Hopp til innhold

Ble kastet ut – nå er han tilbake

Bråkmakeren Andrew Tate har tatt aktiviteten sin over på en ny plattform etter at han ble utestengt fra en rekke sosiale medier.

Andrew Tate har gått over til Rumble etter at han ble kastet ut fra sosiale medier som Youtube, Instagram, Facebook og TikTok

Andrew Tate har gått over til Rumble etter at han ble kastet ut fra sosiale medier som YouTube, Instagram, Facebook og TikTok.

– Det er måten han sier tingene på. Jeg tror det er derfor han har blitt så populær.

Det sier 21 år gamle Alexander Trefall.

Da Andrew Tate dukket opp på hans #fyp på TikTok en tid tilbake, lot Trefall seg inspirere.

– Jeg ble skikkelig motivert og ville prøve å følge det han sier om å jobbe hardt.

Den kontroversielle Andrew Tate har de siste månedene tatt internett og medier med storm, blant annet ved å fronte hypermaskuline verdier og undertrykkende kvinnesyn.

Alexander Trefall

Alexander Trefall har latt seg inspirere til av Andrew Tate til å jobbe hardt.

Foto: Ine Julia Rojahn Schwebs / NRK

Tate har mange følgere, særlig blant unge menn, som blant annet får høre at kvinner bør eies av menn, og at de selv har skyld i å bli voldtatt.

Trefall forteller at hele kompisgjengen har fulgt med på Andrew Tate den siste tiden.

– Men tar dere ham seriøst?

– Jeg tror det er en 50/50-sak. En del har lyst til å nå målet om å bli rik, ha drømmejobben og ha like stor suksess som ham. Men de fleste synes nok også han er ganske kontroversiell.

Andrew Tate står og ser seg selv i speilet i en garderobe. Bildet viser speilbildet hans. Han står i loafers (sko) og en blå og gul shorts. På den ene siden av brystet har han en stor tatovering.

Andrew Tate sier i flere videoklipp at han trener mye. Her viser han fram kroppen sin i en garderobe.

Foto: Skjermdump / Instagram

– Det er mye man ikke skal høre på, for eksempel det han sier om jenter. Det er ikke riktig under noen omstendigheter, sier Trefall.

Poster på ny plattform

Sist uke ble Tate kastet ut fra en rekke sosiale medier for å ha brutt med retningslinjene for hatprat.

Profilene hans er ikke lenger å finne på hverken TikTok, Instagram, YouTube eller Facebook.

Men samtidig har han drevet oppmerksomhet mot en annen plattform – Rumble.

Andrew Tate fotografert stående foran en rød bil ute i det som ser ut som et ørkenlandskap. Bilen ser ut som en Mustang eller Bugatti. Tate står oppreist foran bilen og har på seg mørke klær. Han vender blikket, gjemt bak solbriller, mot kameraet.

Andrew Tate legger ofte ut om dyre biler på sosiale medier.

Foto: Skjermdump / Instagram

Rumble, en slags uregulert versjon av YouTube, har nå klatret oppover på topplistene i både App Store og Androids app-butikker.

Og nettopp fordi Rumble er nærmest uregulert kan man raskt snuble inn i noen av internetts mørkeste bakgater.

– Når YouTube kastet ut den russiske TV-kanalen RT fra plattformen sin for å drive propaganda, kunne de fortsette å sende på Rumble, sier Ståle Lindblad.

Han er gründer og ekspert på sosiale medier.

Den alternative videoplattformen lover blant annet å være «immun mot kanselleringskultur».

Rumble har tidligere tatt imot «kansellerte» Trump-tilhengere og konspirasjonsteoretikere med åpne armer.

Utestenging og oppblomstring

Lindblad forteller at det er vanlig å se et oppsving i bruk av alternative medier når personer med mange følgere blir utestengt fra de etablerte plattformene.

Andrew Tate sit i eit privatfly, med alkohol i handa.

Andrew Tate i det som skal være hans eget fly. Ingen klimahelt, altså.

Foto: Skjermdump / Instagram

Det så man ikke minst med Donald Trumps lansering av egen plattform, Truth Social, etter at han ble utestengt fra flere sosiale medier.

– Men så sklir de tilbake igjen. Og de fleste som tar i bruk Rumble nå, kommer helt sikkert til å gå tilbake til YouTube når nyhetens interesse har lagt seg, sier Lindblad.

Men hvis det alltid finnes en ny plattform å poste på, hva er da poenget med utestengelse?

– Det begrenser jo rekkevidden deres. Han når ikke like mange på Rumble og de andre alternative plattformene som han gjorde på YouTube og TikTok, sier Lindblad.

Andrew Tate sitter i et mørkt rom ved et bord og teller penger. På bordet ligger en svær kniv og en haug med sedler. Han sitter i mørk genser og røyker en sigar. Ved siden av ham står et sjakkbrett. I bakgrunnen viser en stor TV overvåkingsbilder.

Andrew Tate viser frem lapper som ser ut som penger.

Foto: Skjermdump / Instagram

På YouTube hadde Tate flere millioner visninger på videoene sine før han ble kastet ut. På Rumble har den mest populære «bare» blitt sett litt over 400.000 ganger.

– Alle disse kontroversielle personene vil jo tilbake på de etablerte plattformene. Det er derfor de klager så mye, sier Lindblad.

Vold og menneskehandel

Alexander Trefall tror Andrew Tate har et bevisst forhold til hvilket innhold han deler.

– Han vet hva han gjør når det gjelder å være kontroversiell. For jo mer dumme ting han sier, jo større blir han jo. Så han gjør noe riktig, det må jeg si.

Men selv om Tate ikke alltid blir tatt på alvor, er det gode grunner til at han blir omtalt som «internetts farligste mann».

Andrew Tate fotografert foran en lite hotell på den britiske landsbygda. Ved siden av han er står en dyr, blågrå bil. Tate har på mørke klær og skinnjakke. Hotellet er laget i lys brungrå murstein og har det britiske flagget hengende over inngangsdøren

Andrew Tate liker angivelig å posere foran luksuriøse biler.

Foto: Skjermdump / Instagram

I 2016, da han var deltaker i den britiske versjonen av realityprogrammet Big Brother, dukket det opp en video på internett der han slår en kvinne med et belte.

Han ble utestengt fra programmet etter at videoen fikk oppmerksomhet.

I april i år ble han også ransaket av rumensk politi etter mistanke om voldtekt og at han holdt en amerikansk jente mot sin vilje.

Tate har motsatt seg beskyldningene, men er fremdeles under etterforskning.

Blir sett som en martyr for ytringsfrihet

– Plattformene blir bedre steder å være når aggressive stemmer forsvinner, sier NRKs kulturkommentator Inger Merete Hobbelstad.

Samtidig mener hun slik utestengelse kommer med noen tankekors.

– Det ene handler rett og slett om ytringsfrihet. På den andre siden er det nokså vilkårlig hvem som utestenges. Selv om du fjerner én vil du aldri kunne fjerne alle som mener noe lignende.

Oppdatert: Andrew Tate

Andrew Tate flørter med vold i flere videoklipp postet av ham på nettet. Her poserer han med det som kan ligne på et våpen.

Foto: Skjermdump / Instagram

Da kan utestengelsen kanskje virke mot sin hensikt. TikTok, som er blant plattformene Tate er utestengt fra, er fremdeles proppfull av videoer som hyller ham.

– En utfordring er at det kan gi de som blir kastet ut en viss glamour, en egen status rett og slett, de blir martyrer for ytringsfriheten, fortsetter Hobbelstad.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober