NRK Meny
Normal

Blå fugl til Ingrid Forthun

Regissør Ingrid Forthun tildeles Radioteatrets pris Blå Fugl 2009 for oppsettingen av hørespillet "Hauk og due" av Stig Ryste Amdam.

Instruktør Ingrid Forthun fikk prisen Blå Fugl
Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Prisvinneren har med denne sin tredje produksjon i Radioteatret bekreftet at hun har en spesiell tilhørlighet til lyddramaet som sjanger, uttaler juryen i en begrunnelse for pristildelingen.

- Det er stas, og det er en type faglig anerkjennelse som jeg blir veldig stolt og glad over, sier prisvinneren.

Internasjonalt anerkjent

Videre uttalte juryen at hennes musikalitet, lydhørhet for nyanser og friske energi hevet "Hauk og due" opp til et kunstnerisk nivå som er blitt lagt merke til også utenfor landets grenser.

I den internasjonale radio- og tv-konkurransen Prix Italia i fjor ble hørespillet nummer to i konkurranse med produksjoner fra hele verden.

LES OGSÅ: "Hauk og Due" til pallen under Prix Italia

Sikker regi

"Hauk og due" henter sitt emne fra norsk partipolitikk, og skildrer et kynisk maktspill der målet ikke er politikk, men å overleve som politiker og manipulere mediene til egen fordel.

- Det var viktig for meg å få fram de etiske valgene, sjelekampene som utspiller seg i spennet mellom sannhet og løgn, sier instruktøren.

Første gang stykket ble sendt, vakte likhetstrekk med personer og fenomener i norsk politikk oppsikt.

LES OGSÅ: Det blåser rundt "Hauk og due"

Forthun er i dag teatersjef ved Agder teater. I dag er det også urpremiere på hennes oppsetting av kammeroperaen "Unge Hamsun" under operafestukene i Kristiansund.

LES OGSÅ: Om "Hauk og due"

Ingrid Forthun får overrakt prisen Blå Fugl
Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: