Hopp til innhold

Bill O'Reilly sparket fra Fox News etter anklager om seksuell trakassering

Den populære talkshow-verten og nyhetskanalen er enige om å avslutte samarbeidet etter en «gjennomgang av anklagene mot ham».

TV-vert Bill O'Reilly i Fox News.

Bill O'Reilly har skremt vekk flere annonsører etter anklager om seksuell trakassering.

Foto: Richard Drew / AP

Det melder 21st Century Fox som eier Fox News, onsdag kveld norsk tid.

– Etter en grundig gjennomgang av anklagene har selskapet og Bill O'Reilly blitt enige om at O'Reilly ikke skal returnere til Fox News, sier selskapet i en uttalelse.

O'Reilly har vært i hardt vær etter etter at The New York Times avslørte at han har betalt over 110 millioner kroner til fem kvinner som har beskyldt ham for seksuell trakassering. Beskyldningene strekker seg hele 15 år tilbake i tid.

– Karakterdrap-kampanje

I en uttalelse tidligere denne måneden sa den nå tidligere programlederen i Fox News at han på urettferdig vis hadde blitt en målskive på grunn av at han er en kjent person.

På tirsdag sa hans advokat Marc Kasowitz at O'Reilly var «utsatt for en brutal karakterdrap-kampanje man ikke har sett maken til i USA siden guvernør McCarthy sine anti-kommunist-kampanjer», skriver Reuters.

Hvordan det endelige farvel mellom programlederen og TV-kanalen vil gå for seg er uklart foreløpig, og man vet ikke om O'Reilly får mulighet til en siste sending der han kan ta avskjed med sine seere.

Annonsørflukt

Etter at anklagene mot O'Reilly ble kjent har annonsørene flyktet fra Fox og programmet «The O'Reilly Factor».

O'Reilly var melkeku nummer én for nyhetskanalen og dro ifølge Kantar Media inn over 178 millioner dollar i reklameinntekter i 2015 og 118,6 millioner dollar de første ni månedene av 2016. Det er til sammen i overkant av 2,4 milliarder kroner, regnet etter dagens kurs.

Men flere av de største annonsørene, som bilprodusentene Hyundai og BMW, finansgiganten T. Rowe Price, forsikringsselskapet Allstate og legemiddelselskapet GlaxoSmithKline, ville ikke assosieres med programmet lenger

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober