Biografi - fortelling eller historie?

Biografien er en av de mest populære sjangrene innenfor litteraturen. Hvilke spilleregler gjelder for skriving av biografier og hva kjennetegner en vellykket biografi?

Harald Berntzen, Tor Bomann-Larsen og Tore Rem
Foto: Ole Jan Larsen / NRK

På helgas biografikonferanse på Litteraturhuset i Oslo fikk både biografer og kritikerne av biografier gjennomgå.

Mangel på kritikk

Harald Berntzen

Harald Berntzen.

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

Historiker Harald Berntsen kom med knusende kritikk av anmelderstanden av biografier spesielt og sakprosa generelt. Som biograf (siste boka ”Staurberaren” om Per Borten) viste han til ubegrunnet anmeldelser fra både kritikere med formell kompetanse og fra andre kritikere. Berntsen mener at blant annet tidspress og dårlige arbeidsvilkår gjør at kritikkene av biografier ofte har ingen eller liten verdi.

Hør Harald Berntzen: Et skudd for baugen

Jens Bjørneboe

Tore Rem

Tore Rem.

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

Tore Rem holdt foredraget ”Du skal forakte din far, fordi han har bedrevet politikk med sitt liv” Til høsten kommer Rem med første av to bind av sin biografi om Bjørneboe. Tittelen på foredraget er hentet fra Jens Bjørneboes roman ”Jonas (1955). Tore Rem hevder at tittelen også viser til Bjørneboes forhold til politikk i mellomkrigstida og tidlig i etterkrigstida.

Hør Tore Rem: Du skal forakte din far

Tor Bomann-Larsen om å skrive

Tor Bomann-Larsen

Tor Bomann-Larsen.

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

Alle foredragsholderne på konferansen er forankret i akademia – unntatt en; Tor Bomann-Larsen. Han er forfatter og arbeider med biografiverket om kong Haakon og dronning Maud. Mens flere faghistorikere argumenterte for at en vellykket biografi må være forankret i en vitenskapelig tradisjon og at biografien blant annet må kunne fungere som et oppslagsverk, la Bomann-Larsen vekt på betydningen av å ha ei fortelling på plass for å kunne forstå historien og for å kunne skrive godt.

Hør Tor Bomann-Larsen: Den politiske konge

Konferansen ble arrangert på Litteraturhuset i Oslo av Norsk biografisk selskap, i samarbeid med Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under.

Kulturstrøm

  • Storbritannia vil regulere Netflix

    Britiske myndigheter ønsker å regulere store strømmetjenester som Netflix på samme måte som tradisjonelle kringkastere, ifølge nyhetsbyrået PA.

    Tilsynsmyndigheten Ofcom vil angivelig får mulighet til å ta avgjørelser i saker som skyldes klager på feil og partiskhet hos strømmetjenestene.

    – Reglene for hvordan kringkasterne opererer, ble skrevet for en analog tidsalder. De er ikke egnet for en tidsalder med smart-TV-er og strømming, sier en ikke navngitt regjeringskilde til PA.

  • Malte over kritisert gatekunst

    Lørdag kveld forsvant veggmaleriet av den jødisk-ortodokse mannen fra lekeplassen i Bergen. – Bør tenke seg nøye om før man tar ned et kunstverk, sier advokat og ytringsfrihetsekspert.