Hopp til innhold

Billie Holiday, Nietzsche og Sokrates

Filosofen Friedrich Nietzsche (1844-1900) kritiserte Sokrates skarpt. Sokrates hadde en overdreven tro på at innsikt og fornuft var de fremste dyder - og glemte at mennesker også har et følelsesliv.

Hør:

Billie Holidays liv og karriere

er velegnet materiale for en gammel filosofisk diskusjon. Fornuft og følelser - hvem skal man sette i høysetet? Billie Holiday ble alle tiders kvinnelige jazzaktør. -Hun levde et særdeles sterkt liv, forteller Knut Borge, - og døde i svært redusert forfatning bare førtifire år gammel, livet hennes var på mange måter tragisk.

- Men det er en myte at Billie Holiday bare sang trist - den myten holder ikke og det kan vi kanskje forsøke å dokumentere i Studio Sokrates.

For å synge som Billie

En myte at Billie Holiday bare sang triste sanger

må man ha livserfaring, hevder programleder Lars Nilsen henvendt til professor i filosofi, Vigdis Songe-Møller. Det må være en god porsjon levd liv i ballasten til en som kan fortolke musikk slik Billie Holiday gjør. Altså erfaringer med smerte, lidelse, savn, ufrivillig ensomhet, alt dette som tilværelsen så rundhåndet spanderer på oss mennesker. Mer på Billie Holiday enn på andre, kanskje.

Og hun bøyde av - og medisinerte seg selv med kunstige stimulanser. Tilslutt døde hun som rusmisbruker bare førtifire år gammel. Sånn sett må hun ha lyttet mer til følelser enn til fornuften. Hun må ha gitt etter for lengsel og lyst snarere enn å la seg lede etter det sokratiske lyset. Men er ikke Sokrates for streng, for optimistisk i sin tro på at fornuften skal være øverste appellinstans?

- Et lydklipp der professor Vigdis Songe-Møller forsvarer Sokrates mot Nietzsches utfall ligger øverst på denne siden. Argumentet blir ikke sendt i radioen.

Studio Sokrates, lørdag 24. mars kl 1330 og 2130

Klikk på linken i medieboksen over for å høre Studio Sokrates fra 24.03.01. Musikken er redigert bort.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober