NRK Meny
Normal

Bird

På turne i sørstatene tok Parker i bruk alle tricksene. En rask diagnose av nærmeste politimann avgjorde om han var venn eller fiende. Var han fiende framkalte Parker vennlighet og sympati ved å spille tomsing. Et kvarter seinere kunne han parkere bandbussen foran spillelokalet: Politimannen hadde vist veien.

Hør: Studio Sokrates: Filosof Kjell Madsen og musiker Per Husby om Charlie Parker

Hør: Per Husby om Charlie Bird Parker

Hør: Filosof Kjell Madsen om Charlie Bird Parker

Mørke

Man kan spørre seg: - Hvor kom dette talentet fra? Hvor kom Charlies ideer fra? -Hvor hadde han det fra alt sammen? Det er selvfølgelig livsfarlig fristende for menneskene omkring ham å tenke: - Kan det være heroinen som setter ham i stand til å spille sånn? En klar dødslinje.

Kjell Madsen var ukjent med Charlie Parkers musikk før han ble invitert til å delta i Studio Sokrates. Etter å ha anskaffet en del av Parkers inspillinger medgir også Madsen at kilden Bird øste kraft og inspirasjon fra er et mysterium.

Mozart & Faustus

Ross Russels biografi: Charlie Parker lever er omstridt, men den plasserer Parker i samme båt som Mozart og myten om Doktor Faustus, geniet som solgte sin sjel til Djevelen. Charlie Parker synes å ha betalt en høy pris for sin Outsider-tilværelse - som Mozart er også Bird genial, men ute av stand til å føre et normalt liv.

Meditasjonens filosofi

Madsen trekker veksler på sitt siste arbeide: Meditasjonens filosofi, en artikkelsamling som kom tidligere i år. Her reflekterer Madsen blant annet omkring begrepet Fortelling og plasserer Charlie Parker inn i sin tenkning om fortellingen:

Ønsket å være streit

- Han hadde ikke noe høyere ønske enn å være streit, sier Per Husby. Livet som outsider var han egentlig ikke så opptatt av, Chan Parker, Birds enke, har bilder av Charlie i Central Park, iført dress, trillende på barnevogn: - Da var han lykkelig.

Per Husby møtte Chan Parker, skrev musikk for og akkompagnerte hennes datter, og slik fikk han innblikk i saksofonlegendens liv. - Han likte å lytte på Mario Lanza og schlagermelodier, og han hadde et sterkt ønske om å bli som alle andre, ordentlige borgere, med søndagsmiddag og ettermiddagsaviser. Men han var nødt til å skaffe stoff, og sakte men sikkert sank Charlie Parker til bunns.

Musikken

Tittel : NOW'S THE TIME

Kompon. : PARKER, "CHARLIE" CHARLES CHRISTOPHER (USA) (1920-55)

Komp-år : 1945

Utøver : PARKER, CHARLIE - 'S BEBOPPERS (USA): PARKER, CHARLIE (ALTSAX) +

DAVIS, MILES (TRP) + GILLESPIE, DIZZY (TRP) + THORNTON, ARGONNE

(KLAVER) + RUSSELL, CURLY (BASS) + ROACH, MAX (TROMMER)

Genre : JAZZ BEBOP

Besetn. : SEKSTETT

Innspilt: 19451126 Utgitt: 19880000 Spor: 0101 Tid: 0317

Tittel : KO KO

Kompon. : PARKER, "CHARLIE" CHARLES CHRISTOPHER (USA(1920-55) Komp-år : 1945

Utøver : PARKER, CHARLIE (USA) (AS) + McPHERSON, CHARLES (USA) (AS) + FADDIS, JON (USA) (TP)

Genre : JAZZ BEBOP + FILM LYDSPOR

Besetn. : SEKSTETT : SAXOFON ALT (2) + TROMPET + INSTR

Innspilt: Utgitt: 19880000 Spor: 0201 Tid: 0419

Platetit: BIRD

Merke-nr: CBS 461 002 1

Medium : LP

Studio Sokrates 25.08.2001.