Billedkunst
Foto: Colourbox

Billedkunst

Oppsummert

Notiser, artikler, anmeldelser, omtale og innhold om kunstverk.

 • Jesus-portrett blir musikal

  Historia til verdas dyraste måleri, «Salvator Mundi», blir Broadway-musikal, skriv CNN. Jesus-portrettet, som vart malt av Leonardo da Vinci rundt år 1500, var borte i fleire hundre år. I 2017 vart det selt for over 450 millionar dollar på auksjon.

  Salvator Mundi av Leonardo da Vinci.
  Foto: TOLGA AKMEN / AFP
 • Slik ser Y-blokka ut i dag

  Kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» av Pablo Picasso og Carl Nesjar er løsnet og fjernet fra resten av Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo. Vedtaket om riving har vakt sterke reaksjoner på flere hold, men er gjennom seks år blitt opprettholdt til tross for klagebehandling og rettslig prøving av gyldigheten.

 • Israelsk politisk kunstinstallasjon

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu blir framstilt som en ensom og grådig livsnyter i en kunstinstallasjon på åpen gate i Tel Aviv. Installasjonen «Last Supper» er laget av den israleske kunstneren Itay Zalait, og motivet skal symbolisere «det siste måltidet med det israelske demokratiet», melder NTB.

  «Last Supper» av Itay Zalait
  Foto: Oded Balilty / AP
 • Rembrandt-maleri solgt på auksjon

  Et sjeldent selvportrett av kunstneren Rembrandt gikk under hammeren i London tirsdag, og ble solgt for rekordsummen 14,7 millioner pund. Prisen tilsvarer 173 millioner kroner og er det meste noen har betalt for et selvportrett av Rembrandt.

  Selvportrett av Rembrandt
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Omgjorde betongvegg til paradishage

  Den engelske gatekunstneren Xenz omgjorde en grå og brutal betongvegg i Rodeløkka kolonihage i Oslo til et blomsterbugnende veggmaleri. Det hele inspirert fra omgivelsene i kolonihagen. Graeme Brusby, som er mannen bak artistnavnet, har fått flere store oppdrag i Norge, melder NTB.

  Gatekunstneren Xenz
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • TikTok saksøker Trump-regjeringa

  TikTok vil saksøke Trump-regjeringa for restriksjonane mot appen. Søksmålet kan kome alt tysdag, melder NPR, som siterer ei anonym kjelde som skal arbeide med søksmålet. TikTok mener vedtaket er i strid mot grunnlova fordi dei ikkje fekk uttale seg.

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP