NRK Meny
Normal

Biff til far

At far får skjorte og slips på farsdagen er sikkert, men hva skal han få til middag? På søndag blir det biff til far!

Biff
Foto: NRK

Helstekt entrecote, rødvinssmør og potetmos med pepperrot

4 pers.

 

Dette trenger du:

ca. 1 kg entrecote

salt og kvernet pepper

olje og smør til steking

 

Rødvinssmør:

200 g smør, romtemperert

3 dl rødvin

2 store sjalottløk, finhakkt

1 ts hakket frisk timian

salt og kvernet pepper

 

Potetmos med pepperrot:

1 kg poteter, gjerne mandelpotet

1 1/2dl fløte eller matfløte

1 1/2 dl melk

3 ss smør

en liten pepperrot

salt og pepper

 

 

Slik gjør du:

Krydre kjøttet godt med salt og pepper.

Brun det på alle sider i en varm stekepanne.

Legg kjøttstykket over i en ildfast form el.l.

Stikk inn et steketermometer og stek kjøttet ved 120 grader til kjernetemperaturen er ca. 60 grader ( medium).

La kjøttet hvile minst 10 minutter før du skjærer det i skiver.

Kok rødvin og sjalottløk i en kasserolle til nesten all væsken er fordampet.

Avkjøl blandingen og rør den sammen med smøret og timian.

Smak til rødvinssmøret med salt og pepper.

Rull det til en tykk pølse i plastfolie eller med bakepapir.

Sett det kaldt og skjær smøret i skiver ved servering.

Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann.

Hell av vannet og mos potetene. Varm opp melk og fløte og rør det inn i potetmosen.

Visp inn smøret og smak til med salt, pepper og revet pepperrot.

Rør kraftig med en visp eller en håndmikser for å få en luftig potetmos.

Server med f.eks en grønn salat eller tomatsalat.

 

 

Tips:

Ønsker du en magrere potetmos, kan du tilsette en dæsj god olivenolje og litt sitronsaft i de moste potetene.

Stekt løk og sopp eller grillet mais smaker også godt til.

Lag ditt eget kryddersmør. Rør det krydderet eller urtene du liker inn i smøret.

Hakket hvitløk, litt sitronsaft og revet sitronskall er godt i kombinasjon med bl.a.

Basilikum, bladpersille, kjørvel, salvie, timian eller estragon.