Hopp til innhold

- Popindustrien gjorde meg kvalm

Svenske Robyn hatet måten hun ble gruppert sammen med andre kvinnelige stjerner etter suksessen med singelen "Show Me Love" i 1996.

Robyn

Robyn har tatt grep og gjort suksesses på egne premisser.

Foto: NRK

Robyn kan definitivt sies å være tilbake i poptoppen, med jevnt over strålende kritikker for hennes nye plate "Body Talk Pt. 1". Men for å komme dit hun er i dag, har Sveriges popprinsesse måtte ta noen dristige valg.

Robyn under Nobels fredspriskonsert i Oslo Spektrum 2008

Robyn under Nobels Fredspriskonsert i 2008.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Suksessen, særlig i USA, var betydelig, men ettersom hennes populartitet vokste og turnéene ble lengre og mer slitsomme på slutten av nittitallet, returnerte hun til Sverige diagnostisert med utbrenthet. Det ti år lange samarbeidet med Jive Records opphørte i 2004, da plateselskapet reagerte negativt på hennes nye mer electropop-orienterte stil.

Musikalsk frigjøring

- Jeg var redd for å bli uten platekontrakt. Jeg var veldig, veldig fortapt en stund, uttalter hun i en artikkel på nettsiden Music-News.com .

Robyn bestemte seg der og da for å gå sin egen vei og gi ut musikken sin selv. Hennes eget Konichiwa Records ble dannet ene og alene for å frigjøre henne musikalsk og som artist.

Robyn om å finne seg selv:

Video Robyn om å finne seg selv

Gjorde opprør

- Jeg likte aldri å bli intervjuet av super-cheesy tenåringsmagasiner som var så langt unna der jeg kom fra. Popbransjen hadde praktisk talt bare én løsning for alle, og jeg følte meg ganske kvalm av hele opplegget. Jeg begynte smått å gjøre opprør mot det, men jeg skjønte aldri helt at det var andre veier jeg kunne gå.

Det kan trygt sies at Robyn nå utnytter til fulle det å kunne ta sine egne valg og gi ut sin egen musikk, når hun selv vil. Den ferske plata er ledd én i en triologi, der alle tre delene vil bli gitt ut i løpet av året.

Turnélei

Hun har aldri lagt skjul på at hun ikke er altfor glad i de årelange turnéene, og ville gjøre ting annerledes denne gangen.

- Da jeg kom hjem fra min forrige tur, ble tanken på å bruke et nytt år i studio, lage et album etterfulgt en ny treårig turné bare deprimerende, sier hun.

- Derfor bestemte jeg meg for å gi ut albumet i tre deler slik at jeg kunne få ut noe nytt raskere.

Følte seg ikke bekvem med den første plata:

Video Følte meg ikke bekvem med den første plata

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober