Hopp til innhold

Norsk rapper står fram som homofil

«Big Daddy Karsten» er den første norske profilerte rapperen som kommer ut av skapet. – Dette er den siste barrieren vår, sier rapveteran Don Martin.

Big Daddy Karsten

SKRIVER HIP-HOP-HISTORIE: Rapperen Big Daddy Karsten.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jeg bestemte meg allerede i sommer for at hvis noen spurte, skulle jeg være ærlig.

Så skjedde det: Karsten Marcussen skrev en statusoppdatering på Facebook om at han var misfornøyd med å ha brukt mye penger på jobbklær.

En kompis lurte på om han hadde hatt med seg en søt jente på shopping. Marcussen svarte at han ikke var interessert i kvinnfolk på den måten.

Da ble det oppstyr.

Etter et par dager hadde han mistet 13 Facebook-venner.

– Hvis noen flere ikke ville være venn med meg fordi jeg er homo, skal de få lov til det, tenkte jeg.

Derfor postet Karsten en ny status som gjorde det helt klart at han ikke er interessert i å ha noen på vennelisten som misliker at han er homofil.

Folk har blant annet sagt at det er historisk innen hip-hop, og flere fra rap-miljøet har tatt kontakt og gitt sin støtte.

Det er godt å få oppbacking fra folk som betyr noe i miljøet.

Karsten Marcussen alias «Big Daddy Karsten»

Det har vært en lang prosess for ham å komme ut av skapet, selv om han har vært klar over at han ikke har vært heterofil siden 12-13-årsalderen. For et par år siden fortalte han det til to kompiser og moren.

– Inntil jeg kom til Oslo i sommer, trodde jeg at jeg var biseksuell, men det er jeg absolutt ikke. (Dette utdypes noe i radiointervjuet med NRK Spillerom som ligger i bunnen av saken.)

– Dette har jeg ventet på

En av veteranene i det norske hip-hop-miljøet, rapperen Don Martin fra den venstre-radikale rap-gruppen Gatas Parlament, skrev først til Karsten privat. Deretter skrev han et støttende innlegg på sin blogg .

– Det er mange andre som ikke har turt å gjøre som han har gjort. Jeg er en av dem som har ventet på dette lenge, fordi det selvfølgelig er mange homofile og lesbiske rappere rundt omkring i verden og i Norge, sier Don Martin.

Don Martin

Don Martin tror det er mange som ikke ville turt å gjøre som Big Daddy Karsten – å stå åpent fram som homofil i et macho hip-hop-miljø.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Han mener at selv om det har skjedd noe med folks aksept for de som har en annen legning, sitter det lenger inne for hip-hopen å akseptere dette.

– Det handler om at vi er en ganske macho ungdomskultur. Noen må gå foran og ta støyten.

Don Martin tror dette kommer til å bety mye for mange andre som sliter med å si hvem de er.

– Hip-hop handler om å snakke om hvem man er og stå opp for sin virkelighet. Det handler om å slåss mot undertrykking, enten det er på grunn av farge, klasse, politiet eller samfunnet. Altså holdninger som holder deg nede.

Dette er den siste barrieren vår, og den måtte komme.

Don Martin

– Hip-hop trenger å være en kultur som også slåss for homofiles og lesbiskes rett til å leve sine egne liv.

Rapperen Big Daddy Karsten får støtte av en av veteranene i det norske hip-hop-miljøet, rapperen Don Martin fra Gatas Parlament. Hør dem bli intervjuet av P2-programmet Spillerom. Sven Ole Engelsvold er programleder. (Sendt 22. november 2016)

Don Martin og Big Daddy Karsten i radiostudioet hos Spillerom tirsdag 22. nov. 2016)

Kulturstrøm

 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.

 • Hilary Mantel (70) er død

  Den britiske forfatteren og Bookerpris-vinneren Hilary Mantel er død, 70 år gammel, det skriver Reuters som gjengir en uttalelse fra forlaget hennes.

  Mantel fikk sitt internasjonale gjennombrudd med romanen «Wolf Hall», bedre kjent som «Ulvetid» på norsk.

  Hun ble med det den første kvinnen som har vunnet den prestisjetunge Bookerprisen to ganger.

  Forlaget HarperCollins melder at Mantel døde «plutselig, men fredelig» omgitt av nær familie og venner.

  Hilary Mantel
  Foto: JUSTIN TALLIS / AFP