Black Broadway

Shirley Horn vokste opp i Washington, Duke Ellingtons fødeby. Jazz i Washington hørte man i et eget kvartal. U-Street, også kalt «Black Broadway»
Et Klondyke for kulturarbeidere på jakt etter jobb

Shirley Horn (1934-2005)
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Papyrus del 2 (Shirley Horn) 24.04.2010

Shirley Horn
er ukens artist i Studio Sokrates. Shirley hadde planer om å bli klassisk konsertpianist, men den veien var stengt for afroamerikanske kunstnere på førti og femtitallet. Isteden ble Shirley engasjert som pianist på et «posh» sted der hun foredro Debussy mens hun beundret Rachmaninoffs musikk.

En dag ba innehaveren Shirley om å spille en populær ballade eller en Schläger. Hun fyrte av «Melancholy Baby» og sang noen strofer. Da var det gjort. Karrieren vi kjenner Shirley Horn for begynte: En fremragende tolker av de følelsesladde balladene fra «The American Songbook»

Sjefen ga henne en diger, blå teddybjørn og ba henne fortsette å spille til sine egne sanger.

U-Street
er et interessant område av Washington. Strøket ble bygget av borgerskapet i 1880 og 90årene da det ble mulig for de hvite og rike å bo et stykke utenfor byen og så ta seg inn til arbeidet i sentrum hver dag. Utover på 20 og 30tallet flytter det hvite borgerskapet enda lenger ut av byen – og en afroamerikansk kulturrenessanse startet i U-Streetkvartalet

Som i Harlem, New York, søkte forfattere, malere, arkitekter og musikere – hele den afroamerikanske åndseliten seg til U-Street, og et arnested for «cooking» av nye kunstformer oppsto. Helt fram til 1968. Da ble Martin Luther King skutt. Drapet på den legendariske lederen for afroamerikansk frigjøring utøste voldsomme opptøyer i Washington DC .

Egypt
Etter Aleksander den Stores erobring av Egypt kommer det til en befolkningsutveksling som førte til en kulturell oppblomstring i Egypt, bare i mye større format enn den vi kjenner fra «Black Broadway» i Washington.

Sør for Aleksandria, byen Aleksander den Store grunnla, ligger Oxyrynchus, (el Banahsa) en gresk koloni som ble den tredje største byen i Egypt: Omtalt som «Den berømte og mest storslåtte by: Oksyrynkos» ble byen omtalt som for grekere hjemme i Hellas. Et sitat fra en gresk komedie forteller oss at byen må ha hatt en tiltrekningskraft som minner om U-Street i Washington:

«I Egypt får du alt i hele verden» sier en karakter i et gresk skuespill av Herodas , «penger, brytekamper, underholdning, filosofi, en god konge, vin – alt hjertet kan begjære – og når det gjelder damer …»
De hadde altså skjenkestuer med underholdning i Oxyrynkos

Musikken:
1: You're Blasé

2: Gee baby, Ain't I Good to You

Kulturstrøm