Ble kalt drittunge av plateselskap

Even Sandvold ville kjøpe musikk lovlig på nettet, men klaget over tilbudet. Warner music svarte med å kalle ham en drittunge.

Even Sandvold
Foto: Christian Werner Skovly/Skjermdump

Den 18 år gamle bloggeren ble internasjonal Twitter-kjendis over natta, etter at han i går delte sin frustrasjon over at favorittbandet Dave Matthews Band siste plate ble lagt ut for salg på nett i USA før Norge.

Bandets nye plate kommer senere i vår, men allerede nå kan fansen kjøpe enkeltlåter fra utgivelsen på nettbutikken itunes.

– Drittunge

Men tilbudet gjelder bare amerikanske kunder, og Sandvold luftet derfor sin frustrasjon over dette via det sosiale nettsamfunnet Twitter.

Forbannet, nå! iTunes Music Pass for Dave Matthews Bands nye skive er bare tilgjengelig i USA. Typisk! Ikke klag over piratkopiering

Even Sandvold på Twitter

Litt senere fikk han svar på tiltale fra Terje Pedersen i den norske avdelingen av Warner Music:

Da synes jeg du skal stjele den, så kan du skryte av prosessen på drittungebloggen din etterpå. Vil jo ikke at du skal være sint.

Terje Pedersen i Warner Music på twitter

Enorm kjedereaksjon

Sandvold lot seg ikke kneble av meldingen fra Pedersen og sendte en ny melding ut til sine Twittervenner.

Kjære pirater, dere er drittsekker. Vennlig hilsen platebransjen

Even Sandvold på Twitter

– Da tok det helt av og ble spredd veldig mye rundt. Etter en 20-30 minutter var en av Norges største bloggere virrvarr på saken, så blogget jeg om det, og så spredte det seg, sier Sandvold til NRK.

Even Sandvold

Even Sandvold.

Foto: Christian Werner Skovly

Siden i går har snøballen rullet og Warners drittungekommentar har blitt spredt blant norske twitrere og bloggere - også til utlandet etter at Sandvolds blogginnlegg om saken ble oversatt til engelsk .

Årsaken er at de som følger med på Sandvolds 140 tegn lange meldinger raskt kan sende den videre til sine venner, som igjen sender de videre til sine.

HØR: Even Sandvold i Kulturnytt

– Du får en ekstrem kjedereaksjon som fort kan skli helt ut av proporsjoner, sier 18-åringen.

Warner beklager

Saken har fått sitt eget emneord på Twitter. Folk som skriver om saken legger til ordet #drittunge i meldingen de sender ut til sine medtwitrere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Noen har også opptrådt direkte ufint, og det har i perioder vært lynsjestemning som følge av Terje Pedersens sleivete svar.

– Jeg prøvde å gjøre det veldig tydelig at jeg ikke ønsket noen heksejakt mot Terje Pedersen som person, men det er jo alltid noen elementer som begynner å lage kvalm. Det skjedde dessverre i går også, sier Sandvold som etterhvert fikk en offentlig beklagelse av Pedersen.

– Selv om skaden er uopprettelig, så vil jeg gjerne be om unnskyldning for å ha skrevet en slik flåsete slengbemerkning, i stedet for å ta han på alvor, skriver Pedersen i en kommentar som er publisert på Even Sandvolds blogg .

I kveld har også sjefen for Warner Music Norge tatt kontakt med Sandvold.

«Sjefen for Warner Music Norge ringte. Vi hadde en god prat. Enige om at dette er ikke, og skal ikke bli, en heksejakt mot Terje Pedersen», skriver Sandvold på sin Twitter-side. .

Forbrukermakt

Inntil i går var Even Sandvold bare en vanlig 18-åring som studerer media på Nesbru videregående skole.

I dag måtte han ta fri fra skolen for å snakke om sosiale medier ikledd russedress foran deltakerne på landsmøte for Norsk redaktørforening.

– Måten sosiale medier fungerer på er at du legger mer makt i forbrukernes hender. Jeg, som en «ingen-mann» kan gå til angrep på et av verdens største plateselskaper og få en offentlig beklagelse i de største mediene i Norge, sier Sandvold som allerede har fått flere jobbtilbud:

– Denne dagen er nok noe av det merkeligste jeg har vært med på noensinne, sier Sandvold til NRK.

Kulturstrøm

 • Jan Kristoffer Dale får nok en pris

  Dale får Aust-Agders kulturstipend 2018 på 50.000 kroner for novellesamlingen «Arbeidsnever», skriver Kolon forlag i en pressemelding. Dale har mottatt flere priser og utmerkelser for debutboken fra 2016, blant annet Tarjei Vesaas' debutantpris. Den handler om mennesker som faller utenfor samfunnet, og for eksempel ikke får fast jobb, sliter på skolen eller ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet. Et tydelig fortellertalent, mente NRKs bokanmelder.

  Jan Kristoffer Dale
  Foto: Kjersti Sletteskog
 • – Å lese gir innsikt

  Du er en dårlig politiker dersom du ikke leser bøker, mener kulturminister Trine Skei Grande. – Det å være politiker er å forstå at folk lever ulike liv, og har ulike opplevelser. Det å lese bøker gir stor innsikt, sier Trine Skei Grande til programleder Hans Olav Brenner i bokshowet Brenner live. Det møter hun forfatteren Reidar Müller som har skrevet boken «Skogens historie», og Mona Høvring som har gitt ut romanen «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født» – om to søstre som skal tilbringe vinteren i en norsk fjellbygd.

  Mona Høvring, Trins Skei Grande og Reidar Müller
 • Mangler midler til utsmykking

  Et drøyt år før åpningen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo, finnes det ingen planer for utsmykkingen av blant annet utearealene, skriver Klassekampen. Det 55.000 kvadratmeter store bygget blir norgeshistoriens dyreste, med en prislapp på 6 milliarder kroner. Normalt settes inntil 1,5 prosent av byggets totalkostnad til utsmykking. Men fordi Finansdepartementet sa nei til det samarbeid mellom museet og Koro, eller Kunst i offentlige rom, kan museet ha gått glipp av 90 millioner kroner til utsmykking.

  Visning Nasjonalmuseet på Vestbanen
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Flere kulturnyheter