Lager klær for å hedre holocaust-offer

Designer Siri Sveen Haaland ble invitert til New York Fashion Week. For å vise en kolleksjon inspirert av livet til et holocaust-offer.

mote1

DESIGNTALENT: Klesdesigner Siri Sveen Haaland skal vise frem kolleksjonen sin på New York Fashion Week.

Foto: NRK

Klesdesigner Siri Sveen Haaland har solide røtter i skreddertradisjonen. Sin første bunadsskjorte sydde hun med symaskinen som hun fikk i konfirmasjonsgave.

I høst gikk en drøm i oppfyllelse da hun ble invitert til å vise frem klærne sine under New York Fashion Week, et av verdens største motearrangementer.

– Jeg fikk en kommentar under et bilde jeg delte på Instagram, der jeg ble spurt om jeg ville vise klærne mine i New York. Først tenkte jeg at det bare var spam, eller en dårlig spøk, men skjønte etter hvert at det faktisk var på alvor, sier Haaland.

Undergrunnsmote på catwalken

rat

BLACK RAT: Her fra et moteshow på hotellet The Thief i Oslo.

Foto: Steven Stieng

For fire år siden skapte Haaland klesmerket Black Rat. Merkevaren er skreddersydde plagg i kullsvart ull. Og inspirasjonen til navnet på klesmerket er hentet fra de små firbeinte.

– Rotter lever i flokk i undergrunnen, og de er fargeblinde. Jeg er ikke så glad i å jobbe med farger, så det føltes naturlig, sier Haaland.

– Merkenavnet har vært rammeverket mitt i fire år. I den perioden har jeg laget mange forskjellige kolleksjoner, men det har ingen sammenheng med kolleksjonen jeg har laget nå.

Vil hedre Moritz Rabinowitz

designer

DESIGNEREN: Klesdesigner Siri Sveen Haaland har latt seg inspirere av en helt spesiell historie.

Foto: NRK

Siden oktober har designeren jobbet med kolleksjonen som skal vises frem i USA. Denne gangen har hun latt mørket få rå i inspirasjonen.

Haaland har nemlig latt seg inspirere av livet til den jødiske forretningsmannen Moritz Rabinowitz som flyttet fra Polen og bosatte seg i Haugesund i 1911.

I Norge gjorde han stor suksess på 1930-tallet og oppførte flere klesfabrikker og utsalgssteder på vestlandet.

Men så tok livet til Rabinowitz en tragisk vending.

– Han var jøde og politisk aktiv. Han rømte fra alt han hadde bygd opp. Han ble tatt til fange, satt i konsentrasjonsleir og døde på den verste måten, sier Haaland.

Det er denne historien som danner bakteppet for klærne i kolleksjonen.

– Jeg starter med klassiske klær som frakker og bukser. Rabinowitz lagde en trend med noen grå bukser på 30-tallet som jeg gjenspeiler direkte. Etter hvert går det over mot en tilnærming til klærne og merkene fangene måtte bruke i konsentrasjonsleire.

– Vil belyse historien

Til tross for den dystre tematikken sier Haaland at hun ikke ønsker å provosere noen med kolleksjonen sin.

– Det kan være at noen mener at jeg ikke bør lage klær inspirert av dette, men jeg håper heller folk kan se kunsten i det. Jeg vil belyse at dette er en del av historien vi ikke må glemme, sier hun.

– Kan være brekkstang

Jorun Sofie F Aartun

MOTEBOKFORFATTER: Jorun Sofie Aartun har skrevet boka «Avkledd – På innsiden av den norske motebransjen».

Foto: Aschehoug

Ifølge Jorun Sofie Aartun, næringslivsjournalist i Dagens Næringsliv og motebokforfatter, kan en visning på New York Fashion Week virke som en brekkstang ut til den internasjonale motebransjen.

– Det er en stor anerkjennelse i seg selv å få anledning til å være med, sier hun, og poengterer at man må ha et solid salgsapparat i bunn for å lykkes internasjonalt, sier Aartun.

03/02 I en tidligere versjon av saken ble det opplyst om at Haaland har laget en kolleksjon inspirert av rotter og livet til et holocaust-offer. Dette er ikke riktig. Haaland presiserer til NRK at inspirasjonen er hentet fra Moritz Rabinowitz sitt liv og virke. Kolleksjonen er ikke inspirert av rotter. NRK beklager feilen.

Kulturstrøm

 • Annie til topps i USA

  Den bergenske artisten Anna Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, har en låt som er samplet på produsenten Metro Boomin sin nye plate. Det dreier seg om «Anthonio» fra 2009. I Metro Boomin sin versjon har den fått tittelen «Overdue» med rap av Travis Scott, skriver VG. Metro Boomin topper denne uken Billboard 200 i USA med den nye platen.

  Annie, alias Anne Lilia Berge Strand 2004
  Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King