Björk - Volta

Låten ”Declare Independence” er et av flere høydepunkter på Björks nye plate ”Volta”, som slippes denne uken. Dette er Björks mest utadvendte på en god stund, og igjen har den islandske popdronningen skapt et stykke vellykket overdådig og overraskende popmusikk.

Björk - Volta
Foto: Pressefoto

Björk har lenge vært et internasjonalt fenomen med sin tider avanserte kunstpop, som mot alle odds er blitt en suksess både kunstnerisk og økonomisk. Nå er hun i posisjon til å velge akkurat de samarbeidspartnerne hun vil. Og aldri har hennes gjester hatt mer varierende geografiske og kunstneriske utgangspunkter.

Global stemning

På åpningssporet ”Earth Intruders” er Björk mest ute etter å underholde. Dette er ikke det beste på ”Volta”, for den personlige tilstedeværelsen her kan ikke måle seg med det som følger. Men hun setter den globale stemningen som preger albumet, ved å kombinere den mest profilerte produsenten akkurat nå, amerikanske Timbaland, med gruppen Konono No.1 fra Kongo. På papiret ser det kanskje umulig ut, men hektiske beats og frenetisk produksjon som dette står seg fint side om side med enda mer gripende spor der Björks vokal understøttes av storslagne messingarrangementer ala henne forrige plate.

Poppete og oppstemt

”Volta” har et langt mer poppete og oppstemt preg. Denne gangen dominerer typisk Björksk pop som låter både supermoderne og urgammel på samme tid. Overraskende vendinger og skrudde innfall posjoneres fint utover ti låter, som til sammen er blitt et Björk-album i samme liga som hennes beste.

Hjemme i det fremmede

Björk selv kaller ”Wanderlust” albumets manifest. Hun føler seg hjemme omkranset av det fremmede, og noe som går igjen i tekstene er hva man vinner eller taper på forlate noe trygt til fordel for det ukjente. De fine sporene ” I See Who You Are” og ”Hope” er soniske reiser som preges av henholdsvis kinesiske og vestafrikanske strengeinstrumenter som snirkler seg innimellom suggererende perkusjon, programmerte beats og en sofistikert underskog av elektroniske detaljer.

Duett med Antony

Björk i duett er en sjeldenhet. På ”Volta” synger hun to sammen med Antony fra Antony & the Johnsons. ”The Dull Flame of Desire” gjør spesielt stort inntrykk. To særegne stemmer man enten elsker eller hater, kler hverandre perfekt i et syv minutter langt melodramatisk sakte crescendo, som er den flotteste kunstpopen du får i år.

 

Kulturstrøm