Bird

På turne i sørstatene tok Parker i bruk alle tricksene. En rask diagnose av nærmeste politimann avgjorde om han var venn eller fiende. Var han fiende framkalte Parker vennlighet og sympati ved å spille tomsing. Et kvarter seinere kunne han parkere bandbussen foran spillelokalet: Politimannen hadde vist veien.

Hør: Studio Sokrates: Filosof Kjell Madsen og musiker Per Husby om Charlie Parker

Hør: Per Husby om Charlie Bird Parker

Hør: Filosof Kjell Madsen om Charlie Bird Parker

Mørke

Man kan spørre seg: - Hvor kom dette talentet fra? Hvor kom Charlies ideer fra? -Hvor hadde han det fra alt sammen? Det er selvfølgelig livsfarlig fristende for menneskene omkring ham å tenke: - Kan det være heroinen som setter ham i stand til å spille sånn? En klar dødslinje.

Kjell Madsen var ukjent med Charlie Parkers musikk før han ble invitert til å delta i Studio Sokrates. Etter å ha anskaffet en del av Parkers inspillinger medgir også Madsen at kilden Bird øste kraft og inspirasjon fra er et mysterium.

Mozart & Faustus

Ross Russels biografi: Charlie Parker lever er omstridt, men den plasserer Parker i samme båt som Mozart og myten om Doktor Faustus, geniet som solgte sin sjel til Djevelen. Charlie Parker synes å ha betalt en høy pris for sin Outsider-tilværelse - som Mozart er også Bird genial, men ute av stand til å føre et normalt liv.

Meditasjonens filosofi

Madsen trekker veksler på sitt siste arbeide: Meditasjonens filosofi, en artikkelsamling som kom tidligere i år. Her reflekterer Madsen blant annet omkring begrepet Fortelling og plasserer Charlie Parker inn i sin tenkning om fortellingen:

Ønsket å være streit

- Han hadde ikke noe høyere ønske enn å være streit, sier Per Husby. Livet som outsider var han egentlig ikke så opptatt av, Chan Parker, Birds enke, har bilder av Charlie i Central Park, iført dress, trillende på barnevogn: - Da var han lykkelig.

Per Husby møtte Chan Parker, skrev musikk for og akkompagnerte hennes datter, og slik fikk han innblikk i saksofonlegendens liv. - Han likte å lytte på Mario Lanza og schlagermelodier, og han hadde et sterkt ønske om å bli som alle andre, ordentlige borgere, med søndagsmiddag og ettermiddagsaviser. Men han var nødt til å skaffe stoff, og sakte men sikkert sank Charlie Parker til bunns.

Musikken

Tittel : NOW'S THE TIME

Kompon. : PARKER, "CHARLIE" CHARLES CHRISTOPHER (USA) (1920-55)

Komp-år : 1945

Utøver : PARKER, CHARLIE - 'S BEBOPPERS (USA): PARKER, CHARLIE (ALTSAX) +

DAVIS, MILES (TRP) + GILLESPIE, DIZZY (TRP) + THORNTON, ARGONNE

(KLAVER) + RUSSELL, CURLY (BASS) + ROACH, MAX (TROMMER)

Genre : JAZZ BEBOP

Besetn. : SEKSTETT

Innspilt: 19451126 Utgitt: 19880000 Spor: 0101 Tid: 0317

Tittel : KO KO

Kompon. : PARKER, "CHARLIE" CHARLES CHRISTOPHER (USA(1920-55) Komp-år : 1945

Utøver : PARKER, CHARLIE (USA) (AS) + McPHERSON, CHARLES (USA) (AS) + FADDIS, JON (USA) (TP)

Genre : JAZZ BEBOP + FILM LYDSPOR

Besetn. : SEKSTETT : SAXOFON ALT (2) + TROMPET + INSTR

Innspilt: Utgitt: 19880000 Spor: 0201 Tid: 0419

Platetit: BIRD

Merke-nr: CBS 461 002 1

Medium : LP

Studio Sokrates 25.08.2001.

Kulturstrøm

  • Ber kulturministeren om svar

    Nationaltheatret ber kulturminister Abid Raja om svar på hvor de skal være mens teateret rehabiliteres. I et åpent brev i Aftenposten spør 250 ansatte om hvor de skal spille teater de fem til seks årene rehabiliteringsarbeidet er planlagt å ta.

  • Programleder truet på livet

    Journalist og programleder Lesley Stahl har fått drapstrusler etter intervjuet med USAs president Donald Trump sist helg. Ifølge nettstedet TMZ har arbeidsgiveren leid inn vakter for Stahls familie. Trump forlot intervjuet med «60 Minutes» i sinne.