Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år

Bjørn Eidsvåg (65) mener NRK P1 konsekvent ikke spiller musikk fra norske artister som er over 50 år. NRKs musikksjef avviser anklagene.

Bjørn Eidsvåg blar i VG etter å ha kritisert NRK

SKUFFET: Bjørn Eidsvåg tar et oppgjør med NRKs musikkprofil på radio.

Foto: Eirik Berg / NRK

«Vår tid som brukbare sangskrivere ser ut til å bli vurdert som over», skriver Eidsvåg i en VG-kronikk, der han spør om han er «for dårlig, eller for gammel».

Avisa følger opp med en nyhetsartikkel, der Eidsvåg «går kraftig ut mot» NRK.

– Vi er engstelige for at musikkprofilen snevres inn, og at det spilles for lite ny, norsk musikk i særdeleshet. NRK P1 og de andre radiokanaler holder på med «listing», der det sitter et utvalg som bestemmer hvilke låter som skal spilles på radio.

– Jeg snakker for samtlige artister i Norge, også de som er yngre. Norske artister spilles for lite på radio, sier Eidsvåg til NRK.

Savner tilbakemelding

Eidsvåg har undersøkt listingen til radiokanalen, og har kommet til at det så langt i år kun har vært én sang fra en norsk artist over 50 år, nemlig «Bare gråte» med deLillos. Det er ikke NRK P1 enige i.

Kronikken har Eidsvåg skrevet fordi hans nye låt «Alt jeg ser» sammen med Sigvart Dagsland ikke ble spilt på P1. Eidsvåg mener det er rart, fordi det er en radiovennlig låt.

– Mitt engasjement startet med at min egen låt ikke ble listet. Det skal jeg klare å leve med, men det tok lang tid før vi fikk svar, sier Eidsvåg til NRK.

– Må ta sitt ansvar på alvor

«Det såreste å få høre vil ikke være at låten ikke holder mål, det såreste å få høre vil være at vi er for gamle, at vi ikke har mer å gi. Den dagen kommer, og vi kommer nok neppe til å innrømme det da heller, men ikke pokker om den er her ennå», skriver Eidsvåg i kronikken.

– Jeg begynte å lure på hva som skjer, og fikk beskjed fra andre i bransjen at det var vanskelig å få lista ting om man var en godt voksen mann eller kvinne, sier Eidsvåg, som har følgende oppfordring til NRK.

– NRK må ta sitt ansvar som kulturformidler på alvor. De må finne måter vi kan presentere ny musikk på. Det gjelder både unge og eldre artister.

Tilbakeviser kritikken

Cathinka Rondan

NRKs nye radiosjef, Cathinka Rondan.

Foto: NRK

NRKs nye radiosjef, Cathinka Rondan, kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Eidsvåg. Hun sier det er 17 Eidsvåg-låter i rotasjon på NRK P1, selv om de ikke er listet.

– Man vurderer låtene for seg selv, og det har ingen sammenheng med alder. Det er heller ikke helt riktig det han sier, fordi vi har listet en del artister over 50 på P1 i år, sier Rondan.

– Men stemmer det ikke at det er relativt få norske artister over 50 år på NRKs radiokanaler?

– Det har sammenheng med at de fleste nye sanger er av nye artister. Bak det ligger det ikke noen som helst vurdering av at når man når en gitt alder, så er ikke musikken aktuell lenger, sier Rondan.

Kulturstrøm

  • TikTok og Twitter i samtaler

    Den kinesiske videoappen TikTok skal være i samtaler med Twitter om et samarbeid, melder Wall Street Journal. Det skal dreie seg om tidlige forhandlinger om drift av appens amerikanske del etter at president Trump nektet TikTok å drive videre i USA.

  • TikTok saksøker Trump-regjeringa

    TikTok vil saksøke Trump-regjeringa for restriksjonane mot appen. Søksmålet kan kome alt tysdag, melder NPR, som siterer ei anonym kjelde som skal arbeide med søksmålet. TikTok mener vedtaket er i strid mot grunnlova fordi dei ikkje fekk uttale seg.