Helstekt entrecote, rødvinssmør og potetmos med pepperrot
4 pers.
Dette trenger du:
ca. 1 kg entrecote
salt og kvernet pepper
olje og smør til steking
Rødvinssmør:
200 g smør, romtemperert
3 dl rødvin
2 store sjalottløk, finhakkt
1 ts hakket frisk timian
salt og kvernet pepper
Potetmos med pepperrot:
1 kg poteter, gjerne mandelpotet
1 1/2dl fløte eller matfløte
1 1/2 dl melk
3 ss smør
en liten pepperrot
salt og pepper
Slik gjør du:
Krydre kjøttet godt med salt og pepper.
Brun det på alle sider i en varm stekepanne.
Legg kjøttstykket over i en ildfast form el.l.
Stikk inn et steketermometer og stek kjøttet ved 120 grader til kjernetemperaturen er ca. 60 grader ( medium).
La kjøttet hvile minst 10 minutter før du skjærer det i skiver.
Kok rødvin og sjalottløk i en kasserolle til nesten all væsken er fordampet.
Avkjøl blandingen og rør den sammen med smøret og timian.
Smak til rødvinssmøret med salt og pepper.
Rull det til en tykk pølse i plastfolie eller med bakepapir.
Sett det kaldt og skjær smøret i skiver ved servering.
Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann.
Hell av vannet og mos potetene. Varm opp melk og fløte og rør det inn i potetmosen.
Visp inn smøret og smak til med salt, pepper og revet pepperrot.
Rør kraftig med en visp eller en håndmikser for å få en luftig potetmos.
Server med f.eks en grønn salat eller tomatsalat.
Tips:
Ønsker du en magrere potetmos, kan du tilsette en dæsj god olivenolje og litt sitronsaft i de moste potetene.
Stekt løk og sopp eller grillet mais smaker også godt til.
Lag ditt eget kryddersmør. Rør det krydderet eller urtene du liker inn i smøret.
Hakket hvitløk, litt sitronsaft og revet sitronskall er godt i kombinasjon med bl.a.
Basilikum, bladpersille, kjørvel, salvie, timian eller estragon.