Hopp til innhold

Bilen biljournalistene hater

Aygo er den nye minibilen fra Toyota. Bitteliten, trang i baksetet, mye støy og alt for dyr! Det er hva en hvilken som helst godt voksen, litt for stor, og litt for bortskjemt biljournalist vil si om denne pjokken av en bil. Skal du bry deg om det? Nei!

Toyota Aygo
Foto: NRK

Toyota Aygo har en voldsom appell hos den målgruppen den er ment for! Unge mennesker med drøm om egen bil og problemfritt bilhold. Dette er nøyaktig hva som skal til for å oppfylle den drømmen.

Jeg tipper du blir langt lykkeligere med en Toyota Aygo.

Jan Erik Larssen

Jeg er sikker på at designerne har kost seg vel så mye med å designe Aygoen som hva de har gjort med den nå større og dyrere Yaris.

Skal gi ”kred”

Aygo skal være en livsstilsbil, noe du faller for, har lyst til å eie, og som har et design du opplever ”som deg selv”. Denne bilen skal gi mer ”kred” i sitt miljø, en hva en Audi Q7 ville ha gjort, og det gjør den!

Toyota Aygo
Foto: NRK

Ta for eksempel de morsomme detaljene i interiøret. Turtelleren, navigasjonsutstyret, den integrerte stereoen med mp3 inngang og de elektriske vindusheisere er alt med på å gi bilen et særpreg.

Motoren veier 67 kilo, har 3 sylindre, tusen ccm, og yter 68 hk. Hele bilen veier ikke mer en 790 kg, så kreftene rekker til morsom kjøring. Faktisk er det fet lyd fra motoren, men det er kanskje fordi støydempingen ikke er så god?

Uansett. Du kan få den med halvautomat, men det må du ikke velge! Det koster bare mer, og tar vekk halve moroa!

Skikkelig liten

Toyota Aygo er VIRKELIG liten! Du kan koste av hele bilen for snø med to fløtt. Likevel har den fire dører - utrolig nok. Og fire seter også det utrolig nok! For to personer er bilen en forsmak på bilhimmelen med plass til alt de ønsker å ta med seg.

Rimeligste Toyota Aygo koster om lag 140.000 kroner og dyreste med ”alt” som denne koster cirka 175.000,-. Litt mye? Kanskje, men forsøk deg på en typisk ”ungdomsbil” til 30 000,-. Med hyppige verkstedbesøk, høyt forbruk, elendig sikkerhet og dårlige kjøreegenskaper kan det fort bli den dyreste bilen du noen gang kommer til å eie!

Jeg tipper du blir langt lykkeligere med en Toyota Aygo, eller en av søsknene dens: Peugeot 107 og Citroen C1. Like like som tre ikke-eneggede trillinger, men det er utenpå.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober