Bill Cosby brukte bare seks minutter på forsvaret sitt

Forsvarsteamet til Bill Cosby (79) kalte inn kun ett vitne og brukte seks minutter da de skulle overbevise juryen om at komikeren og TV-personligheten ikke er skyldig i seksuelle overgrep mot en kvinne i Pennsylvania for 13 år siden.

Bill Cosby

Cosby ankom rettssalen med sin kone Camille mandag.

Foto: Matt Rourke / AP

Kjendisens advokater hadde racerfart da de skulle legge frem sine bevis i den høyt profilerte rettssaken i Norristwon i delstaten Pennsylvania på mandag, skriver The Washington Post som var til stede.

Cosby og hans kone Camille, som gjorde sin første opptreden i rettssalen mandag, var vitne til at forsvarsadvokat Brian McMonagle kalte inn kun ett vitne, en politietterforsker, som advokaten ønsket skulle bekrefte eksistensen av en spesifikk politirapport.

Aktoratet kalte inn tolv vitner

Etterforskeren var den som for 16 år siden ledet etterforskningen mot Cosby etter at Andrea Constand (44) hadde påstått at komikeren hadde dopet henne ned og misbrukt henne seksuelt. Det er dette forholdet Cosby er tiltalt for nå, og en domstol besluttet i 2005 at det ikke forelå tilstrekkelige beviser til at det kunne tas ut tiltale mot ham.

Den kortfattede bevisføringen fra forsvaret sto i sterk kontrast til aktoratet som hadde kalt inn tolv vitner over fem dager med følelsesladde vitnemål.

Cosby vitnet ikke

I forrige uker gikk det ifølge The Washington Post rykter om at Cosby selv kunne komme til å vitne i dag, men det skjedde ikke. Det bekreftet Cosby selv til dommeren.

Dommeren ba også om å få stille Cosby noen spørsmål. Blant annet om han forstod hva som foregikk. Til det skal komikeren ha svart høyt og rungende «ja».

Partene holder nå sine prosedyrer i saken, og juryen kan begynne å diskutere rundt skyldspørsmålet allerede mandag ettermiddag lokal tid.

Over 50 kvinner har i løpet av de siste årene stått frem og anklaget Bill Cosby, kjent fra TV-serien «The Cosby Show», for overgrep. Noen av dem påstås å ha skjedd helt tilbake på 1960-tallet. De fleste av sakene er foreldet, siden det har gått så lang tid.

Jobbet på samme universitet

Cosby ble i desember 2015 tiltalt for seksuelle overgrep mot Andrea Constand i 2004.

Andrea Constand jobbet som basketballtrener ved et universitet i Philadelphia, samtidig som Bill Cosby var ansatt der. De var venner og hun har sagt at hun betraktet ham som en mentor. I 2004 inviterte han henne med hjem under påskudd av å ville gi henne karriereråd.

Ifølge Constand dopet han henne da ned med beroligende midler og vin, og misbrukt henne seksuelt. Fire måneder etterpå sluttet hun i jobben. Hun anmeldte forholdet året etter.

Cosby selv har alltid hevdet at Constand samtykket til det som skjedde mellom dem denne kvelden.

Kulturstrøm

 • Ari Behns fortellinger i nye opplag

  Kolon forlag har opplevd ny etterspørsel for Ari Behns bøker etter hans død. Hans tre samlinger med fortellinger er nå utsolgt fra forlaget, men trykkes i nye opplag. Debutboka «Trist som faen» (1999) kommer dermed i sitt niende opplag og har solgt over 100 000 eksemplarer, noe som antagelig er norsk rekord for en debutbok og en novellesamling.

  Ari Behns tre samlinger med fortellinger: «Trist som faen», «Talent for lykke» og «Tiger i hagen»
  Foto: Kolon forlag
 • Ny bokserie fra Nasjonalbiblioteket

  Nasjonalbiblioteket har innledet en ny bokserie med noen av de mest populære foredragene som er holdt hos dem. Først ut i serien «NBs populære» er to bøker som bygger på foredrag av henholdsvis Tor Åge Bringsværd og Anne Bitsch. «Min vei til science fiction» (bildet) og «Kjønn, makt og kroppens politikk. Vitenskapspioneren Harriet Holter» kommer begge ut denne uka.

  Omslaget til Tor Åge Bringsværds bok: «Min vei til science fiction»
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Godt år for norsk dokumentarfilm

  11 norske dokumentarer deltar i konkurransen på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen Human. Tre av dem har gått på kino, blant dem «Vær her» om Sigvart Tveit (bildet) og to andre demensrammede. – Årets samling av nominerte filmer vitner om et godt produksjonsår for dokumentarfilm i Norge, sier festivalens programsjef Silje Poulsen Viki. (NTB)

  Sigvald Tveit, den nå avdøde komponisten og musikkforskeren, som laget sanger til «Portveien 2». Fra dokumentarfilmen "Vær her" av Ragnhild Nøst Bergem.
  Foto: Human / NTB