Hopp til innhold

Norsk rapper står fram som homofil

«Big Daddy Karsten» er den første norske profilerte rapperen som kommer ut av skapet. – Dette er den siste barrieren vår, sier rapveteran Don Martin.

Big Daddy Karsten

SKRIVER HIP-HOP-HISTORIE: Rapperen Big Daddy Karsten.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jeg bestemte meg allerede i sommer for at hvis noen spurte, skulle jeg være ærlig.

Så skjedde det: Karsten Marcussen skrev en statusoppdatering på Facebook om at han var misfornøyd med å ha brukt mye penger på jobbklær.

En kompis lurte på om han hadde hatt med seg en søt jente på shopping. Marcussen svarte at han ikke var interessert i kvinnfolk på den måten.

Da ble det oppstyr.

Etter et par dager hadde han mistet 13 Facebook-venner.

– Hvis noen flere ikke ville være venn med meg fordi jeg er homo, skal de få lov til det, tenkte jeg.

Derfor postet Karsten en ny status som gjorde det helt klart at han ikke er interessert i å ha noen på vennelisten som misliker at han er homofil.

Folk har blant annet sagt at det er historisk innen hip-hop, og flere fra rap-miljøet har tatt kontakt og gitt sin støtte.

Det er godt å få oppbacking fra folk som betyr noe i miljøet.

Karsten Marcussen alias «Big Daddy Karsten»

Det har vært en lang prosess for ham å komme ut av skapet, selv om han har vært klar over at han ikke har vært heterofil siden 12-13-årsalderen. For et par år siden fortalte han det til to kompiser og moren.

– Inntil jeg kom til Oslo i sommer, trodde jeg at jeg var biseksuell, men det er jeg absolutt ikke. (Dette utdypes noe i radiointervjuet med NRK Spillerom som ligger i bunnen av saken.)

– Dette har jeg ventet på

En av veteranene i det norske hip-hop-miljøet, rapperen Don Martin fra den venstre-radikale rap-gruppen Gatas Parlament, skrev først til Karsten privat. Deretter skrev han et støttende innlegg på sin blogg .

– Det er mange andre som ikke har turt å gjøre som han har gjort. Jeg er en av dem som har ventet på dette lenge, fordi det selvfølgelig er mange homofile og lesbiske rappere rundt omkring i verden og i Norge, sier Don Martin.

Don Martin

Don Martin tror det er mange som ikke ville turt å gjøre som Big Daddy Karsten – å stå åpent fram som homofil i et macho hip-hop-miljø.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Han mener at selv om det har skjedd noe med folks aksept for de som har en annen legning, sitter det lenger inne for hip-hopen å akseptere dette.

– Det handler om at vi er en ganske macho ungdomskultur. Noen må gå foran og ta støyten.

Don Martin tror dette kommer til å bety mye for mange andre som sliter med å si hvem de er.

– Hip-hop handler om å snakke om hvem man er og stå opp for sin virkelighet. Det handler om å slåss mot undertrykking, enten det er på grunn av farge, klasse, politiet eller samfunnet. Altså holdninger som holder deg nede.

Dette er den siste barrieren vår, og den måtte komme.

Don Martin

– Hip-hop trenger å være en kultur som også slåss for homofiles og lesbiskes rett til å leve sine egne liv.

Rapperen Big Daddy Karsten får støtte av en av veteranene i det norske hip-hop-miljøet, rapperen Don Martin fra Gatas Parlament. Hør dem bli intervjuet av P2-programmet Spillerom. Sven Ole Engelsvold er programleder. (Sendt 22. november 2016)

Don Martin og Big Daddy Karsten i radiostudioet hos Spillerom tirsdag 22. nov. 2016)

Kulturstrøm

  • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

    Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

    – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

    Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.