Hylles for Vogue-forside: – Nyfeminisme

Vi er vant til å se henne i store, baggy klær. I en ny fotoshoot stiller Billie Eilish opp i tettsittende korsetter og ber fansen gjøre «akkurat hva de vil».

Billie Eilish

HYLLES: Billie Eilish hylles av fans i sosiale medier. Her har hun repostet på Instagram.

Foto: Skjermdump

Billie Eilish (19) har alltid foretrukket å gå i løstsittende baggy klær for å slippe oppmerksomhet og kommentarer om kroppen sin. Det har vært hennes varemerke siden hun slo gjennom som 15-åring.

At hun nå velger å gå bort fra stilen hun er mest kjent for, blir tatt godt imot av fansen.

I det internasjonale motemagasinet Vogue poserer Eilish i høye hæler og tettsittende korsetter.

Audun Vinger

Musikkritiker Audun Vinger.

Foto: Andreas Øien Stensland

– Det er et større «statement» det omslaget, siden mye av hennes image er å gå i baggy klær for å ikke oppfylle eventuelle krav industrien måtte ha, sier musikkritikeren Audun Vinger.

Bildene fra fotoshooten tok internett med storm på søndag. På bare 11 minutter hadde hun fått 1,1 millioner likerklikk. Bildet har over et døgn senere 14 millioner likerklikk.

Mener unge kvinner burde ha henne som forbilde

Cajsa Antonie Olaisen Strønen er stor fan av Billie Eilish. 16-åringen har vært på flere konserter, og forteller at hun har likt artisten helt siden hun hørte låtene for første gang.

Cajsa Antonie Olaisen Strønen

Cajsa Antonie Olaisen Strønen er fan av Billie Eilish.

Foto: Privat

Cajsa synes måten hun konfronterer hele problemet på, er veldig inspirerende.

– Tidligere har Billie Eilish gått med store klær for å ha fokus på musikken og ikke på hvordan hun ser ut, men at hun tar opp denne kampen synes jeg egentlig bare er kult.

– Hun har alltid snakket om problemet med synet på kvinner i dagens samfunn – og jeg tror dette er et ganske stort steg i akkurat denne kampen hun nå kjemper for.

Vil du si hun er et forbilde?

– Hun er et forbilde for meg, men også en kvinne som mange andre unge jenter burde ha som et forbilde.

På Instagram er det tydelig at superstjernen er fornøyd med bildene. I teksten under bildet ber hun fansen gjøre «akkurat hva de vil»:

«I love these pictures and i loved doing this shoot. do whatever you want whenever you want. fuck everything else».

Cajsa forteller at hun ble litt overrasket da hun så bildene, men liker at hun tar opp kampen.

– Det var annerledes enn det hun pleier å gå i, men jeg skjønte budskapet ganske fort.

– Man fortjener like mye respekt om man går med lite klær, som om man går med mye.

I fjor høst resulterte paparazzi-bilder av Eilish i en singlet i harselerende kommentarer om kroppen hennes. Noe som skapte reaksjoner og kommentarer i sosiale medier.

Laster Twitter-innhold
Billie Eilish på Sentrum Scene under Bylarm 2018

Billie Eilish på Sentrum Scene under By:Larm.

Foto: Martine Lund / Martine Lund / @martislens

Gir uttrykk for at hun styrer egen karriere

Ansvarlig redaktør Janne Monsen Tveit i 730.no

Redaktør i 730.no, Janne Monsen Tveit.

Foto: Privat

Janne Monsen Tveit er redaktør i 730.no, en frittstående norsk nettavis for popkultur.

– Billie Eilish er en artist som gir inntrykk av at hun styrer sin egen karriere.

Tveit mener det er derfor fansen heier på det hun gjør.

– Dette er på en måte et nyfeministisk trekk fra henne. Hun velger selv hvordan hun vil gå kledd, om det er baggy eller tettsittende klær.

– Det er heller ikke unaturlig at hun går i den retningen nå. Da Eilish begynte karrieren sin var hun bare 15 år gammel og mindreårig. Nå er hun 19 år og har flere hits bak seg.

Eilish selv sa til Vanity Fair at folk rundt henne var mer opprørt og bekymret over konsekvensen av bildene enn det hun selv var.

Kulturstrøm

 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB