Hopp til innhold

Bjørn Sundquist fikk Heddaprisens ærespris

Skuespilleren og regissøren fikk juryens ærespris da teater-Norges prestisjefulle Heddapris ble delt ut på Oslo Nye Teater søndag ettermiddag.

Skuespiller Bjørn Sundquist ble søndag tildelt Heddaprisens ærespris.

HEDER: En overrasket Bjørn Sundquist kunne juble for en av de største utmerkelsene for norsk scenekunst. Han fikk Heddaprisens ærespris for sin lange karriere på scenen.

– Begrunnelsen for denne prisen hørtes nesten ut som en nekrolog. Men jeg er liksom ikke ferdig ennå. Jeg er i live, sa en rørt Sundquist i takketalen.

Det er første gang Sundquist mottar en Heddapris. 68-åringen har tidligere fått Teaterkritikerprisen, Filmkritikerprisen, Gullruten, og fem Amanda-priser. Han er kjent fra en rekke roller både i teater, film, TV og radio. Han er blant annet kjent fra filmer som "Her er Harold", "Engler i sneen", "Kill Buljo 2" og TV-serien "Berlinerpoplene".

Juryen trakk fram Sundquists kamp for å få bruke sitt eget språk på scenen, som motivasjon til andre skuespillere som leter etter sitt fotfeste på scenen.

Wenche Foss, Jon Fosse, Elsa Nordvang, Toralv Maurstad og IdaLou Larsen er noen av dem som tidligere har hentet Heddaprisens ærespris hjem.

Heddaprisen 2017

BESTE REGI: Sigrid Strøm Reibo vant prisen for beste regi, for regien på både «Orlando» og «Som dere vil».

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Feiret seg selv

Teater-Norge var søndag ettermiddag samlet for å feire seg selv på årets Heddapris, på Oslo Nye Teater.

Dagens første Heddapris ble delt ut til Arne Lygre, som henta hjem statuetten for beste scenetekst, for original tekst til «La deg være».

Det var «Orlando», på Rogaland teater, som stakk av med flest priser på søndagens teaterfest. De kunne juble for tre Hedda-statuetter, i kategoriene beste forestilling, beste kvinnelige hovedrolle og for beste regi.

Heddaprisen 2017

TÅRER: En rørt Toralv Maurstad takker for prisen for beste mannlige medspiller, for sin rolle i «Overføring».

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Gråtkvalt veteran

En rørt Toralv Maurstad mottok prisen for meste mannlige medspiller, for hans rolle som John i «Overføring». Maurstad fikk hjerneslag i april 2016, og sa i takketalen at han tvilte på om han kunne komme tilbake på scenen etter sykdomsperioden.

– Jeg var så usikker på om jeg kunne klare denne rollen. Men jeg tok sjansen, og nå står jeg her, sa en gråtkvalt sceneveteran.

Det ble delt ut priser i tolv kategorier. Her er hele listen over vinnerne og de nominerte i hver kategori:

Beste scenetekst:

  • Arne Lygre for original tekst til «La deg være»

Beste audiovisuell design:

  • Ove Alexander Jamt Dahl, Morten Halle, Christine Lohre og Olav Nordhagen for videodesign, lyddesign, scenografi og lysdesign i «Rekyl»

Beste barneforestilling:

  • «Brune» - Av Niels Peter Underland og ensemblet etter Håkon Øverås Regi Niels Peter Underland - Teater Joker i samarbeid med Akershus Teater

Beste forestilling for ungdom:

  • «We come from far, far away» - Av NIE (New International Encounter) Regi Alex Byrne og Kjell Moberg - NIE

Beste kvinnelige skuespiller/medspiller:

  • Hildegunn Eggen - for rollen som Fjodor Karamasov i «Brødrene Karamasov»

Beste mannlige skuespiller/medspiller:

  • Toralv Maurstad - for rollen som John i «Overføring»

Særlig kunstnerisk innsats:

  • Ensemblet i «Edda» - Konsept Robert Wilson, med tekster av Jon Fosse etter «Den eldre Edda» Regi Robert Wilson - Det Norske Teatret

Beste scenografi/kostymedesign:

  • ​Robert Wilson for scenografi til «Edda» - Konsept Robert Wilson, med tekster av Jon Fosse etter «Den eldre Edda» Regi Robert Wilson - Det Norske Teatret

Beste regi:

  • Sigrid Strøm Reibo - for regi av «Orlando» og «Som dere vil»

Beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle:

  • Nina Ellen Ødegård - for tittelrollen i «Orlando»

Beste mannlige skuespiller/hovedrolle:

  • Jan Sælid - for rollen som Kong Bérenger i «Kongen dør»

Årets forestilling:

  • «Orlando» - Av Sigrid Strøm Reibo og Njål Helge Mjøs etter Virginia Woolf Regi Sigrid Strøm Reibo - Rogaland Teater

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP