NRK Meny
Normal

- Et program for fremtiden

Torsdag formiddag la Den Norske Opera og Nasjonalballetten frem programmet for sitt første år i det nye operahuset i Bjørvika i Oslo.

Carmen

Carmen settes opp på Den Norske Opera i 2009.

Foto: Den Norske Opera

- Dette er et program for fremtiden, i et hus for fremtiden, mener avtroppende operasjef Bjørn Simensen.

- Stolt

Simensen er aller mest stolt av spennvidden i programmet.

- Her har vi tradisjon og fornyelse i en fin blanding, og det norske og internasjonale som jeg mener at det bør være. Huset tilhører fremtiden, det er norsk og nytt for barn og unge.

Operaen åpner med familieoperaen "Jorden rundt på 80 dager" komponert av Gisle Kverndokk etter Jules Vernes kjente bok.

Andre oppsetninger som står på programmet er blant annet "Porge and Bess" av George Gershwin, Mozarts "Titus" og "Valkyrien" av Richard Wagner. Første kjente, romantiske opera er Guiseppe Verdis "Don Carlo". Operaen settes opp i samarbeid med Covent Garden i London og Metropolitan-operaen i New York.

- Det er et fantastisk verk, med fantastiske krefter, sier Simensen om operaen som settes opp høsten 2008.

Han synes de har en fin balanse på operaprogrammet.

- Jeg synes vi er dristige, men jeg synes også man må strekke seg. Publikum liker ikke publikumsfrieri. Man må legge balanse der, slik at også de får en utfordring. Jeg mener ikke at vi skal oppdra publikum, jeg liker ikke det ordet og avstår fra å bruke det. Publikum skal gjerne stimuleres, utfordres, og til og med underholdes, men oppdragelseseffekten mener jeg er feil.

- Politisk smart

Gisle Kverndokk

Gisle Kverndokk har komponert åpningsforestillingen i Bjørvika.

Foto: Ingrid Eide / Den Norske Opera

Musikkmedarbeider i NRK, Nina Krohn, mener at det som kjennetegner operaens nye program, er en sterk satsning på det norske miljøet, både distrikts- og regionsoperaer, og den norske komponiststanden.

- Når Simensen sier han er stolt over at Gisle Kverndokks "Jorden rundt på 80 dager" åpner huset, så er det nesten en symbolsetting fra hans side, som i grunnen kjennetegner dette programmet.

Krohn mener at Simensen har vært politisk smart når han har hentet fram eldre norske operaer, som "Thora på Rimol" av Hjalmar Borgstrøm. I tillegg gjester Opera Sør Bjørvika med "Fjelleventyret".

- Han har tatt signaler, som har vært veldig sterke, om at Bjørvika-prosjektet må være et prosjekt som blir et gode for hele landet. Riksoperaen skal ikke bare dra ut, men hele landet skal være involvert i tingene som skjer i Bjørvika.

Jubileum

I februar 2009 er det 50 år siden Den Norske Opera åpnet på Youngstorget i Oslo, og det feires med forestillingen "Peter Grimes" av Benjamin Britten, oversatt til nynorsk av Edvard Hoem.

Nasjonalballettens program på Bjørvika består blant annet av oppsetningene "Limbs Theorem", "4 x Lightfoot & León", og klassikere som "Nøtteknekkeren" og "Svanesjøen".

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters