Bill Cosby tiltalt for seksuelle overgrep

Over 40 kvinner har anklaget Bill Cosby for seksuelle overgrep de siste årene. Onsdag møtte han i retten som tiltalt for et tilfelle i 2004.

Bill Cosby

TILTALT: Den amerikanske komikeren Bill Cosby har blitt tiltalt for seksuelt overgrep mot en kvinne i 2004.

Foto: Brennan Linsley / Ap

Det siste året har en rekke kvinner gått ut og hevdet at den nå 78 år gamle amerikanske komikeren Bill Cosby utførte seksuelle overgrep på dem.

Onsdag møtte han i retten tiltalt for seksuelle overgrep mot en kvinne i delstaten Pennsylvania i 2004.

Under møtet leste dommeren opp tiltalen, før han besluttet at Cosby kunne løslates mot en kausjon på 1 million dollar, tilsvarende nesten 9 millioner kroner, mot at han ga fra seg passet.

Cosby ankom rettslokalet sammen med to andre personer som antas å være skuespillerens forsvarere. Rettsmøtet ble holdt timer etter at tiltalen ble tatt ut.

Tiltalt

Onsdag ettermiddag ble det klart at Cosby er tiltalt for et seksuelt overgrep som skal ha funnet sted i hans hjem i Cheltenham i 2004. Kvinnen skal ha blitt dopet ned med piller og vin før Cosby skal ha forgrepet seg på henne.

Kevin Steele

TILTALT: Kevin Steele fra påtalemyndigheten i Pennsylvania leste onsdag opp tiltalen mot Bill Cosby.

Foto: Matt Rourke / Ap

– Mr. Cosby er tiltalt for grovt usømmelig overgrep, sa Kevin Steele fra påtalemyndigheten på en pressekonferanse.

Tiltalen skal ha kommet som følge av ny informasjon som dukket opp i juni, og er den første kriminalsaken mot Cosby som handler om hans omgang med kvinner.

Kvinnen, som var ansatt ved Temple University, anmeldte forholdet, men en domstol besluttet i 2005 at det ikke forelå tilstrekkelige beviser til at det kunne tas ut tiltale.

Til sammen har over 40 kvinner beskyldt Cosby for seksuelt misbruk og voldtekter helt siden 1970-tallet. Flere av disse overgrepene skal ha skjedd etter at de ble dopet ned først. Cosby har hele tiden avvist anklagene.

Enkelttilfelle

Påtalemyndigheten ønsket ikke kommentere de andre anklagene mot Cosby, og sier han på onsdag kun blir tiltalt for et tilfelle.

– Hans forsvarer har fått beskjed om tiltalen, og det er forventet at Cosby vil bli stevnet senere i dag, sa Steele.

Foreldelsesfristen for slike saker i den amerikanske delstaten Pennsylvania er tolv år, og det skal ha vært grunnen til at etterforskningen i saken ble gjenåpnet.

– Gjensidig

Da den tidligere TV-stjernen har tidligere forklart at dette ikke var et overgrep, men at den seksuelle kontakten var gjensidig.

Det var ifølge Los Angeles Times under ed for over ti år siden.

Cosby la tidligere denne måneden inn et søksmål mot sju av kvinnene som har anklaget han for seksuelt overgrep, der han hevdet at kvinnenes anklager hadde skadet hans omdømme så mye at planene hans om en ny familiekomedie på NBC ble avlyst. Det skriver CNN.

Det amerikanske nettstedet TMZ skriver at Bill Cosby nå risikerer å bli dømt til ti år i fengsel.

Kulturstrøm

 • Julefenomenet fra Grünerløkka

  97 år gamle Alf Folmers debutvideo med julesangen «Jul på Løkka» har fått 30.000 visninger etter at den ble lagt ut på Facebook tirsdag kveld. Forfatter og forlegger Håvard Mossige har skrevet teksten.

  Jul på Løkka! God Jul! Del gjerne videre! Husk å trykke på HD knappen!

  Publisert av Alf Folmer Tirsdag 11. desember 2018
 • Fete riff og rocka jazz

  Hedvig Mollestad Trio er ute med sitt sjette album, «Smells Funny». Albumet har fått gode kritikker, selv om anmelderne er litt usikre på om de skal kalle det rocka jazz eller jazza rock. Nylig spilte de live i NRK Spillerom. Skru på lyden og unn deg en smakebit. Hele radioinnslaget hører du her.

 • Slik var kunståret 2018

  Maleriet av Sylvi Listhaug «Making a Martyr» er en av kunstverkene NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke trekker fram i sin oppsummering av hva som har skapt debatt og preget kunståret 2018. Mens utstillingen «Månen» på museet for moderne kunst utenfor København, Louisiana, er årets høydepunkt for NRKs kritiker, representerer det midlertidige 22. juli-minnesmerket den største skuffelsen.Bjerke beskriver minnesmerket som et dusjkabinett. Hele oppsummeringen av kunståret hører du her i Studio2 på P2.

  Maleri av Sylvi Listhaug i Studentkollektiv