Hopp til innhold

Bjørnson og Ibsen: «Den rause og den nærtagende»

I 1999 ble Knut Wigert (1916-2006) invitert av Radioteatret til å fremføre sitt program «Ibsen og Bjørnson – et urolig vennskap», som han hadde opptrådt med på en rekke scener rundt om i landet.

Knut Wigert

Knut Wigert (1916-2006) gir oss et gjenhør med både Ibsen og Bjørnson, når vi nå er inne i Bjørnsonåret 2010.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX / Scanpix

Wigert var en av de mest profilerte skuespillerne på Nationaltheatret gjennom et halvt århundre, særlig kjent for sine Ibsen- og Shakespeare-tolkninger.

Han hadde et spesielt sterkt forhold til Henrik Ibsen og var en ildsjel i arbeidet med å reise Ibsenmuseet i Oslo. Men også Bjørnson stod hans hjerte nær.

Nå sender vi hans program som en innledning til Radioteatrets markering av Bjørnson-året 2010.

  • Les mer: Knut Wigert (Wikipedia)

Motsetninger

De var motsetninger i mer enn én forstand: Bjørnstjerne Bjørnson stor, brautende og trygg. Henrik Ibsen liten, puslete og nærtagende.

Bjørnson tok seg av Ibsen, samlet inn penger så han kunne komme seg ut av Norge og han støtter den lille Ibsen-familien økonomisk under dens to års opphold i Italia der Ibsen fortvilet prøvde å få skrevet noe stort: «Brand».

Så skjærer det seg mellom dem. De snakker ikke med hverandre på ti år. Og nå er Bjørnsom blitt den underlegne. Ibsen er blitt verdensberømt...

Sendt første gang i 1999.

Sendes i P2 søndag 4. april kl. 15.03 og mandag 5. april kl. 21.03.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)