Blå fugl til Thorbjørn Harr

NRK Radioteatrets pris Blå fugl ble delt ut onsdag kveld. Årets prisvinner er skuespilleren Thorbjørn Harr, som fikk prisen på scenen etter endt forestilling på Torshovteatret.

Harr får Blå fugl på Torshovteatret

Radioteatersjef Yngvil Kiran overrasket publikum på Torshovteatret med å overrekke Blå fugl til Thorbjørn Harr. På scenen stod også Kai Remlov, Jan Gunnar Røise og Mariann Hole.

Foto: Antonia Pambou / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Thorbjørn Harr får prisen for sin innsats i produksjonene «Chet spiller ikke her» og påskekrimmen «Hvitvasking».

Thorbjørn Harr Blå fugl 2011

Thorbjørn Harr med den Blå fuglen.

Foto: Antonia Pambou / NRK

- Dette er jeg veldig glad for – det er en stor ære å få denne prisen. Blå fugl er en pris som mange jeg setter høyt har fått, sa den glade vinneren.

- Og så er det veldig gøy å få den for «Chet», som ligger mitt hjerte nært. Det er alltid morsommere å få priser for ting man har jobbet fram selv.

- Og «Hvitvasking» er gøy fordi det var påskekrimmen. Det er første gang jeg har vært med på, så det var stas, og påskekrim er jo noe jeg alltid har hatt et forhold til, sier Harr.

Som skapt for radioteater

Thorbjørn Harr i studio

Thorbjørn Harr spiller inn 'Chet spiller ikke her'.

Foto: Bård Skar / NRK

Årets pris ble delt ut Torshov-teatret, etter teppefall for Thomas Torjussens forestilling «Endelig skjer det noe», der Harr står på scenen sammen med Kai Remlov, Mariann Hole og Jan Gunnar Røise.

Det var også her «Chet spiller ikke her» opprinnelig ble satt opp, med tekst skrevet av Lars Saabye Christiansen og med Harr i hovedrollen som saksofonisten Daniel.

I Aftenpostens anmeldelse av stykket skrev kritiker Mona Levin at stykket var som skapt for radioteater.

Står på egne ben

Radioteatret tok henne på ordet. Da Harr selv tok kontakt for å få til et samarbeid ble han sporenstreks invitert til å utarbeide en radioversjon sammen med dramaturg og instruktør.

Resultatet ble en forestilling som står fritt på egne ben, men som innehar de samme kvalitetene som gjorde stykket til en suksess på scenen.

Benedicte (Ingrid Bolsø Berdal) og Asgeir (Thorbjørn Harr)

Harr spilte sammen med Ingrid Bolsø Berdal i påskekrimmen 'Hvitvasking'.

Foto: Fredrik Arff / NRK

- Det beste man kan si om en adapsjon, er vel at man ikke kan begripe at dette hørespillet kan ha vært sceneteater. Det var tilfelle da vi hørte resultatet av arbeidet til årets prisvinner, sa Radioteatrets sjef Yngvil Kiran, da hun leste opp begrunnelsen for at Harr fikk prisen.

Fra jazz til krim

Harr spilte også den mannlige hovedrollen i fjorårets påskekrim ”Hvitvasking”, basert på Tom Kristensens roman. Han løste oppgaven så imponerende at stykket også fikk svært gode tilbakemeldinger under Prix Europa, der det kom til finalen i kategorien Beste radiodramaserie.

- Rollen som en ganske blåøyd og naiv mann, som utvikler helt andre sider av seg selv gjennom et farlig drama, beskrev Kiran.

Jubelen var stor på Torshov-teatret da prisen ble annonsert og vinneren ble applaudert på heftig vis. Og køene ble lange etter at Kiran annonserte at Radioteatret hadde en gave til aftenens publikum: en CD med innspilingen av Chet spiller ikke her.

Juryen om prisvinneren:

Om Torbjørn Harr sier en imponert jury at han er en skuespiller med et stort register. Han er muntlig, men samtidig presis- Han har en god, rufsete stemme, men veldig klar- Han er kjapp – både i hue og replikken - men ganske så dyp - Vennlig og krevende – Folkelig - og eksklusiv. Kan det bli bedre? Ja, det kan det.
Han er en lagspiller, sier juryen, helt til stede, både i forhold til sin egen rolle og de andres og gir kreative innspill til hvordan scener skal løses. Torbjørn Harr har mye humor og kommer ofte med små kommentarer og morsomheter.
Årets vinner er avslappet, men stiller krav til seg selv, og til omgivelsene, han har en nesten barnslig energi og en sterk tilstedeværelse.

De siste ti års prisvinnere er:

2010: Trond Høvik
2009: Ingrid Forhun
2008: Lasse Lindtner
2007: Kåre Conradi
2006: Gisken Armand
2005: Morten Cranner
2004: Sverre Solberg
2003: Gørild Mauseth
2002: Laila Goody
2001: Kim Haugen

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter