Hopp til innhold

Biografi: Michael Jackson

Som medlem av brødregruppa Jackson 5 ble unge Michael Jackson en av de mest populære sangerne på 1970-tallet. Som voksen soloartist tok han ferden videre til superstjernestatus som «The King of Pop».

Michael Jackson
Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Michael Jackson i 1972 sammen med brødrene Tito, Marlon, Jackie og Jermaine i Jackson Five.

Michael Jackson i 1972 sammen med brødrene Tito, Marlon, Jackie og Jermaine i Jackson Five.

Foto: AP Photo / AP
I 1977 spilte Michael Jackson Fuglesremselet i Trollmannen fra Oz, mot Diana Ross som Dorothy.

I 1977 spilte Michael Jackson Fuglesremselet i Trollmannen fra Oz, mot Diana Ross som Dorothy.

Foto: AP Photo / AP
Michael Jackson i 1984, på Dodger Stadion i L.A.

Michael Jackson i 1984, på Dodger Stadion i L.A.

Foto: LENNOX MCLENDON / AP
Michael Jackson i aksjon under konserten på Valle Hovin i Oslo 15. juli 1992.

Michael Jackson i aksjon under konserten på Valle Hovin i Oslo 15. juli 1992.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Michael Jackson i Sao Paolo i 1993, under "Dangerous"-turnéen.

Michael Jackson i Sao Paolo i 1993, under 'Dangerous'-turnéen.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters
Michael Jackson holder ungen utenfor balkongen

Michael Jackson slaget skandale da han holdt ungen sin ut av et hotellvindu.

Foto: AP Photo/APTN / AP
Michael Jacksons ranch Neverland

Michael Jacksons ranch Neverland som han til slutt måtte selge.

Foto: FRAZER HARRISON / AFP
Michael Jackson i 2002 under rettssaken mot ham der han stod anklaget for overgrep mot mindreårige.

Michael Jackson i 2002 under rettssaken mot ham der han stod anklaget for sexuelle overgrep mot mindreårige.

Foto: SPENCER WEINER / AP
5. mars 2009 lanserte Michael Jackson 50 avskjedskonserter på O2 Arena i London.

5. mars 2009 lanserte Michael Jackson 50 avskjedskonserter på O2 Arena i London.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Michael Jackson var alltid både det visuelle og det vokale midtpunktet i Jackson 5. Gruppa hadde sitt gjennombrudd i USA i 1970 på plateselskapet Tamla Motown. Da var Michael Jackson 11 år. Bandet fikk fire førsteplasser på rad med sine fire første singler.

Jackson startet også tidlig som soloartist, og hadde sin første hit med «Got to be there» i 1971.

Etter en meget god start, dalte oppmerksomheten omkring bandet utover 1970-tallet og gruppa byttet plateselskap til Epic. Michael Jackson la soloskarrieren på is, og som The Jacksons forsøkte gruppa å få karrieren sin på skinner igjen, ved å skrive eget materiale. Noe de til dels klarte.

Solgte mer enn tidligere

I 1979 var Michael tilbake med soloalbumet «Off the wall». En plate som solgte mer enn noen av de tidligere forsøkene han og brødrene hadde hatt.

Men det var med albumet «Thriller» i 1982 at Michael Jackson virkelig skulle klatre opp på tronen av popverden, og «Thriller» er til dags dato en av tidenes mest solgte album, og er et fenomen – ikke bare musikalsk.

Videoen til tittelmelodien er blitt kåret til tidenes beste musikkvideo, og syv av de ni kuttene på plata havnet på singellisten Top10 i USA.

30 år etter utgivelsen har salgstallene av «Thriller» i hjemlandet passert 25 millioner, og visstnok ytterligere 20 millioner i resten av verden.

brødre hva gjaldt suksess, men valgte å fortsatt turnere med familien, og gi ut et Jacksons-album til i 1984.

Bad

Oppfølgeren til «Thriller» kom i 1987 med tittelen «Bad». En plate som har solgt i overkant av seks millioner eksemplarer i USA. «Bare» seks av sju singler kom inn på topp ti-lista i USA, men fire av dem traff førsteplassen etter hverandre.

Ved midten av 1992 hadde denne plata solgt fire millioner eksemplarer i USA, og gjorde suksess med singlene «Black and White», «Remember the Time», «In the Closet», og «Jam».

Rykter

Det har gjennom nesten hele Michael Jacksons karriere sirkulert en rekke forskjellige rykter om hans person. Men hans rykte fikk ikke noen skikkelig skrape før i 1993, da han ble beskyldt for å ha forgrepet seg på en tenåringsgutt. Media gikk berserk, mens Jackson hele tiden benektet det hele.

I 1995 ble anklagene mot Jackson droppet, etter at han og guttens familie inngikk et forlik i størrelsesorden 18-20 millioner dollar. Selv om Jacksons skyld aldri ble bevist og han selv konsekvent tilbakeviste anklagene, ble forliket av mange likevel tolket som en slags innrømmelse.

Gift og skilt

Mens det stormet som verst rundt ham, rakk han i 1994 også å gifte seg med Lisa Marie Presley. Ekteskapet ble dog kortvarig, og skilsmissen et faktum 19 måneder seinere.

I denne fasen startet han også arbeidet med dobbelalbumet «HIStory: Past, Present and Future»; en kombinert samleplate og nytt album som kom ut i 1995.

Plata gikk rett til topps, men de nye låtene var generelt for svake for å skape en ny gedigen Jackson-suksess.

Ikke ble det bedre heller av at Michael Jackson slet med helseproblemer da verdensturnéen skulle settes i gang, hvor mange også reagerte på de store selvforherligende statuene av seg selv som Jacko lot reise på mange av stedene han spilte.

Det ble mye oppstyr rundt Michael Jackson etter at han ble filmet da han holdt sitt barn ut over balkong-gelenderet i Tyskland. Foto: Olaf Selchow / Getty Images.

Gifter seg igjen

I 1996 giftet Jackson seg med sykepleier Debbie Rowe, og i løpet av de neste par årene fikk paret to barn, gutten Prince Michael Jackson Jr. og datteren Paris Michael Katherine Jackson.

Paret ble skilt i 1999, men da Michael Jackson i 2002 fikk enda et barn og morens identitet ble hemmeligholdt, pekte de fleste ryktene i retning Debbie Rowe nok en gang.

Ute av kontroll

Etter tusenårsskiftet ble tendensen fra 1990-tallet dessverre styrket. Musikeren Michael Jackson kom helt i skyggen av den bisarre personen Michael Jackson.

2001-albumet «Invincible» gjorde ikke altfor mye vesen av seg, og blir best husket for Jacksons påfølgende angrep på sitt plateselskap.

Aller mest havnet fokus likevel på hans mange plastiske operasjoner (som aldri har vært bekreftet) og hans alt mer bisarre livsstil og oppførsel.

Med opptrinnet da han holdt sin nyfødte baby utenfor balkongrekkverket i 10. etasje på et hotell i Berlin, som det siste av flere episoder som vitnet om at The King of Pop dessverre hadde mistet kontrollen over sitt eget liv.

Comeback og avslutning

I mars 2009 kom beskjeden om et sensasjonelt comeback, som også kunne virke som skulle bli hans avslutning som artist. «This is it!», sa Jackson, som med det annonserte ti konserter i Londons O2 Arena.

Men comebackplanene ble stadig utvidet og este etter hvert ut til hele 50 konserter i London. De 640.000 billetter ble solgt på 3 timer.

Bare uker før han skulle gjøre den første «comeback»-konserten i London døde Michael Jackson - 25. juni 2009.

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP
 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.