Hopp til innhold

Biografi - fortelling eller historie?

Biografien er en av de mest populære sjangrene innenfor litteraturen. Hvilke spilleregler gjelder for skriving av biografier og hva kjennetegner en vellykket biografi?

Harald Berntzen, Tor Bomann-Larsen og Tore Rem
Foto: Ole Jan Larsen / NRK

På helgas biografikonferanse på Litteraturhuset i Oslo fikk både biografer og kritikerne av biografier gjennomgå.

Mangel på kritikk

Harald Berntzen

Harald Berntzen.

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

Historiker Harald Berntsen kom med knusende kritikk av anmelderstanden av biografier spesielt og sakprosa generelt. Som biograf (siste boka ”Staurberaren” om Per Borten) viste han til ubegrunnet anmeldelser fra både kritikere med formell kompetanse og fra andre kritikere. Berntsen mener at blant annet tidspress og dårlige arbeidsvilkår gjør at kritikkene av biografier ofte har ingen eller liten verdi.

Hør Harald Berntzen: Et skudd for baugen

Jens Bjørneboe

Tore Rem

Tore Rem.

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

Tore Rem holdt foredraget ”Du skal forakte din far, fordi han har bedrevet politikk med sitt liv” Til høsten kommer Rem med første av to bind av sin biografi om Bjørneboe. Tittelen på foredraget er hentet fra Jens Bjørneboes roman ”Jonas (1955). Tore Rem hevder at tittelen også viser til Bjørneboes forhold til politikk i mellomkrigstida og tidlig i etterkrigstida.

Hør Tore Rem: Du skal forakte din far

Tor Bomann-Larsen om å skrive

Tor Bomann-Larsen

Tor Bomann-Larsen.

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

Alle foredragsholderne på konferansen er forankret i akademia – unntatt en; Tor Bomann-Larsen. Han er forfatter og arbeider med biografiverket om kong Haakon og dronning Maud. Mens flere faghistorikere argumenterte for at en vellykket biografi må være forankret i en vitenskapelig tradisjon og at biografien blant annet må kunne fungere som et oppslagsverk, la Bomann-Larsen vekt på betydningen av å ha ei fortelling på plass for å kunne forstå historien og for å kunne skrive godt.

Hør Tor Bomann-Larsen: Den politiske konge

Konferansen ble arrangert på Litteraturhuset i Oslo av Norsk biografisk selskap, i samarbeid med Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.