Hopp til innhold

Bitcoin-skaperen avslører sin identitet

– Jeg vil ikke ha penger. Jeg vil ikke bli en kjendis. Jeg vil bare være i fred, sier Bitcoin-skaperen.

AUSTRALIA-BITCOIN/ Australian Federal Police officers walk down the driveway after searching the home of probable creator of cryptocurrency bitcoin Craig Steven Wright in Sydney's north shore

RAID: Etter at to magasiner i fjor skrev at Craig Wright kunne være mannen bak Bitcoins, slo australske skattemyndigheter til i hjemmet hans.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Craig Wright

BITCOIN: Craig Wright fra Australia påstår at han er mannen bak den digitale valutaen bitcoin.

Foto: Wikipedia Commons

Helt siden den digitale valutaen bitcoin ble oppfunnet i 2009 har det blitt spekulert i det vide og brede om hvem som kunne stå bak. Nå kan svaret ha kommet.

Den australske entreprenøren Craig Wright står i dag frem og hevder han er opphavsmannen. Til de tre redaksjonene BBC, The Economist og GQ har han også lagt frem bevis som skal bekrefte påstanden.

Wright ble allerede i desember navngitt av både Wired og Gizmodo som opphavsmannen, men det er først nå 45-åringen bekrefter påstandene.

– Det er en rekke historier der ute som har blitt funnet på og jeg liker ikke at de skader dem jeg er glad i, sier han til BBC.

Kort tid etter oppslagene i desember raidet australske skattemyndigheter hjemmet hans.

Mye spekulasjoner

The New Yorker og Newsweek var noen av mediene som i årevis har jobbet med å finne ut hvem som stod bak den digitale valutaen.

Satoshi Nakamoto blir ofte nevnt – personen som gjennomførte den aller første bitcoin-transaksjonen i januar 2009.

Wright skal ha lagt frem bevis som viser at det var han som stod bak denne transaksjonen og flere skikkelser i bitcoin-miljøet har støttet påstanden.

– Jeg ville helst unngått dette. Jeg ønsker å jobbe og fortsette å gjøre det jeg ønsker å gjøre. Jeg vil ikke ha penger. Jeg vil ikke ha berømmelse. Jeg vil bare være i fred, sier Wright.

– Jeg vil virkelig ikke være frontmannen for noe som helst, sier han.

Laster Twitter-innhold

Det er ikke alle som er overbevist over at Wright er opphavsmannen, og en på nettforumet Reddit går diskusjonen.

– Ekstremt imponerende

Henrik Lied, journalist og medieutvikler i NRK

- IMPONERENDE: Henrik Lied i NRK Beta sier teknologien bak bitcoin er imponerende og at flere og flere i finansbransjen nå omfavner den.

Foto: NRK

– Bitcoin er et system som er ekstremt imponerende sydd sammen. Som teknologi har det hatt stor omveltning på finansbransjen, sier journalist og medieutvikler i NRK Beta, Henrik Lied.

Bitcoin er ikke kun en valuta. Det er et system som bygger på åpenhet, med åpne logger. Såkalt «blockchain». Dette tar nå flere og flere i bruk i finansbransjen.

– Blockchain-teknologien har en god utvikling i Norge og utlandet. Interessen øker hos banker, privatpersoner og i finansbransjen, sier Klaus Bugge Lund.

Lund var en av grunnleggerne bak Justcoin Exchange, en norsk bitcoin-børs som ble lagt ned i 2014. Han sier miljøet i Norge er lite men sterkt.

– Det er et sterkt norsk miljø som driver med bitcoins, men det er folk som er interesserte i teknologien.

Det finnes i dag rundt 15 millioner bitcoins, og pseudonymet Satoshi Nakamoto skal ha en formue på rundt én million. Med tanke på at én bitcoin er verdt rundt 3600 norske kroner, vil det si rundt 3,6 milliarder kroner.

I etterkant av denne saken har det kommet frem nye opplysninger som sår tvil om Wright som Bitcoins opphavsmann. Les mer her.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober