Hopp til innhold

Bjørnson får ikke minnemynt

Norges Bank vil ikke gi Bjørnstjerne Bjørnson egen minnemynt, selv om både Ibsen, Wergeland og Hamsun har fått det.

Forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson

Forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson

Foto: NTB/SCANPIX / Scanpix



Bjørnstjerne Bjørnson får ikke egen minnemynt til 100-årsjubileet for hans død neste år.

Norges Bank mener det ikke er naturlig å hedre forfatteren på denne måten, selv om både Ibsen, Wergeland og Hamsun har fått minnemynter til sine jubileumsår, skriver Dagens Næringsliv .

Vigdis Moe Skarstein

Nasjonalbbliotekar Vigdis Moe Skarstein

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein er forundret over avgjørelsen.

- Ja, vi er skuffet. Når norske myndigheter ønsker å ha en nasjonal markering av Bjørnstjerne Bjørnson, som var en stor forfatter, så er det et viktig symbol at det gis ut minnemynter på samme måte som for de andre.

- Underlig av Norges Bank

Også Bjørnson-biograf Edvard Hoem synes det er underlig av Norges Bank å ikke inkludere Bjørnstjerne Bjørnson i det gode selskap.

- Jeg synes at den komitéen som styrer med dette, burde tenke seg om en gang til. Det finnes jo andre måter å minne en mann på en å gi ut en minnemynt, så for meg er ikke dette en nasjonal katastrofe, men det er vel mer at rett burde være rett, sier Hoem.

Bjørnstjerne Bjørnson står bak nasjonalsangen, stiftet Riksmålsforbundet og var første skandinav som ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1903. I tillegg var han sentral i nasjonsbyggingen på siste halvdel av 1800-tallet.

- Følger retningslinjene

Likevel skriver Norges Bank i et brev til Finansdepartementet at det ikke er naturlig å lage en minnemynt til 100-årsmarkeringen for Bjørnsons død. Nasjonal- bibliotekaren setter spørsmålstegn ved vurderingen.

- Jeg vet ikke hvilke litterære forskere Norges Bank bruker som rådgivere, jeg går ut i fra at de har noen eksperter på det. Nasjonalbiblioteket vil uansett markere Bjørnson på en verdig måte, sier Skarstein.

Kommunikasjonsdirektør i Norges Bank, Siv Meisingseth, sier banken kun følger retningslinjene sine.

- Vi gir ikke ut minnemynter i forbindelse med forfatteres død. Minnemynten til Ibsen i 2006 var et unntak, fordi komitéen vurderte denne anledningen annerledes. Det var en internasjonal, og mye større markering, sier hun.

Håper på debatt

Forfatter Edvard Hoem

Forfatter og biograf Edvard Hoem

Foto: Johannes Janson - norden.com

Edvard Hoems biografi om Bjørnson kommer ut om to dager. Han håper boken kan skape debatt og anbefaler minnemyntkomiteen å lese boken.

- Ja, det gjør jeg. Etter fem års arbeide, regner jeg med at det vil komme fram ting der som komiteen ikke har tenkt på.

Saken ligger nå til behandling hos Finansdepartementet, men Meisingseth i Norges Bank understreker at de ikke under noen omstendighet vil rekke å få en minnemynt ferdig til jubileet i 2010.

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP