Hopp til innhold

Lager klær for å hedre holocaust-offer

Designer Siri Sveen Haaland ble invitert til New York Fashion Week. For å vise en kolleksjon inspirert av livet til et holocaust-offer.

mote1

DESIGNTALENT: Klesdesigner Siri Sveen Haaland skal vise frem kolleksjonen sin på New York Fashion Week.

Foto: NRK

Klesdesigner Siri Sveen Haaland har solide røtter i skreddertradisjonen. Sin første bunadsskjorte sydde hun med symaskinen som hun fikk i konfirmasjonsgave.

I høst gikk en drøm i oppfyllelse da hun ble invitert til å vise frem klærne sine under New York Fashion Week, et av verdens største motearrangementer.

– Jeg fikk en kommentar under et bilde jeg delte på Instagram, der jeg ble spurt om jeg ville vise klærne mine i New York. Først tenkte jeg at det bare var spam, eller en dårlig spøk, men skjønte etter hvert at det faktisk var på alvor, sier Haaland.

Undergrunnsmote på catwalken

rat

BLACK RAT: Her fra et moteshow på hotellet The Thief i Oslo.

Foto: Steven Stieng

For fire år siden skapte Haaland klesmerket Black Rat. Merkevaren er skreddersydde plagg i kullsvart ull. Og inspirasjonen til navnet på klesmerket er hentet fra de små firbeinte.

– Rotter lever i flokk i undergrunnen, og de er fargeblinde. Jeg er ikke så glad i å jobbe med farger, så det føltes naturlig, sier Haaland.

– Merkenavnet har vært rammeverket mitt i fire år. I den perioden har jeg laget mange forskjellige kolleksjoner, men det har ingen sammenheng med kolleksjonen jeg har laget nå.

Vil hedre Moritz Rabinowitz

designer

DESIGNEREN: Klesdesigner Siri Sveen Haaland har latt seg inspirere av en helt spesiell historie.

Foto: NRK

Siden oktober har designeren jobbet med kolleksjonen som skal vises frem i USA. Denne gangen har hun latt mørket få rå i inspirasjonen.

Haaland har nemlig latt seg inspirere av livet til den jødiske forretningsmannen Moritz Rabinowitz som flyttet fra Polen og bosatte seg i Haugesund i 1911.

I Norge gjorde han stor suksess på 1930-tallet og oppførte flere klesfabrikker og utsalgssteder på vestlandet.

Men så tok livet til Rabinowitz en tragisk vending.

– Han var jøde og politisk aktiv. Han rømte fra alt han hadde bygd opp. Han ble tatt til fange, satt i konsentrasjonsleir og døde på den verste måten, sier Haaland.

Det er denne historien som danner bakteppet for klærne i kolleksjonen.

– Jeg starter med klassiske klær som frakker og bukser. Rabinowitz lagde en trend med noen grå bukser på 30-tallet som jeg gjenspeiler direkte. Etter hvert går det over mot en tilnærming til klærne og merkene fangene måtte bruke i konsentrasjonsleire.

– Vil belyse historien

Til tross for den dystre tematikken sier Haaland at hun ikke ønsker å provosere noen med kolleksjonen sin.

– Det kan være at noen mener at jeg ikke bør lage klær inspirert av dette, men jeg håper heller folk kan se kunsten i det. Jeg vil belyse at dette er en del av historien vi ikke må glemme, sier hun.

– Kan være brekkstang

Jorun Sofie F Aartun

MOTEBOKFORFATTER: Jorun Sofie Aartun har skrevet boka «Avkledd – På innsiden av den norske motebransjen».

Foto: Aschehoug

Ifølge Jorun Sofie Aartun, næringslivsjournalist i Dagens Næringsliv og motebokforfatter, kan en visning på New York Fashion Week virke som en brekkstang ut til den internasjonale motebransjen.

– Det er en stor anerkjennelse i seg selv å få anledning til å være med, sier hun, og poengterer at man må ha et solid salgsapparat i bunn for å lykkes internasjonalt, sier Aartun.

03/02 I en tidligere versjon av saken ble det opplyst om at Haaland har laget en kolleksjon inspirert av rotter og livet til et holocaust-offer. Dette er ikke riktig. Haaland presiserer til NRK at inspirasjonen er hentet fra Moritz Rabinowitz sitt liv og virke. Kolleksjonen er ikke inspirert av rotter. NRK beklager feilen.

Kulturstrøm

 • Samler inn penger til statue av Freya

  «Statue til minne om hvalrossen Freya» heter Spleisen som ble opprettet kort tid etter at hvalrossen ble avlivet søndag morgen.

  – Alle pengene som samles inn går til produksjonen av en statue av hvalrossen, står det i innsamlingen.

  I skrivende stund er det samlet inn i underkant av 10.000 kroner.

  Om prosjektet ikke skulle bli noe av, går pengene til WWF Norge.

  Hvalrossen Freya på brygge
  Foto: NRK
 • VG: TV 2 og Altibox i nye forhandlinger

  Det opplyser kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox til avisa mandag.

  – Vi er blitt enige om å sette oss til forhandlingsbordet igjen. Det er et signal om at vi har et håp om å komme til en ny avtale. Det er vi glade for, sier Veggeland videre.

  Helt siden 1. april har 530.000 Altibox-kunder og godt over en million TV-seere vært uten TV 2.

  – Av hensyn til seerne mener vi det er riktig å gi hverandre en siste sjanse og forhandle om en avtale om TV 2s innhold og tjenester på nytt, skriver TV 2s kommunikasjons- og organisasjonsdirektør, Sarah C.J. Willand, i en SMS til avisen.

 • Venteliste på «Sataniske vers»

  Interessen for boken «Sataniske vers» på bibliotekene i Oslo har blusset opp.

  Fredag ble forfatteren Salman Rushdie angrepet på en scene i New York.

  Før dette var det null venteliste på boken. Mandag formiddag hadde 145 personer stilt seg i kø for å lese «Sataniske vers».

  Ventelista gjelder for alle utgaver på alle språk. På flere språk er det fortsatt ledige eksemplarer enkelte steder.

  Biblioteket sier at de nå vurderer å kjøpe inn flere eksemplarer på grunn av etterspørselen.