hanne Beck til den ukjente svindleren. Foto: Privat.

– Det er litt flaut. Likevel, når man ser hvor voldsomt populær «Skam» har blitt; Hvem ville ikke vært med i serien om de kunne? Så dette er bare ekkelt og dårlig gjort!

Frykter konsekvensene

Beck kjenner ikke andre som har mottatt e-posten, men tenker at svindelen kan få svært uheldige konsekvenser for jenter som ikke har vært like forsiktige som henne.

– Det er synd om det er mange unge jenter som har fått e-posten. Bilder folk sender inn kan jo i verste fall komme opp på pornosider, for å si det sånn.

– Bildet mitt er jo bare et portrettbilde. Jeg er litt eldre og har heller ikke skrevet ting som kan være uheldig for meg, sier hun.

Et forsøk på svindel

I e-posten oppfordres jenter mellom 18 og 24 år til å sende bilder og personopplysninger om seg selv, for så å få muligheten til å reise til Oslo for å prøvespille for «Skam» i slutten av oktober, på NRKs regning.

Falsk Skam-annonse 2

FALSK: Et utdrag fra den falske e-posten.

– Det er forsøk på svindel fra en person som gir seg ut for å være NRK, sier NRKs advokat Kari Anne Lang–Ree og legger til at saken er svært alvorlig og blir politianmeldt.

Kripos: Lokking blir vanligere

– Lokking ser vi forekommer i økende grad. Det går ut på at voksne, særlig menn, utgir seg for å være en ung jente eller gutt og oppretter kontakt med barn og unge.

Axel Wilhelm Due

Kommunikasjonsrådgiver i Kripos Axel Wilhelm Due.

Foto: KRIPOS

Det sier Axel Wilhelm Due som er kommuni­kasjons­rådgiver i Kripos.

– Vi ser at de som er ute etter barn og unge forsøker å lokke dem over på kanaler der de er én til én.

Ifølge Kripos' oversikt, er det mange eksempler fra de siste årene der det er veldig mange ofre i hver sak; Én gjerningsperson som henvender seg til veldig mange. Derfor må man være på vakt:

– Det er veldig viktig at man varsler om det, hvis man blir utsatt for slike ting. Bare slik kan politiet se omfanget, forstå hva som skjer og sette en stopper for fremtidige overgrep, sier Due.

Han anbefaler å følge Kripos' nettpatrulje på Facebook.

Varslet vennen sin

– Man blir jo så gira at man tenker at man jo bare må prøve, sier skuespilleren som ikke har fått noe svar på e-posten hun sendte. Hun er glad for at NRK politianmelder saken og håper å få svar på hva som egentlig har skjedd.

– Rett etterpå så skjønte jeg at dette ikke stemmer, for det var noe med adressen dette var sendt fra og andre opplysninger som var rare. Så da varslet jeg en venn av meg som jobber i NRK P3.

NRK kjenner navnet og e-post-adressen til personen som står som avsender i svindel-e-posten, men publiserer ikke disse opplysningene.

Kulturstrøm

 • Westworld podcast episode 9

  I ukas Westworld-episode «Vanishing Point» merker vi at det blåser opp til en blodig finale-episode! Tidslinjene møtes, planer avsløres og familieforbindelsene settes virkelig på prøve. Hør Filmpolitiets podcast her.

  Laster Instagram-innhold
 • Filmanmeldelse: «Ulvehunden» (4)

  Historien har noen kjappe overganger og enkle løsninger, men Ulvehunden er likevel en flott tegnefilm med høydramatiske topper og en interessant tematikk rundt ville dyrs tøffe møter med menneskers såkalte sivilisasjon, sier Filmpolitiets anmelder Birgir Vestmo. Les hele anmeldelsen her.

  Ulvehunden
  Foto: Selmer Media / Selmer Media
 • – Kulturpolitikken må styrke folk

  – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.