Hopp til innhold

Blå jubilant feirer 20

Alt er klappet og klart på artistsiden før årets Notodden Blues Festival. Denne gang med en klar kvinneprofil. Festivalen arrangeres for 20. gang.

Blues Guitar Women består av Sue Foley, Deborah Coleman og Roxanne Potvin.
Foto: K&U / K&U

 

Jimmy Vaughan og Omar Dykes
Foto: K&U / K&U

- Nå er artistene på plass, og sist ut er et jubileumsprosjekt kalt «Jimmy Reed Highway» som presenterer texasartistene Jimmy Vaughan, Omar Dykes og Lou Ann Barton som tar for seg bluesartisten Jimmy Reeds låter, sier festivalsjef Jostein Forsberg.

- Jimmy Vaughan kommer ikke så ofte ut og leker, men han ville gjerne hit da vi lanserte ideen om en slik pakke, fastslår Forsberg til NTB.

- De to gir jo ut en tributtplate til Reed i august. Dette tror jeg folk vil like, dette skjer ingen andre plasser.

Hele spekteret

Han ristet også fram et annet siste navn fra ermet under programslippet fredag: Den britiske bluesrockeren Alvin Lee, kjent fra Ten Years After, kommer.

 

Trond Giske
Foto: Gitte Johannessen / K&U

Dermed kan festivalen by på musikkopplevelser fra hele blueshistorien, fra 1920-tallet med den 93 år gamle bluesmannen David «Honeyboy» Edwards, til en av de unge, fremadstormende, kvinnelige elgitaristene, 23-årige Roxanne Potvin, som sammen med Sue Foley og Deborah Coleman utgjør Blues Guitar Women.

Her er elektrisk blues, akustisk blues, britisk blues, amerikansk over hele spekteret, det beste av norsk blues - inklusive Vidar Busk som gjør en stor konsert i anledning sitt eget 20-årsjubileum som artist.

- Vi laget en sterk jenteprofil i år, slik at det er kvinnelige artister på nesten samtlige scener. Jeg vil påstå at bluesen har flere kvinnelige elgitarister enn noen annen sjanger. Og det viser seg også at festivalen står like sterkt blant kvinner som menn, det viste en undersøkelse blant potensielt festivalpublikum for noen år siden, sier festivalsjefen.

Giske med knutepunkt?

 

Neville Brothers
Foto: K&U / K&U

Åpningen av den 20. Notodden Blues Festival står kulturminister Trond Giske (Ap) for. Da han åpnet ballet i 2005, var det med fagre løfter om knutepunktstatus dersom det ble regjeringsskifte.

- Kommer Giske for å åpne festivalen med en slik gavepakke?

- Hva tror du vi venter og håper på da! Jo, vi håper han har med seg knutepunktstatus i kofferten. Det er ingen andre kandidater, og det står på statsbudsjettet, sier Jostein Forsberg til NTB.

Andre bluesfestivaler har endret seg og kaller seg musikkfest, men den veien akter Notodden-arrangørene ikke å gå.

- Kan sjonglere

- Vi er en ren bluesfestival og vil ikke endre det. Bluesen er opphavet til allting, så vi kan sjonglere ganske mye så lenge vi er klare på profilen, fastslår Forsberg, som var en av de 13 ildsjelene som i 1988 garanterte personlig for kassakreditten i banken og arrangerte den første bluesfestivalen.

- Hva husker du best fra disse 20 festivalene?

- Et vanvittig høydepunkt var da B.B. King spilte på 10-årsjubileet, for det hadde vi aldri trodd var mulig da vi startet. The Fabulous Thunderbirds som gikk amok i Sliperihallen i 1995 er et annet sterkt minne.

- Og hva er det dere ikke har klart å hale i land?
- Vi skulle gjerne hatt Albert Collins. Vi hadde booket ham, men han døde før han rakk å komme.

Artistlisten:
Delbert McClinton med gjesten Teresa James
The Neville Brothers
Alvin Lee
Steve Winwood
Omar Kent Dykes & Jimmie Vaughans «Jimmy Reed Highway» sammen med Lou Ann Barton.
Knut Reiersrud 
Vidar Busk & The VooDudes
Magic Slim & The Teardrops
Jeremy Spencer & Trond Ytterbø Band
The Mannish Boys
The Blues Band
Blues Guitar Women med Sue Foley, Deborah Coleman og Roxanne Potvin
David «Honeyboy» Edwards
Watermelon Slim & The Workers
The Janiva Magness Band med gjest Debbie Davies
Ronnie Baker Brooks
Paul Oscher
James «Super Chikan» Johnson
Nalle
Dave Kelly
Bob Hall & Hilary Blythe
Kåre Virud Band
The Original Notodden Bluesband
Rita Engedalen & Backbone
Spoonful Of Blues
JT Lauritsen & The Buckshot Hunters
Terry Lehns
Texas Twisters
Daniel Eriksen & The Pzydeco Sisters
Rita Engedalen og Margit Bakken med sitt Gospel 2007
Dr. Bekken
Spider
Bedrock Blues Band
Richard, Tehler & The Licktones
Grønningen

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober