Bjørnson og kjærligheten

Det er april og Bjørnson-måned i Radioteatret. Helgens sending blir spesiell. Den er viet et bestemt aspekt ved Bjørnstjerne Bjørnsons dramatikk: kjærligheten mellom mann og kvinne.

Forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson
Foto: NTB/SCANPIX, Foto: NTB/SCANPIX / Scanpix

Det blir ikke et helt skuespill, men utdrag fra to. Det ene er Bjørnsons siste skuespill nemlig «Når den ny vin blomstrer» og det andre er «Paul Lange og Tora Parsberg».

Kjærlighetsscener

I 1953 presenterte Radioteatret en lang sending under tittelen «Kjærlighetsscener fra Bjørnsons dramatikk».

Programansvarlig var skuespillerinnen Aase Bye, som både var instruktør for sendingen og introduserte hvert utdrag med en kort innledning.

Hun hadde funnet frem til scener fra fem skuespill, ikke alle like kjent i dag: «Laboremus», «Geografi» og «Kjærlighet», «Kong Sverre» – og de to vi nå presenterer etter over et halv hundre år i arkivet: «Når den ny vin blomstrer» og «Paul Lange og Tora Parsberg».

I sin helhet

Disse to sender Radioteatret forøvrig i sin helhet i de kommende ukene, så slik sett kan disse utdragene fungere som en introduksjon til våre neste Bjørnson-sendinger.

Den som innledet det hele i 1953 var den legendariske litteraturforsker og kåsør professor Francis Bull. Også i dag spanderer vi på oss et utdrag av hans introduksjon.

Kulturstrøm