NRK Meny
Normal

Bjørn Kjos

Norwegian-sjef Bjørn Kjos var gjest i Stjerneklart mandag 8. februar.

Norwegian, konsernsjef Bjørn Kjos.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med Bjørn Kjos

Bjørn Kjos ble født på Sokna i Ringerike den 18. juli 1946 som sønn av gårdbrukerne Maren og Ole Kjos. Han vokste opp på et småbruk på Sokna sammen med foreldrene og tre brødre. Faren drev sagbruk og et flyfotofirma. Bjørn fikk styre sitt første motorfly som 10-åring og drev senere med seilfly. Han gikk på Sokna folkeskole og på realskolen på Hønefoss, videre på Ringerike Gymnas der han tok examen artium i 1967.

Etter gymnaset begynte han på Forsvarets flygerutdanning og ble utdannet i USA på jagerfly. Da han kom hjem til Norge i 1969, ble han stasjonert ved 334-skvadronen i Bodø og fløy F-104 Starfighter og F-5 Freedom Fighter. Han var i Bodø i 6 år før han i 1975 begynte å studere jus ved Universitetet i Oslo. Han tok juridisk embedseksamen etter bare tre år og begynte å praktisere som jurist i advokatfirmaet Vogt & Wiig i Oslo, der han ble partner. Hans spesialitet var skipsfart. Han traff flyvertinnen Gerd som han giftet seg med i 1976.

I 1993 fikk han møterett for Høyesterett. Samme år etablerte han flyselskapet Norwegian Air Shuttle i kjølvannet av Busy Bees konkurs. Selskapet overtok tre av Busy Bees Fokker 50-maskiner og fortsatte å trafikkere Braathens kortdistansekystruter på Vestlandet.

I 2002 tok Bjørn Kjos permisjon fra advokatfirmaet og ble administrerende direktør i Norwegian, og la om strategien slik at det ble et rendyrket lavprisselskap. 1. september 2002 åpnet de første lavprisrutene mellom Oslo og Bergen, Oslo og Trondheim, Oslo og Stavanger og Oslo og Tromsø, med Boeing-maskiner. Året etter startet de første utenlandsrutene, fra Oslo til Faro, Malaga og Murcia. Like før jul i 2003 ble selskapet notert på Oslo Børs, og i 2004 kom det første overskudd siden Boeing-maskinene ble tatt i bruk. I 2006 debuterte Bjørn Kjos som forfatter med spionthrilleren ”Murmanskaffæren” om spionen Oskar Pettersen ved Bodø flystasjon på 70-tallet.

I 2007 kjøpte Norwegian det finske datterselskapet flyNordic fra Finnair og etablerte seg også på Arlanda utenfor Stockholm. Samme høst annonserte selskapet at det etablerte seg også innen banknæringen med BankNorwegian. I 2008 tok selskapet over en del av de rutene Sterling hadde betjent før konkursen, og plasserte 10 av flyene sine på Kastrup i København. I tillegg har selskapet datterselskapene Call Norwegian og en polsk base i Warszawa. I dag har Norwegian mellom 40 og 50 fly i sin flåte. Karakteristisk for mange av dem er tegningen av kjente nordmenn og svensker på flyhalen.

Bjørn Kjos bor på Skøyen i Oslo sammen med sin kone gjennom de siste 33 år, Gerd, og med henne har han barna Lars Ola på 32, Guri på 30 og Anna på 27, alle sysselsatt innen flybransjen.

Stjerneklart med Bjørn Kjos, NRK P1, mandag 8. februar kl 22.05

Kulturstrøm