Hopp til innhold

Ble lurt av «Skam»-svindleren: – Dette er bare ekkelt og dårlig gjort!

Skuespiller Hanne Beck (26) sendte bilde av seg selv til mannen som lurte jenter med falsk «Skam»-annonse. Lokking som dette forekommer i økende grad, advarer Kripos.

Skam-jenter i heisen

LOKKENDE: – Hvem ville ikke vært med i «Skam» om de kunne? spør skuespiller Hanne Beck.

Foto: NRK

– Jeg var ganske trøtt da jeg svarte på mailen på søndag morgen. Jeg stusset, for det var noe som var rart, men jeg tenkte at det ikke ville skade å sende et portrettbilde og si hvor gammel jeg var.

Hanne Beck er utdannet skuespiller ved Bårdar-akademiet i Oslo og er en av dem som som har blitt lurt av den falske «Skam»-­e-posten.

Skuespiller Hanne Beck

PORTRETT: Dette bildet av seg selv sendte Hanne Beck til den ukjente svindleren. Foto: Privat.

– Det er litt flaut. Likevel, når man ser hvor voldsomt populær «Skam» har blitt; Hvem ville ikke vært med i serien om de kunne? Så dette er bare ekkelt og dårlig gjort!

Frykter konsekvensene

Beck kjenner ikke andre som har mottatt e-posten, men tenker at svindelen kan få svært uheldige konsekvenser for jenter som ikke har vært like forsiktige som henne.

– Det er synd om det er mange unge jenter som har fått e-posten. Bilder folk sender inn kan jo i verste fall komme opp på pornosider, for å si det sånn.

– Bildet mitt er jo bare et portrettbilde. Jeg er litt eldre og har heller ikke skrevet ting som kan være uheldig for meg, sier hun.

Et forsøk på svindel

I e-posten oppfordres jenter mellom 18 og 24 år til å sende bilder og personopplysninger om seg selv, for så å få muligheten til å reise til Oslo for å prøvespille for «Skam» i slutten av oktober, på NRKs regning.

Falsk Skam-annonse 2

FALSK: Et utdrag fra den falske e-posten.

– Det er forsøk på svindel fra en person som gir seg ut for å være NRK, sier NRKs advokat Kari Anne Lang–Ree og legger til at saken er svært alvorlig og blir politianmeldt.

Kripos: Lokking blir vanligere

– Lokking ser vi forekommer i økende grad. Det går ut på at voksne, særlig menn, utgir seg for å være en ung jente eller gutt og oppretter kontakt med barn og unge.

Axel Wilhelm Due

Kommunikasjonsrådgiver i Kripos Axel Wilhelm Due.

Foto: KRIPOS

Det sier Axel Wilhelm Due som er kommuni­kasjons­rådgiver i Kripos.

– Vi ser at de som er ute etter barn og unge forsøker å lokke dem over på kanaler der de er én til én.

Ifølge Kripos' oversikt, er det mange eksempler fra de siste årene der det er veldig mange ofre i hver sak; Én gjerningsperson som henvender seg til veldig mange. Derfor må man være på vakt:

– Det er veldig viktig at man varsler om det, hvis man blir utsatt for slike ting. Bare slik kan politiet se omfanget, forstå hva som skjer og sette en stopper for fremtidige overgrep, sier Due.

Han anbefaler å følge Kripos' nettpatrulje på Facebook.

Varslet vennen sin

– Man blir jo så gira at man tenker at man jo bare må prøve, sier skuespilleren som ikke har fått noe svar på e-posten hun sendte. Hun er glad for at NRK politianmelder saken og håper å få svar på hva som egentlig har skjedd.

– Rett etterpå så skjønte jeg at dette ikke stemmer, for det var noe med adressen dette var sendt fra og andre opplysninger som var rare. Så da varslet jeg en venn av meg som jobber i NRK P3.

NRK kjenner navnet og e-post-adressen til personen som står som avsender i svindel-e-posten, men publiserer ikke disse opplysningene.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober